Mat
Be inn til kubansk party

Be inn til kubansk party

Med litt planlegging kan du skape autentisk kubansk stemning i egen kåk med ekte vare i så vel glass som på tallerkenen.
Aase E. Jacobsen
26 Februar 2014 - 11:45

Slutten av februar er karnevaltiden fremfor noen. Hvis du ikke bryr deg om kostymedelen av karnevalet, men er mer fristet av den opphetete stemningen forårsaket av rytmene, maten og drikken, foreslår vi et kubansk party.

Smaksrik mat og heftige rytmer

Det kubanske kjøkken er influert av så vel den spanske kulturen som av beliggenheten i Karibia.

Summa summarum betyr det mye smak. Mye krydder, godt med chili, tropiske frukter og grønnsaker, enkelt og rustikt, lettlaget, om enn ikke alltid like raskt.

Perfekt som festmat, siden du alltid må planlegge litt i forkant av en sammenkomst. Smaksrik mat er også utmerket for fester av dette slaget hvor det skal litt til for å trenge gjennom alle muren av heftige rytmer og stemningen de forfriskende drinkene skaper.

Morsomme navn

Avocado- og ananassalaten er den friske og fruktige motvekten til bønnegryten moros y cristianos som er en navnemessig fleip med de kristne spanske erobrerenes mangehundreårige kamp mot muslimene, ikke på Cuba men i Europa, og som på grunn av de svarte bønnene er en veldig typisk rett for denne delen av Amerika.

Den friterte kua er en annen klassisk cubansk rett og sandwichene er nok en arv fra amerikanerne som påvirket Havana-kulturen frem til de ble lempet ut av Castro i 1959.

Til sammen gir disse rettene en representativ smak av dagens Cuba som er en real smeltedigel. Mesteparten av forberedelsene til rettene kan gjøres i god tid, for kjøttet og bønnenes del må du begynne kvelden i forveien.

Stemningsskaper

Men da får du også bedre tid dagen etter til å konsentrere deg om å skape kubansk stemning i huset midtvinters.

Og til å forberede drinkene, for de skal også bidra. Mojito og Daiquiri er klassikere. Havana Ice Tea er en nyere drink signert en av Norges dyktigste bartendere, Jan Vardøen på Bar Boca på Grünerløkka.

Denne drinken er ekstre godt egnet til å løfte stemningen.

Tåler en støyt

Søte og sterke drinker i store mengder er imidlertid ikke det beste til mat, så du bør ha noen alternativer i bakhånd. Øl er selvsagt utmerket, og det nærmeste du kommer Cuba her til lands er jamaicanske Red Stripe, meksikanske Corona eller Sol. Alle tre er lette og friske øltyper som passer utmerket til sandwichene og salaten, men som blir litt lette til bønnegryten og kua. Derfor bør du ha litt vin i bakhånd.

Men for all del, ikke spander dyre viner, for når partystemningen er høy, og delvis forårsaket av cubanske drinker i starten, holder det fint med en vin som tåler en støyt.

Siden vi ikke importerer cubanske viner til Norge, og siden det ikke bør være noe savn, prøver vi oss på en argentiner. Vinene herfra er skapt for et rustikt kjøkken på linje med det fra Cuba. Og at de er bløte, runde og med fin bærsødme, egenskaper som er viktige for å møte så vel det tørre preget fra bønnene, chilien og krydderet.

Heftig avslutning

Et godt alternativ er Trapiche Pure Malbec 2012 (8593). En skikkelig partyvin med god sødme, bløthet og saftighet.

Ønsker du hvitvin i tillegg, er sørafrikanske Goats do Roam White 2013 (56044)helt super til dette formålet.

Og til dessert nyter cubanerne en bit ost sammen med frukten guava som til tider er å få i fersk tilstand i velassorterte fruktdisker.

Eller du kan hoppe rett til sigaren som du nyter med cubanernes svar på cognac, en vellagret rom, som selvsagt kan nytes helt uten sigar eller andre forstyrrende dufter. Prøv den flotte Ron Matusalem Gran Reserva (32765) som byr på en nydelig duft av tropisk frukt, karamell og fat, behagelig fruktig, bløt og rund, deilig lett søtlig ettersmak.

Havana Ice Tea

Havana Ice Tea

Fremgangsmåte

Rør sammen rom, Triple Sec og Rose's Lime. Fyll opp med 50/50 iste med sitronsmak og eplemost. Drinken pyntes med lime, ananas og mynte.

Sendt inn av Jan Vardøen, Bar Boca

Vurder oppskriften

Moros y cristianos (muslimer og kristne)

Moros y cristianos (muslimer og kristne)

Fremgangsmåte

Legg bønnene i vann over natten. Hell av bløtevannet og ha dem i en kasserolle. Fyll på med friskt vann slik at det er 2-3 cm over bønnene, og kok opp. La småkoke i 1 ½ time eller til de er møre.

Grovhakk løken. Rens paprikaen og grovhakk den. Gjør det samme med chilien. Finhakk hvitløken. Rens tomatene for frø og skinn og grovhakk dem. Varm opp oljen i en stor panne og fres løken til den er gylden. Tilsett paprika, chili og hvitløk og tomatterningene og la surre i 5 minutter. Tilsett deretter risen og la den surre et par minutter.

Hell deretter de ferdigkokte bønnene med restene av kokevannet over blandingen. Fyll på med vann slik at alt er dekt. La småkoke i 15-20 minutter eller til risen er passe kokt. Fyll eventuelt på med mer vann. Retten skal ikke være tørr. Smak til med salt og sukker.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Avocado- og ananassalat

Avocado- og ananassalat

Fremgangsmåte

Legg rødløken i isvann i 10 minutter. Hell av vannet og bland med salat, ananas og avocado. Pisk sammen olje, eddik, salt og pepper til dressingen og hell over. Bland alt forsiktig. Pynt med frisk koriander.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

Cubansk sandwich

Cubansk sandwich

Fremgangsmåte

Del opp brødene og smør begge delene med sennep og majones.

Legg kjøttskivene og osten lagvis på den ene brødhalvdelen. Legg på den andre halvdelen. Smør utsiden av brødene med smør. Pakk inn i folie. De kan gjøre alt klart frem til dette punktet.

Like før servering legges sandwichenepakkene i en tørr stekepanne på middels varme.

Plasser en annen stekepanne på toppen slik at det blir press på sandwichene. Steik i 2-3 minutter. Snu pakkene og steik på andre siden i 2-3 minutter til.

Hvis du har et sandwichjern, kan det selvsagt brukes.

Wraps for enhver smak

Her kan du forsyne deg av veldig mange oppskrifter på sandwich

Her finner du mange oppskrifter med ciabatta

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Vaca Frita (stekt ku)

Vaca Frita (stekt ku)

Fremgangsmåte

Legg kjøttet i en kasserolle og fyll opp med vann til det dekker kjøttet. Ha i laurbærbladene og pepperkorn. La trekke under lokk til kjøttet er mørt, ca halvannen time. La kjøttet avkjøles i kraften. Sett i kjøleskap over natten.

Bland krydderne.

Ta kjøttet opp av kraften og skjær det i passe store stykker. Bank med en kjøttbanker til kjøttbitene er blitt nærmere 50 prosent større. Gni kjøttbitene inn med krydderet og dynk med tørr sherry.

Varm oljen i en stekepanne og steik kjøttet på begge sider til den får fin steikeoverflate. Steik til slutt løken og paprikaen og arranger på serveringsfat sammen med kjøttet og sitronbåtene.

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp
+
Godbiter i pollisten

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp

Med disse to i feriebagasjen er du godt forberedt. De finnes dessuten på svært mange pol.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag påskegodteriene selv
Oppskrifter
Oppskrifter påskegodteri

Lag påskegodteriene selv

Det er både en hyggelig og nyttig syssel som skaper glede helt til siste bit er fortært.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp
+
Godbiter i pollisten

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp

Med disse to i feriebagasjen er du godt forberedt. De finnes dessuten på svært mange pol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Riesling slik du (kanskje) ikke har smakt den før
+
Godbiter i pollisten

Riesling slik du (kanskje) ikke har smakt den før

For i hendene på denne vinmagikeren blir ikke vinene som hos naboen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Basisutvalgets beste kjøp er to hvitviner
+
Ukens vin

Basisutvalgets beste kjøp er to hvitviner

Og fra et område som fortsatt ikke har fått den oppmerksomheten det fortjener.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Forbered påskehelgens beste forrett nå
Dagens rett

Forbered påskehelgens beste forrett nå

Gravet ytrefilet av rein smaker fantastisk med dette tilbehøret. Start forberedelsene nå.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag påskegodteriene selv
Oppskrifter
Oppskrifter påskegodteri

Lag påskegodteriene selv

Det er både en hyggelig og nyttig syssel som skaper glede helt til siste bit er fortært.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her