Alternativt rødt

Østerriksk rødvin er det all grunn til å bruke penger på. Her har du noen godbiter å starte med.
Aase E. Jacobsen
10 April 2008 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Det er ikke til å komme fra at å selge rødvin fra tysktalende vinregioner er en jobb for entusiastene, og selv for dem kan det bli i tyngste laget. Men det er for lengst slutt på den tiden da rødvin fra Tyskland eller Østerrike var synonymt med lys rød svært syrlig tynn og alkoholsvak væske.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Tåler mye
Takket være en stadig økende hjemlig etterspørsel har kvaliteten økt dramatisk de siste 10-15 årene. Og selv om prisene ofte er høye, også takket være hjemlig betalingsvilje, er det mulig å finne virkelig gode kjøp i en forholdsvis rimelig prisklasse også her til lands, dog først og fremst fra Østerrike.

Dessuten gir disse vinene en takknemlig(?) pause fra cabernet, merlot, syrah og sangiovese,  for her er det lokale druer som gjelder.

Zweigelt er den mest utbredte druesorten i Østerrike, og en kryssing av St. Laurent og Blaufränkisch, to andre viktige østerrikske røde druer. Dens styrke er at den tåler kulde veldig godt, og er derfor velegnet i eksempelvis hvitvinsregionen Kamptal som er den kjøligste i hele Østerrike.

Rundere i formen
Gobelsburg Zweigelt 2005 (56424) fra et av de virkelig sikre kortene i Kamptal, er et veldig godt valg. Opprinnelsen gjenspeiles i vinen. Den er nemlig både frisk og saftig på den slanke siden.

Super matvin til så vel fisk som lyst kjøtt. Det er all grunn til å hente den frem igjen når sommeren kommer, spesielt hvis den har byttet årgang til 2006, som for øvrig er veldig vellykket på de kanter. Denne rødvinen er nemlig enda bedre som blodfersk, og lett avkjølt.

Litt rundere i formene er Schmelzer Blauer Zweigelt 2005 (44951) som gir et veldig mykt og innsmigrende inntrykk. Noe som først og fremst skyldes at den kommer fra Burgenland, Østerrikes mest solfylte vindistrikt, som også har klart å skaffe seg et godt renommé for rødvin.

Fattigmannsburgunder
Men da i enda større grad for druen St. Laurent som i følge DNA-tester er i slekt med selveste pinot noir. Stilmessig gir druen, når den er optimalt dyrket, en fyldig og fløyelsmyk rødvin med god syre og fine tanniner. Fargen er dessuten noe dypere enn for pinot noir.

Selv om Zantho St. Laurent 2006 (44566) kanskje ikke umiddelbart gir assosiasjoner til en ung og lett eiket pinot noir, fungerer den likevel utmerket som en fattigmannsburgunder. Den er nemlig en veldig god partner til alt innen kjøtt, men helst tamt sådan.

For "the real thing" må du til Kamptal og Loimer Pinot Noir Terrassen 2005 (48713), også den fra en av regionens beste produsenter. Den byr på friskere bærpreg, mer i retning bringebær og kirsebær, men også mørke skogsbær, bedre syre, og noe sødme fra fatlagringen. Også den en god kjøttvin, om enn mer til det med fjærprakt.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen. Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Super før-vårvin til knallpris
+
Ukens vin

Super før-vårvin til knallpris

De første tegnene på lysere tider feires med denne herlige hvitvinen fra Rioja – til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse
Dagens rett

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse

Det er slett ikke så vanskelig å lage gode velsmakende vegetarretter - prøv denne nydelige burgeren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Super før-vårvin til knallpris
+
Ukens vin

Super før-vårvin til knallpris

De første tegnene på lysere tider feires med denne herlige hvitvinen fra Rioja – til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse
Dagens rett

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse

Det er slett ikke så vanskelig å lage gode velsmakende vegetarretter - prøv denne nydelige burgeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Møt over 40 anerkjente vinprodusenter på Taste vinmesse
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 05. mai

Møt over 40 anerkjente vinprodusenter på Taste vinmesse

Vi har gleden av å invitere deg til Taste vinmesse – en fest for smaksløkene! 

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her