Kake
17. mai-kaken i siste liten

17. mai-kaken i siste liten

Denne festkledde rullekaken er utrolig rask og lett å lage. Dessuten smaker den himmelsk.
16 Mai 2013 - 07:10

Det er på tide å blåse liv i den mest tradisjonelle og kanskje den mest lettvinte kaken av alle, nemlig rullekaken. Den har kanskje et «kjedeligstempel». Men det er absolutt ikke noe kjedelig ved denne flotte kaken fylt med krem, jordbær og pistasjenøtter.

Uklar opprinnelse

Historien til rullekaken er noe uklar, men den ble laget allerede tidlig på 1900-tallet. Opprinnelsen er ikke som man skulle tro i Sveits gitt at den heter «swiss roll» på engelsk. Den skal først ha blitt laget i Sentral-Europa.

Andre gode festkaker finner du her

En av teoriene er at den ble kreert noenlunde samtidig med Battenbergkaken, noe som virker sannsynlig da dette begge er avlange kaker med en overraskelse av mønster innvendig.

Fyll med hva du vil

Originalen fylles med syltetøy eller moste bær, men vil du ha en mer eksklusiv variant, kan du fylle denne med mousse eller krem.

Flere rullekaker finner du her

Som alle andre kaker finnes det like mange varianter av rullekaken som det fins kakeelskere – og dem er det som kjent mange av!

TIPS: Å pynte kaker med roseblader er utrolig dekorativt. Spør din blomsterforhandler etter blomster som er usprøytet og spiselige. Roseblader som vist her er laget ved å pensle på eggehvite og strø på sukker. Jo mer finkornet sukker du bruker jo finere blir resultatet. Engelsk sukker passer fint til dette. Se flere kokketips

Ukens kake leveres hver torsdag av bakeglade Anne Brith Davidsen. Hun står bak kakebloggen villaperlesukker.no og ble nummer to i konkurransen Hele Norge baker på TV3.

Les mer om Anne Brith her

Festkledd rullekake

Festkledd rullekake

Fremgangsmåte

  1. Bunn:
  2. Pisk egg og sukker til eggedosis. Sikt hvetemel og bakepulver og vend dette forsiktig inn i eggedosisen. Legg bakepapir på en bakeplate og spre dette jevnt oppå.
  3. Stekes i 8-10 minutter på 190 grader.
  4. Legg bakepapir på bordet og strø sukker over. Hvelv kaken over på papiret og la dette ligge til det er avkjølt.
  5. Fyll:
  6. Pisk kremfløte og spre det over kakebunnen. La 2 cm av kaken være uten krem. Fyllet skal ikke være mer enn ½ cm høyt. Skjær opp jordbær og legg på og strø over hakkede pistasjenøtter.
  7. Rull så kaken med hjelp av papiret nokså stramt sammen og sett den i kjøleskapet med skjøten ned.
  8. Servering:
  9. Pisk kremfløte og ha i en sprøytepose. Skjær fronten og bakenden av kaken og sprøyt ut krem oppå.
  10. Pynt med roseblader, jordbær og hakkede pistasjenøtter.
TIPS:
Å pynte kaker med roseblader er utrolig dekorativt. Spør din blomsterforhandler etter blomster som er usprøytet og spiselige. Roseblader som vist her er laget ved å pensle på eggehvite og strø på sukker. Jo mer finkornet sukker du bruker, jo finere blir resultatet. Engelsk sukker passer fint til dette.

Flere deilige rullekaker du kan bake

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få ukens kake som nyhetsbrev

Sendt inn av Anne Brith Davidsen (tekst og foto)

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Dette er noe av det beste fra Sicilia som ikke er fra vulkansk jordsmonn
+
Godbiter i pollisten

Dette er noe av det beste fra Sicilia som ikke er fra vulkansk jordsmonn

Vittoria på Sicilias sørkyst har kalkjordsmonn, og Arianna Occhipinti er en mester med å hente ut det beste fra denne siden av Sicilia.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Historisk riesling i toppform til knallpris
+
Ukens vin

Historisk riesling i toppform til knallpris

Den kommer fra en vinmark som i år 1900 ble kjøpt for en rekordhøy pris og den gang ble regnet for en av Tysklands fremste juveler.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det er en klar tysk seier – i hvert fall blant spesialølnyhetene - med en overraskelse
+
Tester

Det er en klar tysk seier – i hvert fall blant spesialølnyhetene - med en overraskelse

Med EM i fotball på tysk jord, passer det veldig godt med tysk øl i eliteklassen - der som i ølverdenen er det overraskelser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Forsiden akkurat nå
Dette er noe av det beste fra Sicilia som ikke er fra vulkansk jordsmonn
+
Godbiter i pollisten

Dette er noe av det beste fra Sicilia som ikke er fra vulkansk jordsmonn

Vittoria på Sicilias sørkyst har kalkjordsmonn, og Arianna Occhipinti er en mester med å hente ut det beste fra denne siden av Sicilia.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Historisk riesling i toppform til knallpris
+
Ukens vin

Historisk riesling i toppform til knallpris

Den kommer fra en vinmark som i år 1900 ble kjøpt for en rekordhøy pris og den gang ble regnet for en av Tysklands fremste juveler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Wine Spectator hyller nye norske vinkart: Best Award of Excellence 2024

I alt 18 norske spisesteder i 10 byer er tilgodesett med Best Award of Excellence i 2024-guiden til amerikanske Wine Spectator.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Norge et paradis for luksus til lavpris

Jeg er så lei av klagene over at det er så dyrt å spise godt i Norge. Det er dyrt å spise dårlig, akkurat som at det er dyrt å drikke dårlig. Men det som er godt og vellaget er utrolig godt priset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Potetsuppe på fransk maner er lekker sommermat
Dagens rett

Potetsuppe på fransk maner er lekker sommermat

Kald eller lun fransk potetsuppe er perfekt sommermat. Når suppen serveres varm heter den Potage Parmentier, og når den er kald Vichysoisse.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det er en klar tysk seier – i hvert fall blant spesialølnyhetene - med en overraskelse
+
Tester

Det er en klar tysk seier – i hvert fall blant spesialølnyhetene - med en overraskelse

Med EM i fotball på tysk jord, passer det veldig godt med tysk øl i eliteklassen - der som i ølverdenen er det overraskelser.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her