Ukens vin
Så mye vellagret bordeauxvin for pengene er det sjelden å få

Så mye vellagret bordeauxvin for pengene er det sjelden å få

Denne vinen må du ha i kjelleren. Den er usedvanlig godt priset, smaker fortreffelig nå og holder i mange år til.
Aase E. Jacobsen
20 Desember 2015 - 19:10

Lanessan 1999 er så god som denne Haut-Médoc-vinen kan bli. Og det sier en del, for denne klassikeren har vist sitt potensial gang på gang. Den har veldig god konsentrasjon, stor munnfølelse og veldig god bløthet, men samtidig nok tanniner til at den gir løfter om et godt liv i kjelleren i enda flere år. Samtidig som den tar mange utfordringer i matveien. Jeg skal nyte den til pinnekjøttet på julaften, den foreløpige testen ga gode resultater. Har du ribbe med rødkål eller vilt på menyen i julen, vil den gjøre en super jobb også her.

Trenger tid

Denne bordeauxen viser seg best etter noen år. Da jeg smakte 2011 for snart et år siden første gang, var jeg ikke så begeistret. Men det skyldes nok at den i en så klassisk årgang som 2011, trenger ekstra tid. For Lanessan er en vin som vinner på å ligge, og spesielt i de ikke fullt så modne årgangene. Smakt igjen nå i desember er den bittelitt åpnere og rundere, men fortsatt veldig ung og fersk - så her gjelder det altså å smøre seg med tålmodighet.

1999 på sin side er en sjarmørårgang av de store. Og nesten mirakuløst at denne vinen kan tilbys til en så lav pris og i såpass store mengder. 3000 flasker kom til landet for en uke siden, og mer er tilgjengelig. Slottet lager ca 220.000 flasker i en normalårgang av førstevinen og 90.000 av andrevinen Les Calèches de Lanessan. Og har åpenbart en hyggelig vane med å legge en del flasker til side.

På spesialpolet er både 1979 og 1989 å få tak i. Selvsagt ikke til denne samme lave prisen, men de er begge gode bevis på hvor utrolig lagringsdyktig selv et «petit chateaux» kan være.

Fortsatt familieeid

Beliggenheten til Lanessan er imidlertid blant de bedre. De har 80 hektar mellom St-Julien-slottene Gruaud-Larose og Beychevelle, hvorav 45 tilhører Lanessan og resten Lachesnaye. Men dette er altså klassifisert som den langt mindre prestisjefylte Haut-Médoc. Jordsmonnet er imidertid i stor grad det samme som i St-Julien med et dypt gruslag. Det er forklaringen på den fantastisk gode vinvalutaen Lanessan byr på. Du får rett og slett en smak av det beste til en veldig overkommelig pris.

Skal blåse nytt liv

Lanessan er fortsatt et familieeid vinslott – fram til 2009 var det styrt av åttende generasjon, Hubert Bouteiller. I dag er det spanskfødte Paz Espejo som riktignok ikke er en del av familien, men er sjef for til sammen 80 hektar tilhørende Lanessan og Sainte-Gemme.

Paz Espejo er i god gang med å skape ny vitalitet i dette tradisjonsrike slottet.

 Målet er å blåse nytt liv inn i bedriften og fortsette satsingen på kvalitet som Hubert satte i gang gjennom sine 30 år i sjefsstolen.

Her er alle Lanessan-årgangene som er tilgjengelig for bestilling

Og her er årgangene som er i spesialpolutsalgene

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev

  • Produsent:
    Ch. Lanessan
    Utvalg:
    Bestillingsutvalget
    Volum:
    0.75l
    Land
    Frankrike Frankrike
    Område:
    Bordeaux
    Pris:
    310.00 kr
    Varenummer:
    3048901
    87 POENG
    Ch. Lanessan
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her