Portvinsduftende karamellpudding
Apéritif

Portvinsduftende karamellpudding

Karamellpudding er virkelig en perfekt dessert. Når du legger til litt portvin i blir nytelsen maksimal.

Fremgangsmåte

Flan er den mest populære desserten i nesten enhver taberna og tasca i Spania og Portugal. Tillegget av portvin i denne oppskriften plasserer denne silkeglatte desserten på Oportos middagsbord.

Vask og skjær appelsinskallet i lange strimler.

Varm melk, fløte, kanelstang og appelsinskall i en kjele på middels sterk varme, til det kommer små bobler langs kanten på kjelen. Ta kjelen av varmen og la det trekke 1 time.

Gjør klar seks porsjonsformer på 1 ¼ dl. Kok opp 125 g sukker sammen med vannet i en liten kjele på sterk varme, og rør til sukkeret har løst seg opp. Fortsett å koke, men uten å røre i 6-8 minutter til sukkerlaken blir gyllenbrun. Ikke la den bli for mørk, for da kommer puddingen til å smake bittert. Ta kjelen av varmen, og fordel jevnt og forsiktig den varme karamellsausen opp i porsjonsformene. Drei raskt på formene, slik at de blir dekket av karamell. Sett dem til side i en langpanne.

Hell melk-fløteblandingen i en kjele gjennom en finmasket sikt. Varm den opp, til små bobler kommer opp langs kanten av kjelen. Sett den til side.

Pisk 3 hele egg og 2 eggeplommer til det skummer. Tilsett gradvis resten av sukkeret og pisk til eggedosisen er lys og tykk. Tilsett den varme melk-fløteblandingen litt etter litt mens du hele tiden pisker. Rør inn vaniljeessens og portvin. Hell blandingen gjennom en fin sikt over i en mugge. Hell den så forsiktig oppi de karamellkledde formene. Hell så mye varmt vann i langpannen at det rekker halvveis opp på porsjonsformene. Dekk langpannen med aluminiumsfolie.

Stek ved 165 C i ca 30 minutter, til det ikke henger noe fast på en spiss kniv du stiker ned i midten av en av puddingene. Ta porsjonsformene ut av vannbadet, la dem avkjøle seg og sett dem i kjøleskapet til de blir helt kalde.

Før servering fører du en kniv langs innsiden av formene og hvelver puddingen ut på lave dessertskåler. La det som måtte være av karamelsaus i formen dryppe ned på puddingen. Server med en gang.

Lyst på en annen karamellpudding så finner du flere oppskrifter her

Flere deilige desserter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få ukens kake som nyhetsbrev 

Her får du svært så praktiske kokketips

 

Sendt inn av Apéritif

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner
+

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner

Og slik har den klart å beholde posisjonen siden første årgang som var 1968.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Bli med å feire kjærligheten for italiensk mat og vin
Matkurs og vinkurs
Winemakersdinner 14. februar i Oslo

Bli med å feire kjærligheten for italiensk mat og vin

Den 14. februar feirer vi kjærligheten for mat og vin på Vinoteket. Ta med noen du er glad i, eller kom alene og bli kjent med andre mat- og vinentusiaster.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her