Arktisk meny under VM på ski

To nordnorske kokker reiser til Japan og ski-VM. Der skal de sette landsdelen og råvarene derfra på kartet.
Redaksjonen
15 Februar 2007 - 16:23

Kjøkkensjef Rune Harper fra Radisson SAS Tromsø og Kjøkkensjef Svein Jæger Hansen fra Rica Meyergården Hotell i Mo i Rana skal ut på tur. De skal ha ansvaret for en norsk mottagelse under mesterskapet. Det kommer rundt 200 gjester på arrangementet, og det er Arktisk Meny som er matfaglig ansvarlig.

Fremmer Nord-Norge
Arktisk Meny er et prosjekt som består av 40 restauranter i Nord-Norge og på Svalbard. Målet er å få bedriftene til å fremme tradisjonelle nordnorske retter og bruke nordnorske råvarer. Gjerne på en ny og annerledes måte.

Da får gjestene en unik matopplevelse og matopplevelsen kan på sikt føre til både økt eksport og økt turisme.

De to kokkene reiser til Japan tirsdag 22. februar og blir borte til onsdag 28.

På plass i Japan skal de lage en meny som består av ti småretter med det beste av råvarer fra Nord-Norge.

- Vi skal blant annet bruke råvarer fra Arctic Rein og vilt på Gruben, de har en fantastisk kvalitet på nordnorsk rein. Den er bare helt ekstrem. Leverandøren fikk verdiskapningsprisen for 2006. Så dette skal vi bruke under VM når vi lager røkt reinsdyrhjerte, for eksempel, sier Svein Jæger Hansen.

Lite eksport
Han mener at dette er en unik mulighet til å få nordnorske råvarer mer på kartet. For enn så lenge er det ingen stor eksport av nordnorske råvarer, om vi ser bort fra fisk.

- Nei, eksporten er ikke den største. Men Eksportutvalget for fisk skal være med oss over. De eksporterer jo mye til Japan, så kanalene er der og mulighetene finnes. Så vi håper på en økning i salget etter besøket i Japan. Det tror jeg vi får også, sier Jæger Hansen.

Inspirerende
Han er veldig fornøyd med å få lov til å reise til mesterskapet.

- Det er fantastisk at vi får lov til å reise og at det ikke bare er kokkelandslaget som representerer Norge. For vi gjør jo en jobb ute i distriktene også. Så det er klart at det er inspirerende.

Det er altså ingen tvil om at slike jobber er viktige for distriktene.
 
- Jeg har fått mange søknader om lærlingeplasser og spørsmål om kokkekurs etter all den pressen vi har fått de siste årene, sier Jæger Hansen.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her finner du oppskriftene du trenger for kalkunmiddagen
Guide
Oppskrifter med kalkun

Her finner du oppskriftene du trenger for kalkunmiddagen

Om du ikke har din egen vri på nyttårskalkunen, bare har glemt hvordan du gjorde det i fjor eller vil gjøre noe helt nytt i år, finner du oppskriftene her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så lekkert kan en laksefilet serveres
Dagens rett

Så lekkert kan en laksefilet serveres

Med både krydder og sprøstekt skinn og et luftig rødbeteskum forvandles en lakseside til den lekreste rett.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kalvefilet i gressløkssaus smaker ekstra lekkert etter all julematen
Dagens rett

Kalvefilet i gressløkssaus smaker ekstra lekkert etter all julematen

Kalvefilet er noe av det beste du kan servere og med denne sausen til blir det fest for smaksløkene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Årets festcocktail er med knusktørr musserende og en skvett akevitt
Ukens drink

Årets festcocktail er med knusktørr musserende og en skvett akevitt

Ønsk det nye året velkommen med den mest elegante av alle drinker: Champagnecocktail. Men som her har fått en vri ved å bruke akevitt i stedet for cognac.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her finner du oppskriftene du trenger for kalkunmiddagen
Guide
Oppskrifter med kalkun

Her finner du oppskriftene du trenger for kalkunmiddagen

Om du ikke har din egen vri på nyttårskalkunen, bare har glemt hvordan du gjorde det i fjor eller vil gjøre noe helt nytt i år, finner du oppskriftene her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så lekkert kan en laksefilet serveres
Dagens rett

Så lekkert kan en laksefilet serveres

Med både krydder og sprøstekt skinn og et luftig rødbeteskum forvandles en lakseside til den lekreste rett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær å smake vin av en proff og bli en ekte hobbyekspert
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 06. januar i Oslo

Lær å smake vin av en proff og bli en ekte hobbyekspert

Lær om vinens vidunderlige verden på kun to timer. Få en god innføring i hvordan du smaker og bedømmer vin, og unn deg selv herlige fremtidige vinopplevelser. Sjekk ut de 10 utvalgte vinene som blir servert!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kalvefilet i gressløkssaus smaker ekstra lekkert etter all julematen
Dagens rett

Kalvefilet i gressløkssaus smaker ekstra lekkert etter all julematen

Kalvefilet er noe av det beste du kan servere og med denne sausen til blir det fest for smaksløkene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her