Beste østersåpner fra Grand i Oslo

Ola Nilsson fra Grand Café i Oslo gikk til topps i NM i østersåpning. Med et rekordgodt resultat på 2,12 minutter var seieren i boks. Det hele skjedde søndag 9. september på Restaurant Sans i Oslo. Nå går turen til VM i Irland.
Aase E. Jacobsen
10 September 2001 - 03:11

Årets norgesmester i østeråpning, svenske Ola Nilsson fra Grand Café i Oslo vant med soleklar margin foran 22 andre deltakere i mesterskapet som foregikk søndag 9. september på Restaurant Sans i Oslo. I løpet av rekordraske 2 minutter 2 sekunder hadde han åpnet 30 østers. Selv etter å ha blitt idømt 10 straffesekunder var seieren sikker foran andreplassen som gikk til veteranen danske Heini Pedersen, frilanser. Som for øvrig kunne notere sin personlige rekord etter å ha deltatt mer eller mindre trofast siden det første mesterskapet på norsk jord i 1985. Tredjemann i år ble debutanten Egil Nordeide fra Østmarksetra Bar & Grill.

Til finalen kom også Jan Tore Andro, Kastanjen og Thomas Haug, Det Gamle Raadhus som for øvrig ble norgesmester for fire år siden. Finalen ble ikke uventet det raskeste heatet i hele mesterskapet. Men i år som i fjorårets konkurranse gjaldt det ikke bare å være den raskeste åpneren, men like viktig var det å servere helt uskadete østers som var løsnet fra skallet uten verken skallrester eller blod. Og den som ikke oppfylte alle kravene, ble idømt straffesekunder. Eller sågar strøket. Alt i tråd med internasjonale østerskonkurranseregler.

Ansvarlig for den strenge bedømmingen var juryen som bestod av Tore Namstad, Madserud Gård, Svein Erik Renaa, nå Oro, snart Gastronomisk Institutt samt Lars Barmen, NRK. Ansvarlig for tidtakingen var klokkeleverandøren Omega.

Østersen som var sponset av Sealife var av typen gigas. I VM i Galway, Irland hvor Olav Nilsson den 27.-30. september skal representere Norge, er det flatøsters som benyttes; en østerstype som er lite etterspurt som matøsters i Norge, men enklere å åpne i konkurransesammenheng.

Reisen til Irland er sponset av Irlands Turistkontor. Champagne Bollinger sørget for skikkelige premier å feire seieren med til de tre heldige. Det vanket også gourmetpakker fra Handberg Engros og kjøkkenutstyr fra Jon Schøning samt bokpremier fra Bokklubben mat- og vinglede. Apéritif var i år som i fjor hovedarrangør av NM.

Premier:
Irlands Turistkontor: Reise for to til VM i Irland.
Haugen-gruppen: 3 fl. Bollinger til vinner, to til nr to og en til nr tre.
Schøning: Mandoline, Sauteuse 24 cmØ og Sauteuse 20 cmØ.
Handberg: 3 stk. Gourmet-pakker.
Bokklubben Mat & Vinglede: 2 bøker om indisk mat,  2 bøker 100 legendariske viner, 2.bøker Hvitløk og 2 Gyldendals Vinleksikon.
Morten Schakenda Holmenkollen Restaurant: 6 bøker, Med skjell på gaffelen.

Foto: Roger Kolbu
 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Artikler detail - section 11 Dagens rett

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 2

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Bobler, sjømat og sommerstemning
Matkurs og vinkurs
Winedinner 22. mai i Oslo

Bobler, sjømat og sommerstemning

Den 22. mai inviterer vi til en smakfull kveld på Louise Aker Brygge med 5 glass av Italias beste musserende viner, franciacorta, og et bugnende sjømatfat.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her