Ukens vin
Så mye vellagret bordeauxvin for pengene er det sjelden å få

Så mye vellagret bordeauxvin for pengene er det sjelden å få

Denne vinen må du ha i kjelleren. Den er usedvanlig godt priset, smaker fortreffelig nå og holder i mange år til.
Aase E. Jacobsen
20 Desember 2015 - 19:10

Lanessan 1999 er så god som denne Haut-Médoc-vinen kan bli. Og det sier en del, for denne klassikeren har vist sitt potensial gang på gang. Den har veldig god konsentrasjon, stor munnfølelse og veldig god bløthet, men samtidig nok tanniner til at den gir løfter om et godt liv i kjelleren i enda flere år. Samtidig som den tar mange utfordringer i matveien. Jeg skal nyte den til pinnekjøttet på julaften, den foreløpige testen ga gode resultater. Har du ribbe med rødkål eller vilt på menyen i julen, vil den gjøre en super jobb også her.

Trenger tid

Denne bordeauxen viser seg best etter noen år. Da jeg smakte 2011 for snart et år siden første gang, var jeg ikke så begeistret. Men det skyldes nok at den i en så klassisk årgang som 2011, trenger ekstra tid. For Lanessan er en vin som vinner på å ligge, og spesielt i de ikke fullt så modne årgangene. Smakt igjen nå i desember er den bittelitt åpnere og rundere, men fortsatt veldig ung og fersk - så her gjelder det altså å smøre seg med tålmodighet.

1999 på sin side er en sjarmørårgang av de store. Og nesten mirakuløst at denne vinen kan tilbys til en så lav pris og i såpass store mengder. 3000 flasker kom til landet for en uke siden, og mer er tilgjengelig. Slottet lager ca 220.000 flasker i en normalårgang av førstevinen og 90.000 av andrevinen Les Calèches de Lanessan. Og har åpenbart en hyggelig vane med å legge en del flasker til side.

På spesialpolet er både 1979 og 1989 å få tak i. Selvsagt ikke til denne samme lave prisen, men de er begge gode bevis på hvor utrolig lagringsdyktig selv et «petit chateaux» kan være.

Fortsatt familieeid

Beliggenheten til Lanessan er imidlertid blant de bedre. De har 80 hektar mellom St-Julien-slottene Gruaud-Larose og Beychevelle, hvorav 45 tilhører Lanessan og resten Lachesnaye. Men dette er altså klassifisert som den langt mindre prestisjefylte Haut-Médoc. Jordsmonnet er imidertid i stor grad det samme som i St-Julien med et dypt gruslag. Det er forklaringen på den fantastisk gode vinvalutaen Lanessan byr på. Du får rett og slett en smak av det beste til en veldig overkommelig pris.

Skal blåse nytt liv

Lanessan er fortsatt et familieeid vinslott – fram til 2009 var det styrt av åttende generasjon, Hubert Bouteiller. I dag er det spanskfødte Paz Espejo som riktignok ikke er en del av familien, men er sjef for til sammen 80 hektar tilhørende Lanessan og Sainte-Gemme.

Paz Espejo er i god gang med å skape ny vitalitet i dette tradisjonsrike slottet.

 Målet er å blåse nytt liv inn i bedriften og fortsette satsingen på kvalitet som Hubert satte i gang gjennom sine 30 år i sjefsstolen.

Her er alle Lanessan-årgangene som er tilgjengelig for bestilling

Og her er årgangene som er i spesialpolutsalgene

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev

  • Produsent:
    Ch. Lanessan
    Utvalg:
    Bestillingsutvalget
    Volum:
    0.75l
    Land
    Frankrike Frankrike
    Område:
    Bordeaux
    Pris:
    310.00 kr
    Varenummer:
    3048901
    87 POENG
    Ch. Lanessan
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Råstekt nepe med auberginesaus

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger

Kombinasjonen av ovnsstekte neper og den klassiske auberginesausen fra Midtøsten, bedre kjent som baba ganoush, er sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her