Det ble sølv i Bocuse d'Or selv med et gullegg på tallerkenen
Foto: (Tom Haga)

Det ble sølv i Bocuse d'Or selv med et gullegg på tallerkenen

Filip August Bendi sikret den tredje norske sølvmedaljen noensinne med en treretters barnemeny med et gullegg i midten og en breiflabb som har satt standard for denne råvaren i lang tid framover.
24 Januar 2023 - 13:44

Bildet av breiflabben som pensles med kryddermarinade for deretter å stekes hel med et grillspyd gjennom beinet og plasseres på det imponerende serveringsfatet, luktet medalje lang vei.  

Helstekt breiflabb smøres krydder. Foto: Tom Haga

Mens sjømat alltid har vært på Bocuse-menyen, manglet kjøtt. For årets Bocuse-konkurranse, på samme måte som den i 2021, bød på andre utfordringer enn før, og i tråd med ønsket om bærekraft og det å følge med i tiden.

Filip August Bendi og hans hovedrettkreasjon. Foto: Tom Haga

Da hadde valget falt på en treretters barnemeny med gresskar som hovedingrediens i alle rettene.

Å sørge for at den oppvoksende generasjon har forståelse for hva genuin matkvalitet innebærer, er en av begrunnelsene for valget.

Frankrike fikk pris for beste barnemeny Foto:

Derfor fikk også en minijury bestående av fem barn gitt sitt besyv. 

Resultatet har rent visuelt satt en standard for hva som er mulig å få til med begrensede råvarer. Men skal vi tro smaksdommerne, levde også smaken opp til forventningene som gullegget ga.

Her er barnemenyen med alle tre rettene. Foto: Tom Haga

Det ble derimot ikke gull, men sølv, noe som etter norske forhold er enda sjeldnere enn gull. 

For med sølv i årets Bocuse d'Or sikret Filip August Bendi den fjerde norske sølvmedaljen i historien og den 12. medaljen totalt sett (av 17 mulige). Fra før av har Norge tatt fem gull (og fire bronse).

At 21 år gamle Leon Haarberg Nilsen ble årets commis er også en stor bragd som henger svært høyt blant de mange hardtarbeidende assistentene til Bocuse-kandidatene. 

Filip fikk 1971 poeng, mens gullvinneren danske Brian Mark Hansen oppnådde 2076 poeng, og ungarske Bence Dalnoki endte på 1955. 

Leon Haarberg Nilsen ble beste commis og Filip August Bendi og resten av Team Norway, gleder seg over sin assistent. Foto: andreassolbakken

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

La juletorsken få en ekstra julete vri
Dagens rett
Stekt torsk med appelsinsaus og potetmos

La juletorsken få en ekstra julete vri

Torsk, appelsin og fennikel gir alene julestemning i huset. Om du ikke er blant dem som spiser torsk på julaften, smaker den godt gjennom hele jula.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her