Ribbe hører julen til, eller er det kanskje lutefisk, kalkun eller skinkestek? Rundt om i det ganske land varierer uten tvil tradisjonene. Her gjør Apéritif et iherdig forsøk på å gi deg oppskriftene til rettene som trolig samler flest rundt bordet selve kvelden, og dagene før og etter. I de forskjellige seksjonene finner du oppskrifter og annet stoff som garantert vil være både til nytte og hygge. Savner du noe, sender du oss selvfølgelig en mail .
I julestria har vi i Apéritifs redaksjon som mål å gi deg tips til lettvinte, men velsmakende, oppskrifter som gir deg tid til overs for andre presserende oppgaver i tiden frem mot jul. Derfor har vi laget en egen seksjon -
Dagens rett - der du gjennom hele året vil finne en ny oppskrift - hver eneste dag. De forutgående dager blir selvfølgelig også liggende i denne seksjonen - dermed har du tilgang på en aldri så liten kulinarisk julekalender. Apéritif forsyner deg selvfølgelig også med tips til drikkefølge.
Møt Moi og Barmen
Aller først skal du få møte to matkunstnere
Trond Moi som forteller deg om sin jul og dertil tilhørende matlaging.
To av hans egne oppskrifter deler han også med deg.
Ribbe med asiatisk krydring, fårerull med mango og syltelabbtartar er ikke vanlig norsk julekost. Men det er innholdet i kokkene
Lars Barmen og Anita Tranungs tips til alternativ bruk av juleråvarene.
Dernest kan du sjekke ut julematen . En artikkel som tar for seg de tradisjonelle retter og passende drikkeforslag.
Men selvsagt mye mer. Nedenfor finner du et mangfold med vinklinger - alle rettet mot julen og maten vi spiser. Men ikke bare det; hva du ønsker å servere av drikke og hva som finnes i bokform får du også tips til.
Lutefisk
Om du fortrekker lutefisken fast eller godt skjelvende, er en smakssak. Her har du masser av tips til hvordan du skal lykkes og om hva du skal drikke til.
Kanskje lutefisk skjult i lefse er tingen for den som mister motet ved synet av den skjelvende delikatesse.
Hovedattraksjonen ved City Bistro Stavanger lages i kjelleren til innehaver Gunnar J. Trettenes' barndomshjem på Voss: Lutanakke. Bli med Apéritif på besøk.
Drikke til lutefisk
For deg som sverger til vin til det meste har vi også laget en god redningsplanke.
Juletorsk
Juletorsken har lange tradisjoner, og for mange er det ikke julaften uten at favorittfisken står på bordet. Her finner du
torskemiddagen alle kan lage. På samme side finner du også andre og spennende oppskrifter du kan bruke.
Rakefisk
Noen påstår at det skal lukte av
rakefisken , andre ikke. Ta deg en titt på
det ekte rakfisklaget . Uansett, rakefisken hører julen til, og her får du en rekke oppskrifter, også med utgangspunkt i
sik . Også forslag til hva du kan
drikke til hører med.
Festmousse med ørret og syltet laks
Lag noe selv til julebordet, ta utgangspunkt i en
ørretfilet eller en laksefilet og prøv en av disse rettene. Selvfølgelig servert med drikkefølge til.
Ribbe
Ribbe er det suverene førstevalget på julaften. På seks av ti festpyntede julebord troner svineribba.
Ribbe med spennende fyll . Her finner du også alle de gode tipsene som gjør at ribba blir hva du og resten av gjestene håper på.
Kanelstekt juleribbe Smalahove
Smalahove er ikke noe hokus-pokus. Smaken er som røykt pinnekjøtt. Men det er nok utseendet som skremmer de førstegangsspisende.
Pinnekjøtt
Kalkun
Kalkunen , i tilberedt tilstand, er en kjærkommen gjest på bordet i mange norske stuer. Her finner du en rekke tips om hvordan den skal prepareres og håndteres for et optimalt resultat.
Juleøl i maten
Juleølet er ikke bare godt drikke og leskende for tørste struper. Det er også en flott ingrediens i maten. Apéritifs Kokebok presenterer et rikt utvalg av retter der ølet setter en ekstra spiss.
Julemat med hvit kjøtt
Kylling og annet krek med fjær på gir et svært spennende utgangspunkt for julemat av det
litt utradisjonelle slaget . En rekke spennende oppskrifter venter.
Julepålegg
Syltelabber, lammerull julepostei og sylte hører til på juleordet. Apéritif sikrer deg oppskriftene.
Julegrøt
På låven sitter nissen og gjør hva? Spiser julegrøt, roper ungene og lurer samtidig på om du kan lage det til dem. Her finner du oppskrifter også til
Rømmegrøt1 Kaker og desserter
For den som elsker søte saker er julen kanskje en av årets høydepunkter. Her finner du oppskrifter som må tilfredsstille den mest kresne når det gjelder
kaker og desserter samt i seksjonen
julekaker og -desserter . Men altså ikke såmange av de de tradisjonelle julekakene.
Juledrikke
Julevinen
Er en vin med Jul 2001 på etiketten selvskreven til julefestens kulinariske gleder? Passer den til pinnekjøtt, juletallerken og reinsdyrsteik eller bare som en kosevin? Er det bare en bløff?
Apéritifs Akevittguide og store test av akevitt , Apéritifs Polliste Akevitt og Apéritifs store test av juleøl er utvilsomt nyttig redskaper når innkjøpene skal gjøres.
Ei heller må vi glemme
Champagne , eller
musserende for de som ønsker dét. En liten titt innom vår
test-seksjon bør også kunne gi deg gode råd til juledrikke for deg og dine nærmeste.
Cognac, kaffe og sigar
Hva er vel bedre enn å nyte en cognac til kaffen etter at alle pakkene er fortært og roen senker seg i stuen. Apéritifs store
test av XO gir deg tips til godt kaffefølge. Ønsker du tilhørende sigarforslag finner du dette i en
eldre test av XO .
VSOP og
trestjerners cognac (VS-klassen) samt
armagnac er også midt i blinken. Du kan også koste på deg å lese noen av våre
sigarartikler som en oppvarming. Og er du ikke sikker på hvordan
kaffen skal bli best , byr vi også på påfyll med det. Foretrekker du whisky, serveres dette
her .
Bøker under treet
Apéritifs Kokebok:
Se også: