Ukens drink

Blue Lagoon

Med denne blå drinken kan du drømme deg bort til tropiske strender
Foto: (Edson Souza)

Med denne blå drinken kan du drømme deg bort til tropiske strender

Eller bare sydenferien du kanskje ikke fikk eller har lagt bak deg allerede. Den gir samtidig skikkelig 70-talls stemning ved siden av at den smaker av aromatisk sitrus.
22 Juli 2022 - 11:00

Blå drink er for noen så harry som det kan bli, for andre selve svaret på en syden/sommerdrink. 

Det er egentlig ingen grunn til å avvise denne drinken, for når den lages uten sitronbrus eller limonade, blir den forholdsvis tørr og ikke minst frisk, 

Om du får lettere panikk av å drikke noe som er blått, kan vi forsikre deg om at du er på trygg grunn. Fargen er riktignok tilsatt sitruslikøren, men den er naturlig framstilt og seriøse produsenter bruker sertifiserte ingredienser. 

Det som skiller curacao-likør fra annen sitruslikør, er at sitrusfruktene kommer fra den karibiske øya Curacao eller er av en lignende bitter, men aromatisk type.

Det er særlig appelsinsorten kalt laraha som gir denne karakteren. Den plukkes mens den har grønt skall. Hvis den henger til skallet blir oransje, blir den ikke god. Appelsinsorten stammer fra de søte Valencia-appelsinene som ble brakt til Curacao av de spanske kolonistene i 1527.

Men de ble på grunn av det tropiske klimaet ikke så gode som i hjemlandet. Fruktkjøttet ble så bittert at ingen ville spise dem - selv ikke geitene lot seg friste, heter det. Derfor var det heller ingen som plukket appelsinene, før hollenderne overtok koloniherredømmet i 1634.

Hollenderne kunne dette med å lage likør, Bols ble etablert allerede i 1575. Og ryktet om de uspiselige appelsinenes aromatiske skall nådde etter hvert Bols.

Bols skal ha vært først ut med å lage en blå likør - kalt creme de ciel - altså himmelsk likør - men det var i 1912.

Les historien om Bols

Ingen vet i dag når den første curacao-likøren ble laget.

Etter hvert fikk Curacao-appelsinen sitt eget latinske navn, Citrus Aurantium Currassuviensis, og laraha lokalt som er en forvrengning av naranja - spansk for appelsin.

Blue Lagoon drinkoppskrift

Blue Lagoon drinkoppskrift

Fremgangsmåte

Cocktailversjonen:

  1. Ha isbiter og ingrediensene i en shaker og rist godt.
  2. Sil over i et avkjølt cocktailglass og pynt med sitron- eller limeskive.

Longdrinkversjonen:

  1. Fyll et longdrinkglass  med isbiter.
  2. Tilsett vodka, sitronsaft og likør. 
  3. Rør rundt.
  4. Topp med sodavann.
  5. Pynt med sitron- eller limeskive.

Tips:
For en søtere longdrink, kan du bruke sitronbrus eller limonade. Se oppskriften på den søtere utgaven her

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase med over 2000 oppskrifter

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige bartender enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få ukens drink som nyhetsbrev 

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen
Dagens rett

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen

Svinekjøtt med nøttesaus er både smakfull, krydret og lett å få til. Du blir ikke skuffet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her