Ukens drink

Whisky tonic - whiskypjolter

Besteforeldrefavoritten whiskypjolter fortjener en renessanse
Foto: (it:kuppa_rock)

Besteforeldrefavoritten whiskypjolter fortjener en renessanse

Det er selvsagt et stykke unna populariteten til GT - gin tonic - og det som var de gamles favoritt - whisky og tonic. Men med dagens enorme utvalg av tonicer, er det fullt mulig å lage en vri som appellerer bredt.
21 Oktober 2022 - 11:00

Det var ikke så mye tonic på markedet i min oppvekst. I kjelleren stod det kasser med noe som ikke var brus, det hadde vi ungene testet og det smakte ikke godt. Soda, selters og bitter lemon var rett og slett udrikkelig for en barnlig smak.

Brus smaker godt og dette gjorde det ikke. Derfor fikk de voksne ha denne ikke-brusen i fred. Den ble brukt til drinker når det var  selskap i huset. Og det var som regel alltid pjolter det var snakk om. Brandy eller whisky med soda eller det som verre var, altså den før nevnte selters eller bitter lemon.

Den siste jeg hørte nevne ordet pjolter var min farmor, og hun tok sin siste i drink i 1998. For den generasjonen var pjolter rett og slett en drink, eller den eneste drinken de drakk og sikkert den eneste de visste om.

Mens tilbudet av pjolteringredienser lenge var begrenset, det gikk for det meste i Eau-de-Vie og Upper Ten, og for det meste club soda, er situasjonen i dag en helt annen. Utvalget er til tider nesten for godt, for det er vanskelig å velge.

Til ukens drink valgte jeg derfor en sødmefylt og rund blended whisky, The Famous Grouse Sherry Cask Finish som har fått ekstra smak fra sherryfatfinishen.

Er du en sann whiskyelsker (som jeg), trengs helt klart mer. For mer kompleksitet og konsentrasjon, gå for Balvenie Doublewood 12 y.o. - den finnes sågar i 60+ polutsalg.

Jo mer du investerer i whiskyen, jo mer nøytral bør tonicen være. For den siste bruk gjerne soda, mens for den første kan du godt bruke en lettere tonic som Luscombe Cucumber Tonic Water

Indian tonic som jo er det vanligste, synes jeg kræsjer for mye med whiskykarakteren i den forstand at fatpreget og -tanninene løftes fram, og det er ikke det vi ønsker. 

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase med over 2000 oppskrifter

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Whisky tonic - whiskypjolter med en vri - drinkoppskrift

Whisky tonic - whiskypjolter med en vri - drinkoppskrift

Fremgangsmåte

  1. Fyll et høyt glass med isbiter.
  2. Hell over whisky.
  3. Topp med en mildere tonic (eller soda for mer nøytral smak).
  4. Pynt med sitronskive eller -båt.

Tips:
For mer kompleksitet, bruk en whisky med sherryfinish som Balvenie Doublewood 12 YO

Tips:
Unngå indian tonic, den kræsjer med fatpreget til whiskyen. Prøv med en lettere variant som Luscombe Cucumber Tonic Water 
om du vil ha litt mer sødme enn med en soda (som jo er helt tørr).

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til
Ukens kake

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til

Denne kaken er smaksmessig en skjønnhet. Og mektig god. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til
Ukens kake

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til

Denne kaken er smaksmessig en skjønnhet. Og mektig god. Her er oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bocuse d'Or: Følg Håvard Werkland til pallen

27. januar skal Håvard Werkland (30) og det norske teamet kjempe om pallen i verdens vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse, Bocuse d’Or i Lyon. Se konkurransen live.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En helaften med spansk eleganse på Bon Lio
Matkurs og vinkurs
Winemakers dinner 11. mars i Oslo

En helaften med spansk eleganse på Bon Lio

Den 11. mars kan du bli med på en uforglemmelig kveld der fem eksepsjonelle viner fra Priorat matches med en utsøkt 5-retters meny fra Bon Lio.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her