Avverger rødvinshodepine
En ny oppfinnelse kan avverge rødvinshodepine. Det mener forskere i USA.
Redaksjonen
07 November 2007 - 14:59
Litt for mye rødvin kan gi en dundrende hodepine. Men nå kan hjelpen være på vei. En gruppe forskere fra Berkeley-universitetet i California har funnet opp et apparat som skal avverge hodepinen.
Oppdagelsen kommer fra en temmelig uvanlig kant, nemlig fra kjemikere som jobber med NASA-teknologi for å finne liv på Mars.
Kjemikerne har utviklet et apparat som kan spore opp spesielle kjemikalier. I følge en del forskere kan disse kjemikaliene omdanne vin og andre nytelsesmedler til rene smerteingredienser.
Kjemikaliene kalles for bioaminer og disse finnes naturlig i blant annet vin, sjokolade, ost, oliven, nøtter og brød.
Høyt blodtrykk
- Maten du spiser er utrolig nært koblet til kroppens kjemi, sier Richard Mathies til avisen Analytical Chemistry.
Gjennom tidene har forskere utpekt forskjellige "gjerningsmenn" som har vært årsaken til rødvinshodepine. Tyramin og histamin har begge vært på tiltalebenken, men ingen ble dømt. Skyldsspørsmålet har aldri blitt avklart.
Advarer
Men mange spesialister advarer nå de hodepineplagede mot mat som inneholder mye aminer. Stoffet kan også forårsake plutselige anfall av høyt blodtrykk og hjertebank.
Det er her den nye oppfinnelsen kommer inn i bildet. Den kan være nyttig for folk som er følsomme overfor aminene.
Medbringes
Prototypen er på størrelse med en liten dokumentmappe. I løpet av fem minutter kan den fastslå innholdet av aminer i en vin bare ved å analysere en dråpe.
Et selskap jobber nå med å utvikle en mindre modell som skal gjøre det mulig å ha den med seg rundt på restauranter.
Oppfinnerne mener at apparatet bør brukes til å oppgi amininnholdet på vinetikettene.
Forsiden akkurat nå