- Forvarm ovnen til 180 grader med varmluft.
- Kok makaroni i godt saltet vann, 1 minutt kortere enn instruksene på pakken tilsier, sil av og plasser makaronien i en ildfast form.
- Hell melken i en liten kjele.
- Tilsett persillestilker, laurbærblad, muskat, pepperkorn og løk, og varm opp på lav varme til den begynner å småkoke, i ca 5 minutter.
- Fjern kjelen fra ovnen, og sil melken i et desilitermål. Kast grønnsaker og krydder. Dette steget kan sløyfes, men tilsetter mer smak i retten.
- Smelt smøret over middels-lav varme i den samme lille kjelen. Ikke la smøret brunes.
- Når smøret har smeltet, tilsetter du hvetemel og visper godt sammen med en tresleiv til blandingen ligner glansfylt lim.
- Tilsett den "infuserte" melken litt etter litt - omtrent 0,25 dl først og rør kraftig igjen.
- Deretter, når denne melken er blandet godt inn, tilsetter du neste melkemengde og fortsetter å inkorporere all væske før du tilsetter den neste.
- Når omtrent halvparten av melken er tilsatt kjelen, bytter du til en ballongvisp og begynner å tilsette større mengder melk, men visp alltid raskt. Belønningen din vil være en jevn, blank, kremet saus.
- Skru ned varmen, og la små putre i et par minutter. Tilsett så osten litt etter litt, mens du rører kraftig.
- Smak til med salt og pepper.
- Hell ostesausen over makaronien i den ildfaste formen. Strø med brødrasp, og plasser midt i ovnen i ca 20 minutter til gratengen er gyllenbrun. Server som den er eller med frisk salat til.
Tips:
Vil du sprite opp din mac 'n cheese med bacon, blomkål eller et av de andre forslagene, har du disse ingrediensene i den ildfaste formen sammen med makaronien før du heller ostesausen over.
Her finner du andre deilige gratinerte retter