Stekt reinsdyrplomme, kantareller, glaserte grønnsaker, tartelett med potetpuré og fondantpotet, solbærsjy
Foto: Eva Brænd, Arild Kristiansen

Stekt reinsdyrplomme, kantareller, glaserte grønnsaker, tartelett med potetpuré og fondantpotet, solbærsjy

Ingredienser

ca 1,2  kg reinsdyrplomme (flatbiff)

Solbærsjysaus:
6  dl innkokt viltkraft
2  dl  rødvin
2  dl  portvin
100  g  solbær
50  g tørket solbær
3 ss balsamico
1 ss sukker
salt
pepper
maizenna

Grønnsaker:
1 kålrot
4 gulrot små
4 persillerot
12 stjerneløk
Gurkemeie

Grønnsaks-glaseringslake:
1 dl kyllingkraft
1 dl vann
3 ss sukker
Sitronsaft (smak til)
2 ss olivenolje
1 ss smør

Kantareller:
100 g kantareller
2 ss smør
1 ss solsikkeolje
1 fedd hvitløk
1 sjalottløk

Tartelett til potet:
Tertedeig
½ kg hvetemel
125 g smør
40 g eggeplomme
125 g vann
10 g salt
15 g sukker

Potetfondant og puré:
6 store mandelpoteter
100 g klaret smør
100 g kyllingkraft
4 fedd hvitløk
6 kvister timian
Melk
Usaltet smør

Fremgangsmåte

Solbærsjysaus:
Smelt sukkeret  til karamell og ha i eddik og solbær. Kok inn dette til sirup og ha i portvin og rødvin.
La dette koke i 10 min. Ha så i viltkraft. Kok inn til god smak og jevn med Maizena om nødvendig. Smak til med salt og pepper .

Grønnsaker:
Kålrot kuttes i rektangel. Blansjeres i gurkemeievann (1 ts pr liter vann) tilsatt salt til de er møre.
Gulrot skrelles og kuttes i naturlig form , blansjeres.
Pastinakk og løk blansjeres vanlig, må være møre.
 
Grønnsaks-glaseringslake:
Kokes sammen til god smak, pass på at syren kommer fram.
Glaser opp grønnsakene, smakes til. Tilsett olivenolje og 1 ss smør.

Kantareller:
Kantareller, renses og pusses, sauteres forsiktig opp med litt olje og smør og hvitløksfedd. Tilsett finhakket sjalottløk til slutt, smakes til.

Tartelett til potet:
Kjøres i foodprosessor, avkjøles.
Rull ut på pastamaskin, stikk ut og kle former, skjær bort kant og frys inn. Stek fra frossen tilstand i 3 min på 170 grader, deretter 5 min på 180.
 
Potetfondant:
Poteten tourneres til passe størrelse, bakes i 1 del klaret smør og 1 del kyllingkraft. Salt og pepper, hvitløk og timian tilsettes. Væsken skal ikke dekke potetene helt. Må snus under baking. Bakes ved 210 grader i ca 20 til 30 min.

Puré:
Avskjæret fra tournerte poteter kokes mørt, passeres. Lag en glatt puré med melk og usaltet smør. Smak til med salt.

Sendt inn av Espen Vesterdal LarsenKulinarisk Akademi

Drikke som passer til denne oppskriften

  • Spania
    Spania
    Volum: 0.75 l Pris: 178.70 kr Basisutvalg, kategori 6
    88 POENG
Forsiden akkurat nå
Spesialpol øl: Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Spesialpol øl: Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik blir torsken festfin
Dagens rett
Torsk med tapenade og lune tomater

Slik blir torsken festfin

Følg denne oppskriften, så blir den så smaksrik som torsk kan bli.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Forsiden akkurat nå - 4

Bocuse d'Or: Følg Håvard Werkland til pallen

27. januar skal Håvard Werkland (30) og det norske teamet kjempe om pallen i verdens vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse, Bocuse d’Or i Lyon. Se konkurransen live.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

6 superlekre viner fra Tyskland til nydelig 5-retters fra Klosteret
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 20. februar i Oslo

6 superlekre viner fra Tyskland til nydelig 5-retters fra Klosteret

Den 20. februar er det klart for nok en uforglemmelig aften på Klosteret. Nyt en 5-retters meny med 6 viner fra to av Tysklands beste vinprodusenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet
Dagens rett

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet

Langtidssteking av kjøtt over lav varme er perfekt for å sikre seg at kjøttet blir mørt og utrolig saftig, bare prøv denne delikate oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her