Allied Domecq kjøper Spanias største vinprodusent

Det internasjonale vin- og brennevinskonsernet Allied Domecq PLC har kjøpt den spanske vinprodusenten Bodega y Bebidas. Det dreier seg om Spanias største vinprodusent og har blant annet viner som Campo Viejo og Siglo Saco i sin portefølje. - Oppkjøpet er
Redaksjonen
16 September 2002 - 01:00

Bodega y Bebidas er Spanias største vinprodusent med en total produksjon på mer enn 90 millioner flasker pr år, og en total omsetning på over 1,1 milliarder kroner. Selskapet produserer vin fra alle de viktigste distriktene i Spania, men kjernevirksomheten er produksjon av vin fra Rioja, som utgjør nær 60 prosent av den totale produksjon. Bodega y Bebidas har også vinproduksjon i Chile. I Norge er vinene Campo Viejo og Siglo Saco selskapets mest kjente.
 
I forbindelse med kjøpet vil Allied Domecq PLC etablere en vindivisjon og samle all virksomhet knyttet til vin i denne. Dette er del av en bevisst strategi fra selskapets side, idet brennevinsmarkedet de seneste år har stagnert internasjonalt. Det forventes ikke nevneverdig vekst i årene som kommer heller. Markedet for vin har derimot et betydelig potensiale og det ventes sterkt vekst i tiden fremover.
 
Får betydning i Norge
Oppkjøpet vil også få store konsekvenser for den norske avdelingen av Allied Domecq som nesten vil doble salget.
 
- Vi selger årlig ca 720.000 flasker, hvorav 80 prosent er brennevin. Med Bodega y Bebidas-viner i vår portefølje, vil vårt volum øke til nesten 1,3 millioner flasker, sier administrerende direktør Eivind Schøyen. Han peker samtidig på at både Campo Viejo og Siglo Saco er blant de 10 mest solgte vinene på Vinmonopolet, og at porteføljen også vil inneholde de lovende nykommerne Las Campanas og Albor. Schøyen mener det ligger store muligheter i oppkjøpet, da Bodega y Bebidas frem til nå har solgt nesten 80 prosent av produksjonen på hjemmemarkedet.
 
- Med vårt internasjonale apparat og sterke markedsorientering tror jeg vinene vil få enorm fremgang på eksportmarkedet, sier Schøyen.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Billig-champagne som skiller seg ut
+
Godbiter i pollisten

Billig-champagne som skiller seg ut

Den er nemlig laget med alle de sju tillatte druesortene i Champagne. Og ordet billig bør stå i anførselstegn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Beste chianti under 200 kroner
+
Ukens vin

Beste chianti under 200 kroner

Den koster sågar bare 149,90 og overgår det meste i dette prissjiktet, uansett opprinnelse. Den kommer dessuten fra et middelalderslott.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Spesialpol øl: Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Spesialpol øl: Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik blir torsken festfin
Dagens rett
Torsk med tapenade og lune tomater

Slik blir torsken festfin

Følg denne oppskriften, så blir den så smaksrik som torsk kan bli.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Billig-champagne som skiller seg ut
+
Godbiter i pollisten

Billig-champagne som skiller seg ut

Den er nemlig laget med alle de sju tillatte druesortene i Champagne. Og ordet billig bør stå i anførselstegn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Beste chianti under 200 kroner
+
Ukens vin

Beste chianti under 200 kroner

Den koster sågar bare 149,90 og overgår det meste i dette prissjiktet, uansett opprinnelse. Den kommer dessuten fra et middelalderslott.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

By på denne luftige og friske desserten
Ukens kake

By på denne luftige og friske desserten

Fromasj er undervurdert som dessert - i hvert fall lages det ikke så ofte lenger. Det kan du gjøre noe med. Prøv denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Håvard Werkland nådde nesten pallen i årets Bocuse d'Or

En fjerdeplass og prisen for beste tallerkenrett føyer Håvard Werkland og det norske teamet inn i en god norsk tradisjon med å gjøre det veldig godt i Bocuse d'Or - verdens tøffeste kokkekonkurranse.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En helaften med spansk eleganse på Bon Lio
Matkurs og vinkurs
Winemakers dinner 11. mars i Oslo

En helaften med spansk eleganse på Bon Lio

Den 11. mars kan du bli med på en uforglemmelig kveld der fem eksepsjonelle viner fra Priorat matches med en utsøkt 5-retters meny fra Bon Lio.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Spesialpol øl: Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Spesialpol øl: Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her