Grill spareribs med chilikaramell

Grill spareribs med chilikaramell

Gi den tradisjonelle barbecuemarinaden en pause og gjør som matblogger og Norgesmester i amatørkokk, Helle fra HellesKitchen, og grill spareribs med ny vri i sommer.
14 Juli 2016 - 13:00

Plukk med deg et par saftige sider med spareribs fra svensk gris på Strömstad Mat. Sett dem av til en spesiell middag. De flotte beina må få en skånsom behandling. Spareribs trenger tid.

– Kjøttet som ligger mellom beina trenger lang tid og lav varme for å bli saftig og mørt. Derfor varmebehandler jeg dem alltid i folie i ovnen i flere timer før jeg legger dem på grillen eller under grillen i ovnen, forteller Helle Øder Valebrokk som står bak bloggen HellesKitchen.org.

Spennende smaker

Og hva slags smak ville hun ha? På turen til Sverige kjøpte Helle med seg kokosblomstsukker.

– Dette er dyrt i Norge, så det var en av de tingene jeg sparte mye penger på å kjøpe på Strömstad Mat. Kokosblomstsukker har samme søtningsnivå som vanlig sukker og det har en deilig karamellaktig smak. Altså perfekt for min chilikaramellsaus – som er inspirert av min tur til Vietnam tidligere i år, sier Helle.

Orientalsk inspirasjon

En annen ting hun kjøpte med fra Sverige er kamut. Dette er hele orientalske hvetekorn som egner seg godt i salater.

– De smaker ganske likt som byggryn og har deilig tyggemotstand. Disse kornene passer perfekt i min salat med koriander, chili, sukkererter og agurk, sier forteller den kulinariske bloggeren.

Spareribs er den perfekte sommermaten. Det er lov å spise med fingrene, ja faktisk er det å foretrekke. Men regn med en kattevask i ansiktet etter at du har fråtset i herlige bein. Chilikaramellsausen er nemlig klissete, men så god.

Helle Øder Valebrokk fra HellesKitchen.org

 

Helle spareribs.

 

Slik lager du grillet spareribs med chilikaramell

2 sider spareribs er nok til fire personer.

Chilikaramell:

2 dl kokosblomstsukker eller brunsukker

1 hel rød chili med frø, delt i to

1 kanelstang

3 stjerneanis

2 ts kvernet sort pepper

6 ss fiskesaus

4 store sjalottløk i tynne skiver

½ sitron, saft

1 dl vann

2 fedd hvitløk

Salat:

2 dl kamut

1 agurk

1 rød chili

½ pakke sukkererter

1 potte koriander

1 lime

1 ss honning

1 ts fiskesaus

  1. Start med å smelte sukker i vann. La dette koke i 10 minutter. Så tilsetter du alt det andre og lar dette trekke på medium varme i 20 minutter. Karamellen skal nå ha begynt å boble litt ”seigere”. Hvis ikke guffer du opp varmen og koker den inn litt. Sil av sausen og kast resten. Karamellsausen pensler du på grillsidene. Legg disse med kjøttsiden ned i folie på et bakebrett og sørg for at folien er helt tett. Spareribsene skal nå dampe inne i folien i ca fire timer på 110 grader.
  2. Ta av folien og sil kraften over i en gryte. kjøttet skal nå være mørt og nesten falle av beina. Pensle sidene med masse karamell og legg dem med kjøttsiden opp. Guff opp temperaturen til 220 grader. Stek spareribsene gylne. Pensle over og under etter ti minutter. Så kan du evt legge dem på grillen eller ha på grillen i ovnen. Du trenger ikke lang tid, for sukkeret i karamellsausen brenner seg lett.
  3. Ta ut spareribsene og la sidene hvile i 10 minutter før du skjærer dem opp.
  4. Kok inn kraften, gjerne sammen med litt finrevet ingefær, mer fiskesaus, lime og mer chili. Den skal være hot. Skum av fett som legger seg på toppen. Når sausen er kokt inn litt serverer du den til spareribsen.
  5. Salaten er enkel. Kamut kokes i ca 8 minutter. Vannet helles av og kamuten kjøles ned til romtemperatur. Bland med sukkererter, masse koriander, chili og agurkterninger.
  6. Salatdressing som passer til dette består av limesaft, finhakket chili, honning, fiskesaus og litt vann.

Blogg: Helleskitchen.org

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Karaktersterke viner fra utenfor det gode selskap
+
Godbiter i pollisten

Karaktersterke viner fra utenfor det gode selskap

Men fra vinbønder med begge beina godt plantet i tradisjonen for kvalitet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Fylte sprøstekte pitabrød kan bli din nye favoritt
Dagens rett

Fylte sprøstekte pitabrød kan bli din nye favoritt

Denne palestinske tradisjonen minner om quesadillas, piroger og empanadas, men utkonkurrerer alle.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her