Alt trenger til et sildebord
Foto: Ragge Strand

Alt trenger til et sildebord

Her får du oppskriftene på alle silderettene du skal lage til jul.

Fremgangsmåte

Sild hører jula til. Her har du et utvalg av gode sildesalater og silderetter. Smaken strekker seg fra sursild til sherrysild, så test ut et par oppskrifter og utvid din mathorisont i jula.

  1. Dansk sildesalat 
    Filetene vannes ut i 2 timer, bytt gjerne vann etter 1 time.
  2. Poteter, rødbeter, sylteagurk, eple og skinke skjæres i fine terninger.
  3. Bland lett sammen og tilsett litt rødbetsaft og hvit pepper.
  4. Pisk fløten til krem, og vend den forsiktig inn i salaten.
  5. Legg salaten i en egnet skål, og pynt med hakket, hardkokt egg og persille.

Einebærsild
Kryddersild filetene vannes ut i melk ca 1 time.

Skyll og la få renne av på kjøkkenpapir.

Grovstøt einerbær i morter eller med kjevle.
Kok opp eddik, vann, sukker, knust einebær og allehåndekorn.
Avkjøl laken.

Skjær fileten i gaffelbiter ca 2 cm bredde. Legg de i en krukke, og hell den avkjølte laken over.

La trekke i kjøleskap 1-2 døgn før servering.

Glassmestersild 
La den hele silden vannes ut i 24 timer.

Rens den godt.Fjern den svarte hinnen i buken, og blodet langs ryggbenet.
Klipp vekk hale og finner.
 
Skjær silden på tvers i 2 cm brede biter.

Skyll sildebitene i så mange vann at væsken ved siste skylling nærmest er klar.
La silden renne av på kjøkkenpapir.
 
Legg silden lagvis i krukke sammen med løkringer, tynne gulrotskiver, skiver av pepperrot og krydder.
 
Kok lake av eddik, sukker og vann, og la den få avkjøles.
 
Hell den avkjølte laken over silden, og legg et press på toppen slik at silden holder seg under laken.
 
La silden hvile i romteperatur over natten, for så å sette den i kjøleskap.
 
La stå i 4 - 5 dager før servering.

Karrisild
Filetene vannes ut i melk ca 1 time.

Skyll og la få renne av på kjøkkenpapir før den skjæres i gaffelbiter ca 2 cm bredde.
 
Bland alt til sausen. Blir det for stek karrismak, juster med kremfløte.
 
Ha i gaffelbitene, og bland lett før det settes til avkjøling.

Matjessild med grønn paprika 
Legg silden på et fat.

Skjær paprikaen i ringer, og rens den fri for hinner og frø.
 
Skyll tomatene og dell i 4 deler. La maisen få renne av.
 
Pynt silden med paprika, mais og tomater.
 
Visp fløten til krem, og smak den til med pepper og sennep.
Hakk sylteagurken fint, og bland den i kremen.
 
Fordel kremblandingen over silden og pynt med finklipt dill.

Pepperrotsild
Vann ut sildefiletene i 2 timer, bytt gjerne vann etter 1 time.

Tørkes lett i kjøkkenpapir før de skjæres opp i passende biter.
Legg silden med sølvsiden opp på et egnet fat.
 
Hakk eplene med skall i terninger, og bland de med rømme. Smak til med revet pepperrot.
 
Eplerømmen legges mellom silderadene, og toppes med nyklippt gressløk.

Sennepssild 
Rør sennep, olje og sukker sammen med majonesen. Bland i løspisket krem.

Tilsett rødbeter og sylteagurk, og legg sildebitene i.
 
Pynt med hel sylteagurk og persille.

Sherrysild 
Skyll filetene raskt og tørk de lett.

Grovknus pepperkorn. Skrell løken og skjær den i tynne skiver.

Skjær sildefiletene i passe biter, og legg de i en krukke lagvis med løk og pepper.
Varm sherryen ( skal ikke koke), og hell den over silden.
La trekke i kjøleskap natten over.

Sursild
Bruker du spekesild, skal denne vannes ut i ca 2 timer.

La renne av på kjøkken papir
 
Bland eddik sukker og vann, og rør til sukkeret er oppløst.
 
Skjær filetene i gaffelbiter ca 2 cm bredde, og legg de lagvis på krukke med løk pepper og dill.
 
Hell laken over silden, og la krukken stå i romtemperatur over natten. Sett den så kald til den skal serveres.
 
Kan oppbevares i kjøleskap i inntil 3 uker.

Tomatsild
Vann ut filetene i melk ca 30 min.

Skyll deretter i kaldt vann, og la de få renne av på kjøkkenpapir.
Bland tomatpurè og sukker godt. Spe i olje og eddik vekselvis. Vannet tilsettes til slutt.
 
Skjær sildefiletene i gaffelbiter ca 2 cm brede.
 
Legg dem lagvis med tomatsaus, løk og laubærblad.
 
Første og siste lag skal være tomatsaus. Settes kjølig.
 
Kan oppbevares i kjøleskap i inntil 3 uker.

Sendt inn av Mai Rødsten

Drikke som passer til denne oppskriften

  • Norge
    Norge
    Volum: 0.70 l Pris: 459.90 kr Basisutvalget
    89 POENG
  • Norge
    Norge
    Volum: 0.70 l Pris: 414.90 kr Bestillingsutvalget
    84 POENG
Forsiden akkurat nå
De beste julegavene er spiselige - slik lager du dem selv
+
Julemat
Spiselige julegaver

De beste julegavene er spiselige - slik lager du dem selv

Hvorfor handle julegaver når du kan lage dem selv? Her får du idèer til både søte og salte gourmetgaver som alle vil elske.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med dette på helgemenyen er det garantert suksess
Dagens rett

Med dette på helgemenyen er det garantert suksess

Vi varter opp med et skikkelig festmåltid denne helgen som blir ekstra smakfull.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Ny bærekraft-milepæl for Kvitnes Gård

Kvitnes Gård har som en av tre norske restauranter nådd full skår på 360Eat Guide sin bærekraftsskala.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Er du i tvil? Dette er de sju slagene du skal bake til jul
Julemat
Oppskrifter julekaker

Er du i tvil? Dette er de sju slagene du skal bake til jul

Inviter familie og venner på juleverksted og bak julens mest klassiske småkaker sammen. Oppskriftene finner du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak 7 fantastiske viner fra to av de beste spanske vinregionene
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 04. februar

Smak 7 fantastiske viner fra to av de beste spanske vinregionene

Den 04. februar har du en sjelden mulighet til å utforske toppviner fra Spania. Ta en titt på vinene som serveres denne kvelden – du vil forstå hvorfor det lønner seg å sikre seg en plass raskt!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Får du tak i en liten kveite, skal du gjøre dette med den
Dagens rett

Får du tak i en liten kveite, skal du gjøre dette med den

Ovnsbakt pepperkveite er intet mindre enn et luksusmåltid, men som er uhyre enkelt å lykkes med.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her