Åpner røykelosje

Organisasjonen Røykens venner planlegger å åpne røykelosjer rundt omkring i Norge. Den første åpner i Sandefjord på torsdag.
Redaksjonen
30 Oktober 2007 - 15:27

Helse- og Omsorgsdepartementet mener dette er et brudd på røykeloven.
 
Det er baren Cigarillos i Sandefjord som utfordrer røykeloven. Den åpner på torsdag og omgår reglene ved at alle som kommer inn døren må være medlemmer. De må dessuten låse seg inn ved hjelp av et nøkkelkort. Stedet er altså ikke for almennheten.
 
Argument
Men det mener departementet og legger vekt på at alle som vil kan melde seg inn. Dermed er klubben åpen for alle argumenterer departementet.
 
Organisasjonen Røykens venner er tre år gammel og legger feiringen til Cigarillos. Der er det fritt frem å ta seg en røyk og en kald øl.
 
- Det har vært telefonstorm her de siste dagene, og vi skal registrere medlemmer frem til torsdag når vi åpner. Jeg tror det kommer til å bli stinn brakke. Her kan du både røyke og ta en øl med en god følelse, sier pubvert Einar Gran til Aftenposten
 
Søker steder
Stedet skal altså etableres som en røykeklubb. Dørene blir låst og det er bare medlemmer som har adgang. Klubben har ingen ansatte, ettersom pubverten også er medeier.
 
Nå søker Røykens Venner etter andre serveringssteder for å lage røykelosjer flere steder i landet. Leder Helge Skogstad håper at Cigarillos er starten på en kjede med røykelosjer hvor medlemmene kan få adgang.
 
- Vi håper å starte flere slike steder i Norge og vil at man skal kunne bruke samme adgangskort ved de ulike stedene i landet, sier Skogstad
 
Ikke lovlig
- Vi mener at dette ikke er lovlig. Da den såkalte røykeloven ble behandlet i Stortinget ble det uttalt klart at det ikke skulle være mulig å omgå loven på noen måte. Vi mener derfor at puben i Sandefjord er ulovlig. Når alle kan få medlemskort er dette også allmennheten og et klart brudd på røykeloven, sier statssekretær Arvid Libak (Ap).
 
Medhold
I en dom av 15. august 2007 i Borgarting lagmannsrett fikk Røykens Venner medhold i en enstemmig dom hvor det ble bestemt at røykelosjen ved Hardanger Hotell verken kan ansees som åpen for allmennheten eller omfattes av begrepet arbeidslokaler .
 
Lagmannsretten mente at de kunne fortsette å røyke der. Helse- og omsorgsdepartementet anket dommen.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Server skreien med skikkelige påskearomaer
Dagens rett
Skrei med spinat og appelsinsaus

Server skreien med skikkelige påskearomaer

Det er appelsinsmaken som sørger for det, men denne vrien fungerer også når det ikke er påske.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også
Dagens rett

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også

Reinskav er nær sagt alltid å finne i selv den minste butikkens frysedisk. Derfor er det en selvfølgelig ingrediens i påskemenyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her