Årets eplemost
Årets beste eplemoster er testet

Årets beste eplemoster er testet

Små avlinger til tross. Smaken av eplehøsten 2015 er det ikke noe å si på.
Aase E. Jacobsen
26 November 2015 - 11:56

2015 er den minste eplehøsten siden 1964, og den seneste i manns minne. Det er opplysninger fra GrøntProdusentenes Samarbeidsråd gjengitt i Nationen som avslører dette. Det er også store variasjoner epleregionene mellom. Aller verst er situasjonen i Hardanger, med halvert mengde, mens Telemark og Buskerud ligger nærmere normalen.

Men kvaliteten er god, i hvert fall vurdert etter smaken på årets eplemoster. Og hele landet er representert blant de mange produktene som er vurdert i Årets eplemost 2015.

Et stor panel av bransjefolk har smakt og smattet på til sammen 76 eplemoster, både presset av én enkelt sort og av flere sorter sammen. Panelet har ikke bare smakt årets 

Slik er testen gjennomført:

Testen, som ble gjennomført 19. og 24. november, omfatter totalt 76 eplemoster og 17 alkoholholdige eplesidere/-viner (laget av min. 80 prosent epler). Smakingen ble foretatt blindt etter type. Panelet fikk ingen øvrige opplysninger om produktene før smaking. Paneldeltakerne forlot dessuten lokalet mens produktene ble skjenket i glassene, slik at de ikke skulle ha noen mulighet til å avsløre glassenes innhold. Først etter at poenggivingen var avsluttet, ble det kjent med det enkelte produkts identitet.

Poengskalaen er femdelt: 

Meget god kvalitet 90-100p

God kvalitet 80-89p

Middels kvalitet 70-79p

Under middels kvalitet 60-69p

Bør unngås 50-59p

Antall poeng er fremkommet som et gjennomsnitt av paneldeltakernes evaluering av det enkelte produkts kvalitet.

Årets testpanel består av:

Håkon Ongstad, Stock

Sondre Kasin, BA 53

Ragnhild Wright Ousland, Vaaghals

Marie Larsson, Håndverkerstuene

Anna Backlund, Håndverkerstuene

Inga Greve, BD57

Julie H. Amundsen, BD57

Silje Barth, Olympen

Einar Sbertoli, Olympen

Maria Wood Moe, Kulturhuset

Alva Hognestad, Trattoria Popolare

vare, også 17 eplesidere, altså gjæret eplesaft med og uten tilsettinger, tilgjengelig gjennom dagligvare og Vinmonopolet, er blindsmakt.

Disse eplemostene og eplesiderne er årets vinnere:

Du kan selv smake disse produktene på årets viktigste matfest den 30. november

  • Ulvik frukt og cideri med Hakastadcider Gravenstein og Hakastadsider Tradisjon og Discovery Eplemost
  • Egge Gard med Iseple og Liersider Aroma 2011
  • Nyhuus Gard med eplemostene Gammeldags gravenstein og Gravenstein 2 samt blandingsmosten Augon
  • Grønvik Gard med eplemostene økologisk Karin Schneider og «vanlig» Karin Schneider samt blandingsmosten Aroma/Karin Schneider
  • Sofagalleriet med Eplemoss, blandingsmost av epler fra hager i Moss
  • Lindheim frukt og ølkompani med eplemosten Gul aroma

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

På Poppy får du denne bestselgeren både med og uten alkohol
+

På Poppy får du denne bestselgeren både med og uten alkohol

Med Poppy lover Xuseen og Thomas Ramse-Miskell fargerikt mangfold, nytelse og glede, og at det alltid er en colada og en frozen på menyen. Samt ikke minst fullgode alkoholfrie alternativer og velvalgte viner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fantastiske whiskyer på øverste hylle og styrke
+
Tester
56 nye brennevin spesialpol november 2024

Fantastiske whiskyer på øverste hylle og styrke

De aller beste er ikke en gang kvotert, og samtidig gunstig priset i en internasjonal kontekst. Noen perler som ikke er whisky, finnes også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

En sjømatgryte som denne topper det meste
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Den norske klassikeren dampet kveite slår aldri feil - spesielt ikke med dette tilbehøret
Dagens rett

Den norske klassikeren dampet kveite slår aldri feil - spesielt ikke med dette tilbehøret

De ingefærkokte gulrøttene setter en ekstra spiss på denne klassiske retten med dampet kveite, agurksalat og sandefjordsmør.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
På Poppy får du denne bestselgeren både med og uten alkohol
+

På Poppy får du denne bestselgeren både med og uten alkohol

Med Poppy lover Xuseen og Thomas Ramse-Miskell fargerikt mangfold, nytelse og glede, og at det alltid er en colada og en frozen på menyen. Samt ikke minst fullgode alkoholfrie alternativer og velvalgte viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fantastiske whiskyer på øverste hylle og styrke
+
Tester
56 nye brennevin spesialpol november 2024

Fantastiske whiskyer på øverste hylle og styrke

De aller beste er ikke en gang kvotert, og samtidig gunstig priset i en internasjonal kontekst. Noen perler som ikke er whisky, finnes også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kvitnes Gård er både årets kjøkken og årets sirkulære matgründer

Det er Matprisen som deler ut ulike bærekraftpriser, som (omsider) fant Halvar Ellingsen og hans team i Vesterålen denne prisen verdig. Det gjorde også Norges vel når de skulle dele ut sin Gründerpris for 2024.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sensasjonell førsteplass til Himkok

I kåringen Topp500Bars kommer Himkok som nummer én. Det betyr at det er denne baren som nå er på hele verdens lepper.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gratiner pastaputer fra butikken, og du kommer aldri til å spise dem på en annen måte senere
Dagens rett

Gratiner pastaputer fra butikken, og du kommer aldri til å spise dem på en annen måte senere

Å gratinere er en sikker suksess for en rett - det blir garantert spist opp. Også om du bruker ferdigpasta eller rester.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

En sjømatgryte som denne topper det meste
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her