Beste østersåpner fra Grand i Oslo

Ola Nilsson fra Grand Café i Oslo gikk til topps i NM i østersåpning. Med et rekordgodt resultat på 2,12 minutter var seieren i boks. Det hele skjedde søndag 9. september på Restaurant Sans i Oslo. Nå går turen til VM i Irland.
Aase E. Jacobsen
10 September 2001 - 02:11

Årets norgesmester i østeråpning, svenske Ola Nilsson fra Grand Café i Oslo vant med soleklar margin foran 22 andre deltakere i mesterskapet som foregikk søndag 9. september på Restaurant Sans i Oslo. I løpet av rekordraske 2 minutter 2 sekunder hadde han åpnet 30 østers. Selv etter å ha blitt idømt 10 straffesekunder var seieren sikker foran andreplassen som gikk til veteranen danske Heini Pedersen, frilanser. Som for øvrig kunne notere sin personlige rekord etter å ha deltatt mer eller mindre trofast siden det første mesterskapet på norsk jord i 1985. Tredjemann i år ble debutanten Egil Nordeide fra Østmarksetra Bar & Grill.

Til finalen kom også Jan Tore Andro, Kastanjen og Thomas Haug, Det Gamle Raadhus som for øvrig ble norgesmester for fire år siden. Finalen ble ikke uventet det raskeste heatet i hele mesterskapet. Men i år som i fjorårets konkurranse gjaldt det ikke bare å være den raskeste åpneren, men like viktig var det å servere helt uskadete østers som var løsnet fra skallet uten verken skallrester eller blod. Og den som ikke oppfylte alle kravene, ble idømt straffesekunder. Eller sågar strøket. Alt i tråd med internasjonale østerskonkurranseregler.

Ansvarlig for den strenge bedømmingen var juryen som bestod av Tore Namstad, Madserud Gård, Svein Erik Renaa, nå Oro, snart Gastronomisk Institutt samt Lars Barmen, NRK. Ansvarlig for tidtakingen var klokkeleverandøren Omega.

Østersen som var sponset av Sealife var av typen gigas. I VM i Galway, Irland hvor Olav Nilsson den 27.-30. september skal representere Norge, er det flatøsters som benyttes; en østerstype som er lite etterspurt som matøsters i Norge, men enklere å åpne i konkurransesammenheng.

Reisen til Irland er sponset av Irlands Turistkontor. Champagne Bollinger sørget for skikkelige premier å feire seieren med til de tre heldige. Det vanket også gourmetpakker fra Handberg Engros og kjøkkenutstyr fra Jon Schøning samt bokpremier fra Bokklubben mat- og vinglede. Apéritif var i år som i fjor hovedarrangør av NM.

Premier:
Irlands Turistkontor: Reise for to til VM i Irland.
Haugen-gruppen: 3 fl. Bollinger til vinner, to til nr to og en til nr tre.
Schøning: Mandoline, Sauteuse 24 cmØ og Sauteuse 20 cmØ.
Handberg: 3 stk. Gourmet-pakker.
Bokklubben Mat & Vinglede: 2 bøker om indisk mat,  2 bøker 100 legendariske viner, 2.bøker Hvitløk og 2 Gyldendals Vinleksikon.
Morten Schakenda Holmenkollen Restaurant: 6 bøker, Med skjell på gaffelen.

Foto: Roger Kolbu
 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her