- Gratengen: Sildefiletene skjæres rene for bein og deles opp i biter på ca 1 cm.
- Hvis du har hel sild, husk å skrape den før du fileterer den.
- Kokte poteter renses for skall og skjæres i tynne skiver .
- Riv osten fint.
- Løken kuttes i tynne skiver.
- Hvitløk og persille finhakkes.
- Poteter, løk og halvparten av silden legges lagvis med hvitløk, persille, salt og pepper mellom lagene i en ildfast form.
- Hell over fløte. Topp med revet ost og legg resten av sildebitene på toppen.
- Gratiner i ovn ved 180 grader i 10 min. Tiden i ovn kan variere med størrelse og tykkelsen på leget i formen.
- Dryss over finhakket dill.
- Høstsalat: Blomkål og brokkoli renses og skjæres i små biter à ca 2 cm.
- Gulrot, stangselleri og purre kuttes i julienne.
- Blansjer alle grønnsakene lett i ca 15 sekunder.
- Avkjøl i kaldt vann og tørk grønnsakene.
- Hell så alt i en bolle.
- Bland olivenolje, eddik, salt og pepper og hell over.
Inspirasjonen til denne retten kommer fra kokeboken: Fisk og Vin fra Gastronomisk Institutt.
Se alt det gode du kan lage med sild
Se hvordan du lager din egen sursild her