7. mars 2011 i Oslo - Stor japansk whiskysmaking

Norges fremste whiskyekspert gir deg et dypdykk i whiskyens verden i det vi smaker noen av Japans aller beste whiskyer.
Redaksjonen
03 Mars 2011 - 10:10

Japan forbindes nok mer med kulinariske tradisjoner og sake enn for sin whisky, men i løpet av de siste årene har verdens whiskyelskere fått øynene opp for de mange enestående whiskyene som lages her.
 
Denne kvelden får du en unik innføring i Japans whiskytradisjoner i det vi smaker en rekke flotte whiskyer sammen med Norges fremste ekspert, Chris Maile.
 
Bli med på en smakfull opplevelse!
• FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="paamelding">Meld deg på her
 
Ungt men tradisjonelt
Japan er ikke blant de eldste whiskyproduserende landene i verden hvor det første destilleriet ble bygget så sent som i 1923.
 
Det er spesielt én mann som står sentralt i ladets whiskyhistorie, Masataka Taketsuru, som i 1918 hadde blitt sendt til Skottland av sin arbeidsgiver for å studere hemmeligheten bak den skotske whiskyproduksjonen.
 
I 1920 returnerte Taketsuru til Japan full av whiskykunnskap, men da hans opprinnelige arbeidsgiver hadde fått økonomiske problemer gikk han raskt over i et samarbeid med Shinjiro Torii, og i 1923 stod det første destilleriet (Suntory) ferdig utenfor Kyoto.
 
Taketsuru var ikke enig med Torij om plasseringen av destilleriet og ville heller ha det på øyen Hokkaido som minte mest om det skotske høylandet, og i 1934 etablerte han på egenhånd det som skulle bli Nikka-destilleriet.
 
• FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="paamelding">Meld deg på her
 
Verdens beste
Flytende gull er bare ett av navnene som er blitt gitt whisky opp gjennom årene, og Japan tok for alvor steget inn i det gode selskap på begynnelsen av 2000-tallet i det en japansk whisky for første gang vant en internasjonal pris.
 
Det var derimot først i 2008 at japansk whisky sendte sjokkbølger gjennom whiskyverdenen, i det Yoichi 20 years old og Hibiki 30 years old vant prisene for Best Single Malt og Best Blended i World Whisky Awards samme år.
 
Smak premierte whiskyer
Denne kvelden får du lære hvordan whisky fremstilles, hva som kjennetegner de enkelte produksjonsmetodene, hva du kan lage whisky av, hvilken innflytelse fat og lagring har på whiskyen og mye, mye mer.
 
Det er Norges fremste whiskyekspert, Chris Maile, som vil forklare deg mer om Japans whiskyer i det vi smaker et godt utvalg av forskjellige whiskyer.
 
Du får blant annet smake Yamazaki 18 år som to år på rad har blitt kåret til beste whisky fra andre land under Oslo Whiskyfestival, Hibiki 17 år som ble beste blended whisky i 2010, Nikka from the barrel som ble beste blended i 2007 og Yoichi 10 år som vant beste whisky fra andre land i 2007.
 
Gå ikke glipp av denne utrolige smakingen - ta med venner og kjente på en reise inn i whiskyens verden.
• FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="Maile">Les mer om Chris Maile her (klikk)
 
Whiskyene du får smake denne kvelden er:
 
• Suntory Hibiki 17 Y.O., kr 850,33 (52667, bestillingsutvalg)
 
è Meld deg på her (klikk)
 
Arrangementet er nå avholdt
 
 
Tid: 7. mars 2011 kl. 18.00 - 20.30
Pris: kroner 445,- pr. person
Sted: Gamle Logen, Grev Wedels plass 2, 0151 Oslo.

Påmeldingen er bindende.
Dersom du melder deg på kurset, men unnlater å møte opp eller melder deg av etter fristen, refunderes ikke kursavgiften.
 
Avbestillingsfrist: 27.02.10 kl. 23:59. Avbestilling skjer ved å sende en e-post til kurs@aperitif.no

Les de komplette vilkårene for kjøp av produkt og tjenester fra Apéritif AS - klikk her.
 
Spørsmål? Send en mail.
 

Keeper of the Quaich
Denne kvelden skal Chris Maile være vår guide til disse utsøkte whiskyene.
 
Chris Maile er av skotsk herkomst og kommer opprinnelig fra The Isle of Skye, som også er Talisker's vugge. Hans mange år i Norge har derimot finslepet norsken hans og foredraget vil bli holdt på norsk.

En medfødt interesse for whisky har ført til et engasjement som whiskykonsulent i Norge.
 
Han er i dag en etterspurt foredragsholder og har reist landet rundt med whiskysmakinger i mer enn åtte år. Maile har holdt mer enn 450 smakinger med ulike grupper, fra små whiskylag med fire medlemmer til Bergen filmfestival med 140 deltakere beriket både gane og luktesans hos mang en ivrig deltaker.
 
Chris er initiativtaker og organisator av Oslo Whisky Festival som i år avholdes den første helgen i november.

I 2006 mottok Chris Maile ærestittelen Keeper of the Quaich som tildeles personer som har viet sitt profesjonelle liv til skotsk whisky.
 
• FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="paamelding">Meld deg på her
 
Gammel tradisjon
Destillasjonens kunst slik vi kjenner den, stammer opprinnelig fra perserne for 3000 år siden, der de gamle alkymistene i sitt forsøk på å finne den hypotetiske kvintessenensen av de fire elementene.
 
Det de derimot kom opp med var et produkt som skulle sies å kurere alle sykdommer- brennevin. Hvem som derimot startet den å lage usige beatha, eller whisky som det skulle bli kjent som, er en eviglang krangel som pågår mellom skotter og irer den dag i dag.
 
Kunnskapen om hvordan man lager whisky har etterhvert spredt seg slik at du kan finne destillerier i land som for eksempel Frankrike, India, Sverige, Japan og USA for å nevne noen.
 
• FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="paamelding">Meld deg på her
 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene
+
Godbiter i pollisten

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene

Dette er de beste champagnekjøpene i basis – fire helt forskjellige champagner som alle byr på solid valuta for (omtrent) det samme pengebeløpet

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene
+
Godbiter i pollisten

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene

Dette er de beste champagnekjøpene i basis – fire helt forskjellige champagner som alle byr på solid valuta for (omtrent) det samme pengebeløpet

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj
Dagens rett
Janssons fristelse

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj

Det er ingen grunn til å fortelle familiens mest følsomme at det er ansjos i denne potetgratengen. De vil garantert elske den.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her