Årets beste eplemost kåres

Årets beste eplemost kåres

Etter en eplehøst med god kvalitet men lavere volum, er det duket for en spennende utvelgelse av årets beste eplemost.
Aase E. Jacobsen
28 November 2011 - 11:00

Ferskpresset eplemost har opplevd en voksende interesse de siste årene, og er nå i ferd med å bli det rådende alternativet til vin. Vinmonopolet hadde senest i forbindelse med novemberslippet fokus på alkoholfrie fruktmoster og kan melde om økt salg. Fra i fjor, som var første år for slik satsing, til så langt i år er økningen på 31 prosent.

To klasser

Med julesesongen og en «hvit» januar foran oss forventes etterspørselen å øke ytterligere. Derfor imøteses kåringen av årets beste eplemost med stor spenning. Og juryen som skal smake seg gjennom et trettitalls eplemoster, er ikke mindre spent. Den består av Jostein Medhus, kaptein for Det Norske Kokkelandslaget, Linda Frostestad, Kulinarisk Akademi og Aase E. Jacobsen, ansvarlig redaktør i Apéritif.

Eplemostene fordeler seg på to klasser, de som er laget av kun én eplesort, og de som er en blanding av flere. Gårdene som har presset de to vinnermostene får tilbud om egne menyer tilpasset mosten, utviklet av Det norske Kokkelandslaget.

-Stadig flere gårder får produsert sin egen eplemost, basert på ulike eplesorter og –blandinger, og med sine egne historier. Med denne kåringen vil vi få fram mangfoldet og stoltheten for de ulike produktene, sier leder for Norsk Eplefest, Eivind Lønheim, som er initiativtaker til kåringen.

God årgang

Men det kan bli rift om årets eplemost, ikke bare på grunn av smaken, men også på grunn av volum som på landsbasis er 25 prosent lavere enn i fjor, og 42 prosent lavere enn i 2008.

Trøsten er at smaken er minst like god. Årsaken til nedgangen er at eplesortene med sen blomstring, som Discovery og Åkerø, sviktet, samtidig som de to foregående kalde vintrene har gått hardt ut over epletrærnes «helse». Den høye kvaliteten skyld ekstra høy gjennomsnittstemperatur gjennom vekstsesongen, noe som har kompensert for det at antall soltimer var færre i år.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

En slik dessert gjør suksess på nyttårsfesten
Ukens kake

En slik dessert gjør suksess på nyttårsfesten

Den er både lett og lage - i god tid i forveien - og perfekt porsjonert.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene
+
Godbiter i pollisten

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene

Dette er de beste champagnekjøpene i basis – fire helt forskjellige champagner som alle byr på solid valuta for (omtrent) det samme pengebeløpet

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
En slik dessert gjør suksess på nyttårsfesten
Ukens kake

En slik dessert gjør suksess på nyttårsfesten

Den er både lett og lage - i god tid i forveien - og perfekt porsjonert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene
+
Godbiter i pollisten

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene

Dette er de beste champagnekjøpene i basis – fire helt forskjellige champagner som alle byr på solid valuta for (omtrent) det samme pengebeløpet

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gi pinnekjøttet en omgang på thaivis
Dagens rett
Honningglasert pinnekjøtt på thaivis

Gi pinnekjøttet en omgang på thaivis

Har du fortsatt pinnekjøtt som ikke er spist, har du kanskje lyst å prøve en helt annen vri. Prøv denne oppskriften. da vel.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her