Sild hører jula til. Her har du et utvalg av gode sildesalater og silderetter. Smaken strekker seg fra sursild til sherrysild, så test ut et par oppskrifter og utvid din mathorisont i jula.
- Dansk sildesalat
Filetene vannes ut i 2 timer, bytt gjerne vann etter 1 time.
- Poteter, rødbeter, sylteagurk, eple og skinke skjæres i fine terninger.
- Bland lett sammen og tilsett litt rødbetsaft og hvit pepper.
- Pisk fløten til krem, og vend den forsiktig inn i salaten.
- Legg salaten i en egnet skål, og pynt med hakket, hardkokt egg og persille.
Einebærsild
Kryddersild filetene vannes ut i melk ca 1 time.
Skyll og la få renne av på kjøkkenpapir.
Grovstøt einerbær i morter eller med kjevle.
Kok opp eddik, vann, sukker, knust einebær og allehåndekorn.
Avkjøl laken.
Skjær fileten i gaffelbiter ca 2 cm bredde. Legg de i en krukke, og hell den avkjølte laken over.
La trekke i kjøleskap 1-2 døgn før servering.
Glassmestersild
La den hele silden vannes ut i 24 timer.
Rens den godt.Fjern den svarte hinnen i buken, og blodet langs ryggbenet.
Klipp vekk hale og finner.
Skjær silden på tvers i 2 cm brede biter.
Skyll sildebitene i så mange vann at væsken ved siste skylling nærmest er klar.
La silden renne av på kjøkkenpapir.
Legg silden lagvis i krukke sammen med løkringer, tynne gulrotskiver, skiver av pepperrot og krydder.
Kok lake av eddik, sukker og vann, og la den få avkjøles.
Hell den avkjølte laken over silden, og legg et press på toppen slik at silden holder seg under laken.
La silden hvile i romteperatur over natten, for så å sette den i kjøleskap.
La stå i 4 - 5 dager før servering.
Karrisild
Filetene vannes ut i melk ca 1 time.
Skyll og la få renne av på kjøkkenpapir før den skjæres i gaffelbiter ca 2 cm bredde.
Bland alt til sausen. Blir det for stek karrismak, juster med kremfløte.
Ha i gaffelbitene, og bland lett før det settes til avkjøling.
Matjessild med grønn paprika
Legg silden på et fat.
Skjær paprikaen i ringer, og rens den fri for hinner og frø.
Skyll tomatene og dell i 4 deler. La maisen få renne av.
Pynt silden med paprika, mais og tomater.
Visp fløten til krem, og smak den til med pepper og sennep.
Hakk sylteagurken fint, og bland den i kremen.
Fordel kremblandingen over silden og pynt med finklipt dill.
Pepperrotsild
Vann ut sildefiletene i 2 timer, bytt gjerne vann etter 1 time.
Tørkes lett i kjøkkenpapir før de skjæres opp i passende biter.
Legg silden med sølvsiden opp på et egnet fat.
Hakk eplene med skall i terninger, og bland de med rømme. Smak til med revet pepperrot.
Eplerømmen legges mellom silderadene, og toppes med nyklippt gressløk.
Sennepssild
Rør sennep, olje og sukker sammen med majonesen. Bland i løspisket krem.
Tilsett rødbeter og sylteagurk, og legg sildebitene i.
Pynt med hel sylteagurk og persille.
Sherrysild
Skyll filetene raskt og tørk de lett.
Grovknus pepperkorn. Skrell løken og skjær den i tynne skiver.
Skjær sildefiletene i passe biter, og legg de i en krukke lagvis med løk og pepper.
Varm sherryen ( skal ikke koke), og hell den over silden.
La trekke i kjøleskap natten over.
Sursild
Bruker du spekesild, skal denne vannes ut i ca 2 timer.
La renne av på kjøkken papir
Bland eddik sukker og vann, og rør til sukkeret er oppløst.
Skjær filetene i gaffelbiter ca 2 cm bredde, og legg de lagvis på krukke med løk pepper og dill.
Hell laken over silden, og la krukken stå i romtemperatur over natten. Sett den så kald til den skal serveres.
Kan oppbevares i kjøleskap i inntil 3 uker.
Tomatsild
Vann ut filetene i melk ca 30 min.
Skyll deretter i kaldt vann, og la de få renne av på kjøkkenpapir.
Bland tomatpurè og sukker godt. Spe i olje og eddik vekselvis. Vannet tilsettes til slutt.
Skjær sildefiletene i gaffelbiter ca 2 cm brede.
Legg dem lagvis med tomatsaus, løk og laubærblad.
Første og siste lag skal være tomatsaus. Settes kjølig.
Kan oppbevares i kjøleskap i inntil 3 uker.
Sendt inn av
Mai Rødsten