Amerikansk raffinement

Amerikanere elsker å leke med navn og etiketter på vinene sine. Disse vinene er resultat av ordspill. Og svært vellykkete sådanne også, og dermed en fin anledning å ønske Obama til lykke med.
Aase E. Jacobsen
22 Januar 2009 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Eller spill med bokstaver, for å være helt korrekt. CMS står for Chardonnay, Marsanne og Sauvignon for den hvite og Cabernet, Merlot og Syrah for den røde. Selv om den første miksen er noe sær, og antyder en litt tung stil, er vinen, CMS White 2007 (57930), frisk og elegant samtidig som den har god fylde og karakter - og er noe så uamerikansk som ueiket. Det gjelder også den røde, CMS Red 2006 (57931), som byr på veldig god kjølig frukt, et nydelig cabernetpreg, flott syre og god fasthet. Men her har altså vinen vært i kontakt med både fransk og amerikansk eik.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Kjølig, men tørt
Årsaken til den friske stilen er at druene stammer fra Washington State som kjennetegnes av et noe kjøligere klima enn det vi forbinder med eksempelvis California. Likevel er Washington ikke akkurat kjølig, all den tid vi snakker om en semiørken. Alt regnet som faller på kysten stoppes av Cascade-fjellkjeden. Derfor må vinplantene vannes kunstig siden nedbøren er svært sparsommelig i vekstsesongen. Den kjølige frukten sikres av stor forskjell mellom dag- og nattemperaturer, og vinområdene som for 99 prosent ligger lengst øst i staten, er veldig godt ventilerte. Men vintrene er så kalde at deler av staten ikke er egnet til vindyrking.

Produsenten er Hedges Family Estate, som har en noe spesiell og ikke særlig lang historie. Den begynte nemlig med at Tom Hedges fikk seg en jobb med å selge amerikanske viner i Taiwan. Dette var i 1986. Året etter fikk han og kona Anne-Marie napp hos Systembolaget med en blend av cabernet og merlot. I begynnelsen kjøpte de druer, men i 1991 investerte de i en eiendom ved navn Red Mountain som nå er et eget AVA og som dessuten regnes som det beste i hele staten.

Grand cru
I første omgang plantet Hedges 7,5 hektar med cabernet sauvignon og merlot samt litt cabernet franc. Senere utvidet de med tinta cao, touriga nacional, souzao, petit verdot, malbec og syrah. Den siste druen dyrkes sammen med en del cabernet på den kjøligste delen av eiendommen. Disse parsellene ligger opp mot 330 m.o.h. i skråningene av Red Mountain hvor jordsmonnet preges av veldig gamle avleiringer.

Til den røde CMS er det bare syrahen som kommer herfra. Resten kjøper Hedges fra Columbia Valley som er det AVA'et som står på etiketten. Den hvite er 100 prosent Columbia Valley. Dette området er en samlebetegnelse for hele det store vinområdet i det østlige Washington hvor Red Mountain på en måte utgjør "grand cru" sammen med AVA'ene Yakima Valley, Walla Walla Valley, Horse Heaven Hills, Rattlesnake Hills og Wahluke Slope. Navn vi garantert kommer til å høre mer fra i årene som kommer.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj
Dagens rett
Janssons fristelse

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj

Det er ingen grunn til å fortelle familiens mest følsomme at det er ansjos i denne potetgratengen. De vil garantert elske den.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her