2015 er den minste eplehøsten siden 1964, og den seneste i manns minne. Det er opplysninger fra GrøntProdusentenes Samarbeidsråd gjengitt i Nationen som avslører dette. Det er også store variasjoner epleregionene mellom. Aller verst er situasjonen i Hardanger, med halvert mengde, mens Telemark og Buskerud ligger nærmere normalen.
Men kvaliteten er god, i hvert fall vurdert etter smaken på årets eplemoster. Og hele landet er representert blant de mange produktene som er vurdert i Årets eplemost 2015.
Et stor panel av bransjefolk har smakt og smattet på til sammen 76 eplemoster, både presset av én enkelt sort og av flere sorter sammen. Panelet har ikke bare smakt årets
Slik er testen gjennomført:
Testen, som ble gjennomført 19. og 24. november, omfatter totalt 76 eplemoster og 17 alkoholholdige eplesidere/-viner (laget av min. 80 prosent epler). Smakingen ble foretatt blindt etter type. Panelet fikk ingen øvrige opplysninger om produktene før smaking. Paneldeltakerne forlot dessuten lokalet mens produktene ble skjenket i glassene, slik at de ikke skulle ha noen mulighet til å avsløre glassenes innhold. Først etter at poenggivingen var avsluttet, ble det kjent med det enkelte produkts identitet.
Poengskalaen er femdelt:
Meget god kvalitet 90-100p
God kvalitet 80-89p
Middels kvalitet 70-79p
Under middels kvalitet 60-69p
Bør unngås 50-59p
Antall poeng er fremkommet som et gjennomsnitt av paneldeltakernes evaluering av det enkelte produkts kvalitet.
Årets testpanel består av:
Håkon Ongstad, Stock
Sondre Kasin, BA 53
Ragnhild Wright Ousland, Vaaghals
Marie Larsson, Håndverkerstuene
Anna Backlund, Håndverkerstuene
Inga Greve, BD57
Julie H. Amundsen, BD57
Silje Barth, Olympen
Einar Sbertoli, Olympen
Maria Wood Moe, Kulturhuset
Alva Hognestad, Trattoria Popolare
vare, også 17 eplesidere, altså gjæret eplesaft med og uten tilsettinger, tilgjengelig gjennom dagligvare og Vinmonopolet, er blindsmakt.
Disse eplemostene og eplesiderne er årets vinnere:
Du kan selv smake disse produktene på årets viktigste matfest den 30. november
- Ulvik frukt og cideri med Hakastadcider Gravenstein og Hakastadsider Tradisjon og Discovery Eplemost
- Egge Gard med Iseple og Liersider Aroma 2011
- Nyhuus Gard med eplemostene Gammeldags gravenstein og Gravenstein 2 samt blandingsmosten Augon
- Grønvik Gard med eplemostene økologisk Karin Schneider og «vanlig» Karin Schneider samt blandingsmosten Aroma/Karin Schneider
- Sofagalleriet med Eplemoss, blandingsmost av epler fra hager i Moss
- Lindheim frukt og ølkompani med eplemosten Gul aroma