Ukens drink

Whisky tonic - whiskypjolter

Besteforeldrefavoritten whiskypjolter fortjener en renessanse
Foto: (it:kuppa_rock)

Besteforeldrefavoritten whiskypjolter fortjener en renessanse

Det er selvsagt et stykke unna populariteten til GT - gin tonic - og det som var de gamles favoritt - whisky og tonic. Men med dagens enorme utvalg av tonicer, er det fullt mulig å lage en vri som appellerer bredt.
21 Oktober 2022 - 11:00

Det var ikke så mye tonic på markedet i min oppvekst. I kjelleren stod det kasser med noe som ikke var brus, det hadde vi ungene testet og det smakte ikke godt. Soda, selters og bitter lemon var rett og slett udrikkelig for en barnlig smak.

Brus smaker godt og dette gjorde det ikke. Derfor fikk de voksne ha denne ikke-brusen i fred. Den ble brukt til drinker når det var  selskap i huset. Og det var som regel alltid pjolter det var snakk om. Brandy eller whisky med soda eller det som verre var, altså den før nevnte selters eller bitter lemon.

Den siste jeg hørte nevne ordet pjolter var min farmor, og hun tok sin siste i drink i 1998. For den generasjonen var pjolter rett og slett en drink, eller den eneste drinken de drakk og sikkert den eneste de visste om.

Mens tilbudet av pjolteringredienser lenge var begrenset, det gikk for det meste i Eau-de-Vie og Upper Ten, og for det meste club soda, er situasjonen i dag en helt annen. Utvalget er til tider nesten for godt, for det er vanskelig å velge.

Til ukens drink valgte jeg derfor en sødmefylt og rund blended whisky, The Famous Grouse Sherry Cask Finish som har fått ekstra smak fra sherryfatfinishen.

Er du en sann whiskyelsker (som jeg), trengs helt klart mer. For mer kompleksitet og konsentrasjon, gå for Balvenie Doublewood 12 y.o. - den finnes sågar i 60+ polutsalg.

Jo mer du investerer i whiskyen, jo mer nøytral bør tonicen være. For den siste bruk gjerne soda, mens for den første kan du godt bruke en lettere tonic som Luscombe Cucumber Tonic Water

Indian tonic som jo er det vanligste, synes jeg kræsjer for mye med whiskykarakteren i den forstand at fatpreget og -tanninene løftes fram, og det er ikke det vi ønsker. 

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase med over 2000 oppskrifter

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Whisky tonic - whiskypjolter med en vri - drinkoppskrift

Whisky tonic - whiskypjolter med en vri - drinkoppskrift

Fremgangsmåte

  1. Fyll et høyt glass med isbiter.
  2. Hell over whisky.
  3. Topp med en mildere tonic (eller soda for mer nøytral smak).
  4. Pynt med sitronskive eller -båt.

Tips:
For mer kompleksitet, bruk en whisky med sherryfinish som Balvenie Doublewood 12 YO

Tips:
Unngå indian tonic, den kræsjer med fatpreget til whiskyen. Prøv med en lettere variant som Luscombe Cucumber Tonic Water 
om du vil ha litt mer sødme enn med en soda (som jo er helt tørr).

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

La juletorsken få en ekstra julete vri
Dagens rett
Stekt torsk med appelsinsaus og potetmos

La juletorsken få en ekstra julete vri

Torsk, appelsin og fennikel gir alene julestemning i huset. Om du ikke er blant dem som spiser torsk på julaften, smaker den godt gjennom hele jula.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her