Søt laks med sure grønnsaker og blide poteter
Foto: Roger Kolbu

Søt laks med sure grønnsaker og blide poteter

Ingredienser

Søt laks:
800 g laksefileter med skinn uten ben
1 dl mandelflarn
2 ss finmalt parmesan
1 ts salt
½ ts kvernet pepper
80 g hvetemel
2 lettpiskete egg
olje og smør til steking

Blide poteter:
8 små amandine-poteter
2 middels store skrelte søtpoteter i terninger
grovsalt og pepper
½ dl mandelflarn
olivenolje
½ sitron med skall
3 ss hakket bladpersille

Sure grønnsaker:
1 pk. sukkererter
1 avokado i biter
1 liten agurk, uten frø, i skiver
4 ss hakket vårløk
4 ss sitronsaft
½ ts sukker
2 ss hakket basilikum og bladpersille
4 ss olivenolje

Sitronsaus:
8 skiver sitron (2 pr porsjon)
1 finhakket sjalottløk
2 ss godt smør
1 ss chiliolje
1 ss balsamicoeddik
½ ss kalvekraft e.l.

1 dl fløte

1 dl creme fraiche
½ ts hvit pepper
Ca. 1 ts brunt sukker
1 ss fersk, hakket timian

Fremgangsmåte

Laksen:
Skrap skinnet på laksen. Bland salt, pepper og mel. Vend skinnsiden av fisken i melblandingen. Dypp den i pisket egg og deretter i en miks av mandelflarn og parmesan.

Varm en blanding av olje og smør i en panne. Stek fisken i ca. 1 minutt. Legg over i forvarmet ovn på 200 grader i ca. 3 minutter. La hvile litt.

Potetene:
Kok opp vann, ha i poteter. La koke i ca. 5 minutter. Hell av vannet. Rist godt.

Legg over i forvarmet ovn (220 grader) med grovsalt og pepper i ca. 15-20 min.

Før servering tilsettes god olivenolje, saft og skall fra sitron samt persille. Bland godt.

Mandelflarn tørristes i panne og tilsettes rett før servering.

Grønnsakene:
Kok opp vann. Ha i sukkererter i ca. 20 sekunder. Skyll med kaldt vann, la renne av i dørslag.

Tilsett skivet avokado og agurk. Bland dressing av sukker, olje sitron, vårløk og urter. Hell over og sett kaldt i ca. 15 min.

Sausen:
Surr løk i smør og olje til mykt. Tilsett balsamicoeddik, timian og sukker. Legg i sitronskiver, ca. 1 min pr side. Ta ut sitronene. Sil sausen hvis du ønsker den klar. Ha i kalvekraft, fløte og crème fraîche. Kok opp og smak til med hvit pepper.

Server fisken over to skiver sitron og grønnsakene, med poteter ved siden av. Drypp saus rundt.

Sendt inn av Siw Haugan, SonOppskriften er sendt inn som et bidrag til NM for amatørkokk 2008Retten ble nr. 2 i finalen.

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også
Dagens rett

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også

Reinskav er nær sagt alltid å finne i selv den minste butikkens frysedisk. Derfor er det en selvfølgelig ingrediens i påskemenyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her