Apéritif kårer sommerens beste drinker

Kir royal er vanskelig å utkonkurrere som aperitiff. Men som sommerdrink er Mellow Yellow uslåelig. Apéritif gir deg alle oppskriftene og handleliste. Bli din egen bartender og lag spennende sommerdrikke.
Redaksjonen
08 Mai 1997 - 23:00

Meget god kvalitet
 
God kvalitet
 
Middels kvalitet
 
Under middels kvalitet
 
Bør unngås
 

Har du selv forslag til drinkoppskrifter, sender du dem til Apéritifs Bartender. Der finner du allerede godt over 200 drinkoppskrifter du selv kan mikse. Apéritifs smakspanel, bestående av Remi Madsen, Christer Berens og Per Kristian Granli, fikk en ny oppgave da de ble bedt om å blindsmake 18 innsendte drinkforslag. Bidragsyterne er denne gang agenter og importører. Altfor få tok imidlertid bryet med å foreslå sin egen favorittaperitiff. I utgangspunktet ønsket vi forslag til drinker som fungerte godt som en sommerlig aperitiff, men som også kunne inntas utover de sene timer etter maten. Panelet valgt å dele drinkene inn i to kategorier, aperitiffer og drinker, siden flere forslag ikke er særlig velegnet som det ene, men fungerer utmerket som det andre. Panelet klarte da å finne flere gode kandidater til topplasseringen. Værsågod, prøv ut noen nye drinker i sommer.
 

 
Aperitiffer
 
Kir royal
Fyll Taittinger Champagne i et champagneglass. Tilsett en teskje crème de cassis (solbærlikør).
 
Lys rød, musserende utseende. Som en kir royal skal være. Meget god, men meget tradisjonell.
 
Cinzano Orancio Royal
2 cl Cinzano Orancio
Freixenet Cordon Negro Brut
Hell Cinzano i et champagneglass, fyll opp med Freixenet og pynt med en appelsinskive eller en twist appelsinskall.
 
Gul utgave av kir royal. Musserende preg med appelsin og sitrus. Rund fruktighet uten å være for søt. God tørrhet. En gul favoritt.
 
Moonbraker
3 cl Stolichnaya Vodka
1 cl Cointreau
1 cl grenadine syrup
2 cl presset sitron
Røres med is og siles i cocktailglass. Garnityr: 1 jordbær.
 
Ekstremt rød farge à la Jens Pikenes. Meget feminint utseende. Relativt sterk aperitiff med fin frukt og god tørrhet, frisk og syrerik. Absolutt en appetittvekker.
 
Tropical Heat
2 cl Gilbey’s Gin
2 cl Cinzano Orancio
1 dash Malibu
Bland ingrediensene sammen med is, sil over i et cocktailglass, pynt med en spiral av appelsinskall.
 
Klar gul farge. Appelsinfruktig drink med krydret preg. Ikke for sterk. Spennende.
 
Hills Angels
3 cl London Hill Gin
1 cl Licor 43
1 cl Martini Extra Dry
Shakes med is og siles i et cocktailglass. Garnityr: 1 grønn oliven.
Gulgrønn utseende, minner litt om dry martini designmessig. Her blir det for mye ginpreg som i den før nevnte cocktail. Er det gin du er ute etter kan du like godt bestille en dry martini! Men drinken er likevel god selv om vi ikke anbefaler denne styrken før maten.
 
Lillet
4 cl Lillet
appelsinskall
isbit
Hell Lillet over en isbit og garner med appelsinskall i tynne strimler.
Litt kjedelig utseende. Alkoholsvak, appelsinpreget drikk. OK.
 

 
Drinker
 
Mellow Yellow
3 cl Licor 43
1 cl Stolichnaya Vodka
3 cl appelsinjuice
1 cl Sour Mix
Shakes med is, siles i et cocktailglass. Garnityr: Physalis på kanten av glasset.
 
Meget lekker gulfarge, godt skum, enkelt garnityr. Frisk, fruktig og søt. En nydelig sommerfavoritt.
 
Mosito
4 cl Havana Club Silver Dry Rom
1,5 barskje sukker
2 cl sourmix
2 cl friskpresset lime
4 mynteblader
is
soda
Rør ut sukkeret i glasset med sitron, lime og mynteblader. Tilsett rom og isbiter. Topp med soda. Grønt sugerør.
 
Sommerlig drink med godt design med det grønne i sentrum. Rustikk stil. Smaken følger utseende. Frisk, tørr og harmonisk. Passer som aperitiff til uteserveringen.
 
Ultimate Margarita
3 cl Tequila Cuervo 1800
2 cl Cointreau el Triple Sec
8 cl sweet and sour mix eller friskpresset limesaft
Fukt kanten av et glass med lime, dypp i salt. Miks ingrediensene med is, fyll glasset og pynt med en limeskive.
 
Svært delikat, gulgrønt utseende med fin saltkant. En klar tequiladrink med god friskhet, sødme og saltpreg.
 
Wild Strawberry Cream
6 cl Wild Strawberry
4 cl upisket kremfløte
Shakes/mikses over is og siles i høyt glass med stett (hvitvinsglass), garneres med sitronmelisse og jordbær (m/ stilk) tredd ned på kanten. Som after dinner drink serveres den i tumbler over knust is eller over vanlige isbiter, men bør shakes eller mikses først for å få skumlokk på drinken. Også her anbefaler vi å bruke sitronmelisse, eller en firkløver hvis du er så heldig å ha en for hånden.
 
Yoghurtlignende drink med marmorert frukt. Smaker som jordbæryoghurt tilsatt alkohol. Fint jordbærpreg. Fine syrer. Frisk og behagelig.
 
Viking Martini
2 cl dry gin
1 cl Linie Aquavit
1 cl Grand Marnier Cordon Rouge
1 cl Noilly Prat
Shakes og serveres on the rocks. Garner med appelsinskive.
 
Lys oransje farge. Masse is gir et leskende preg. En sterk drink med god tørrhet som passer best etter middag. Altfor sterk som aperitiff (**).
 

GG & GA
Fyll et highball (høyt) glass med is. Hell over 4 cl Gordons Gin. Fyll opp med Schweppes Gingerale. Før en lime/sitronbåt lett langs kanten av glasset. Legg båten i glasset og rør rundt med en rørepinne.
 
Leskende, innbydende utseende. Limeskiven øker friskheten. God duft. Litt søt og flat smaksmessig, mangler den forventede friskhet.
 
Sandeman Splash
6 cl Sandeman Fine White Port
6 cl Schweppes Indian Tonic
Portvinen shakes med is, fylles i et highball glass med 2-3 isbiter. Iskald tonic tilsettes. Garner med en limeskive på kanten av glasset. Server med stort sugerør.
 
Ligner på en Olsen utseendemessig. Derfor litt kjedelig. Men smaken er annerledes. Tørr, bitter, leskende, men noe ubalansert. For bitter avslutning.
 
Mendoza Cocktail
2 cl Cardenal Mendoza Jerez Brandy
10 cl Fleur de Vie tørr musserende
Serveres i cocktailglass. Ingen garnityr.
 
Brun, tiltalende og leskende farge. Smaker som en musserende helvtørr sherry. Frisko g bitter sommerdrink.
 
Smirnoff Citrus Caipirinha
4 cl Smirnoff Citrus
1 hel presset lime (evt. fra flaske)
melis etter smak
knust is
Bland alle ingrediensene og pynt med en limeskive, server gjerne i et whiskyglass.
 
Delikat farge og utførelse. Frisk og bitter i smaken, men blir likevel for kjedelig.
 
Solgangsbris
2 cl Fuhr Rabarbravin
2 cl Fuhr Vermouth
2 cl Fuhr Fino
Hell ingrediensene i et champagneglass. Fyll deretter opp med tonic (4 cl) og garner med 1 appelsinskive og 1/2 sitronskive på kanten av glasset samt et rødt bær.
 
Ser ut som rød saft. Tradisjonell design. Smaker søtt og tungt. Krydret preg, men uten spenst.
 
Kurant Cosmopolitan
4 cl Absolut Kurant
1/2 cl cranberry juice
1/2 cl Rose’s Lime Juice
Hell ingrediensene over is i et røreskall og bland godt. Cocktailen siles over i et høyt cocktailglass og garneres med en strimmel limeskall.
 
Rosa, ren farge. Endimensjonal, syntetisk og sterk solbærpreget drikk. Ikke godt!
 
Gin & Pear
4 cl Gloag’s Gin
Fyll opp med Kopparbergs Pear Cider
Ser ut som grønn Farris. Kjedelig. Utrolig syntetisk og platt smak.
Handleliste Lillet Sandeman Fine White Port Havana Club Silver Dry Rom Fuhr Rabarbravin Fuhr Vermouth Fuhr Fino Gilbey’s Gin Freixenet Cordon Negro Brut Absolut Kurant Taittinger Champagne London Hill Gin Martini Extra Dry Licor 43 Stolichnaya Vodka Gordons Gin Cinzano Orancio Tequila Cuervo Cointreau Malibu Smirnoff Citrus Wild Strawberry Cardenal Mendoza Jerez Brandy Fleur de Vie tørr musserende Gloag’s Gin

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Server skreien med skikkelige påskearomaer
Dagens rett
Skrei med spinat og appelsinsaus

Server skreien med skikkelige påskearomaer

Det er appelsinsmaken som sørger for det, men denne vrien fungerer også når det ikke er påske.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også
Dagens rett

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også

Reinskav er nær sagt alltid å finne i selv den minste butikkens frysedisk. Derfor er det en selvfølgelig ingrediens i påskemenyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her