Vannari i Stavanger får i januar fint besøk fra en av Burgunds fremste produsenter - Louis Jadot. Denne kvelden får vi smake Jadots utvalg av utsøkte viner, perfekt matchet til fire franskinspirerte retter.
Maison Louis Jadot er en av Burgunds mest anerkjente produsenter og er en av de største vinmarkseierne i Côte d'Or. I Norge er Maison Louis Jadot en relativt ukjent produsent, men internasjonalt høster Jadot stor anerkjennelse både for sine rimelige og de mer eksklusive viner.
Huset ble grundlagt i 1859 og var ledet av Jadot familien frem til 1962. Perfeksjonist André Gagey overtok da styringen av firmaet og ledet huset videre mot nye høyder i over 30 år. I dag er det hans sønn Pierre Henry Gagey, som har overtatt styret.
Ledende vinjournalister regner Louis Jadot som en av de fremste i Burgund og vinene har vunnet store vintester over hele verden. Robert Parker har sagt at Jadot er "an extraordinary house where quality is the highest priority" mens Burgund ekspert Clive Coates mener at kvaliteten er helt utrolig.
En av nøkkelpersonene hos Jadot er vinmakeren Jacques Lardiere. Hans ønske er en minimal menneskelig påvirkning i produksjonen. Druene er på forhånd nøye håndsortert for kun å ta vare på de beste av dem. Gjæringen foregår under høye temperaturer og maserasjonen kan vare opp til én måned. Store årgangene får mellom 15-20 % ny eik, mindre år får opp til 50 %.
Jadot ønsker ingen egen "husstil" på sine viner, men derimot viner med kvalitet og stil fra "terroir". Jadots viner har lagringspotensial, flott struktur og er meget konsentrerte. Jadot har selv fire egne domener (totalt 42,25 ha) og med sine langtidsavtaler med andre vinmarkeiere produserer i dag Jadot hele 200 forskjellige vinmarks viner. Alle fra Burgund og alle med verdensberømt kvalitet.
Det er Nicolas Dewe, eksportsjef hos Jadot, som denne kvelden vil fortelle oss Jadots historie og viner. Foredraget holdes på engelsk.
Arrangementet er nå avholdt
MENY Maison Jadot på Vannari 24. januar 2006 * Safranert blåskjellsuppe Bourgogne Chardonnay "Couvent des Jacobins" 2000 ** Posjert uerfilet med sautert spinat og beurre blanc Saint Aubin Blanc 1999 Mersault 1.er Cru Genevrieres 1999 *** Kyllingbryst med gulrot-roti og rosmarinssaus Louis Jadot Beaujolais Villages 2003 Bourgogne Couvent des Jacobins 2001 Louis Jadot Santenay 2000 **** Callebaut-sjokoladedrøm på nøttemarengs * Kaffe * |
Arrangementet er nå avholdt
Ring Apéritif på 930 69 873 dersom du ikke finner frem.