Drikke
Billig viltvin

Billig viltvin

Denne sørfranske vinen er som skapt til norske viltretter.
Aase E. Jacobsen
26 Oktober 2011 - 01:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Og da snakker vi om de gode gamle rettene som reinskav, hjortesteik og elgkarbonader. Retter som gjerne serveres med det vindødelige tyttebærsyltetøyet, men som vi ikke kan leve uten, i hvert fall når disse klassikerne står på bordet.

For Jean Panis Allo Allo Cabernet Sauvignon Merlot 2009 (91787) har nok sødmefylt bærfrukt samt mykhet til å runde av de syrlige og bitre bærene.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Karaktertrekk som ved siden av "viltsmak" også fungerer sammen med det magre viltkjøttet. Samtidig har den nok friskhet og fylde til å hevde seg overfor de andre smakene i maten.

Seriøs vin
Det er lett å skue hunden på hårene, for vinflasker med "moroetiketter" er sjelden morsomme. Men denne holder altså mål. Bak etiketten skjuler det seg en vin fra en seriøs aktør innenfor appellasjonen Minervois i Languedoc. Den er imidlertid laget av druer som ikke er en del av tradisjonen i området, derfor har den betegnelsen Vin des Coteaux de Peyriac, det er en såkalt IGP - indication géographique protégée - som har tatt over for tidligere "vin de pays".
Nåkonsum
Minervois er delt inn i fem ganske forskjellige klimasoner. Jean Panis' vingård, Domaine du Donjon, har svært lange tradisjoner, helt tilbake til 1400-tallet. Den ligger i Clamoux, i den sørvestlige delen, som kjennetegnes av terrasser. IGP-vinmarkene ligger i den nedre delen med mest avleiringsjord.

I denne delen av Minervois påvirkes landskapet utrolig nok vel så mye av Atlanterhavet som Middelhavet, hvilket sikrer god syre i vinene. Men så langt unna, innebærer ikke Atlanterhavspåvirkningen høy fuktighet. Og takket være lite nedbør i vekstperioden, i kombinasjon med et svært tørt og veldrenerende jordsmonn, produserer plantene også lite druer.

Selve vinfremstillingen er enkel og tradisjonell med kun ståltankgjæring og -lagring. En vin som er beregnet på å nytes nå.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her