Gryte med ishavsrøye og skalldyr
Foto: Tom Haga

Gryte med ishavsrøye og skalldyr

Ingenting er så godt som en gryte med ishavsrøye, blåskjell og reker. I denne oppskriften bruker du fiskekraft som du lager selv, men du kan også bruke fiskebuljong.

Fremgangsmåte

  1. Begynn med å klargjøre og kutte til alle grønnsakene i passe store biter.
  2. Skalldyrene
  3. Rens blåskjell og hjerteskjell for byssustråder og rur, og skyll dem godt i kaldt vann. Kast skjell som ikke lukker seg.
  4. Rens rekene og sett til side.
  5. Varm litt olje i en tykkbunnet kasserolle og ha i sjalottløken og la surre til blank.
  6. Ha i skjellene og tilsett hvitvinen.
  7. Damp skjellene over høy varme til de har åpnet seg - ca 4 minutter.
  8. Ta skjellene av varmen og ha de i en sil slik at du får tatt av skjellkraften som du bruker med fiskekraften.
  9. Sett skjellene til side mens du lager resten av gryten.
  10. Fiskegryten
  11. Ha olje i en stor tykkbunnet kasserolle og varm opp over middels høy varme.
  12. Surr alle grønnsakene etter rekkefølge til de er blanke, men ikke har tatt farge.
  13. Tilsett tomatpuré og fres dette sammen litt.
  14. Tilsett hvitvin og kok inn til det halve, hell på med kraften fra skalldyrene, fiske- og kyllingkraft.
  15. Ha i krydder og smak til med salt. Kok dette i noen minutter, slik at smaken fra krydderet trekkes frem.
  16. Tilsett ishavsrøye, i biter på omtrent 3 cm. La dette trekke ferdig i buljongen før servering, og ha i skalldyrene de siste par minuttene slik at de blir gjennomvarme.

Tips:
Du kan bytte ut fiskekraften med fiskebuljong

Server med brød og hjemmelaget aioli som Hellstrøm vi ha den.

Lyst til å lage noe annet med ishavsrøye?

Se alle våre andre oppskrifter på fiskegryte

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Norges sjømatråd

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
De beste julegavene er spiselige - slik lager du dem selv
+
Julemat
Spiselige julegaver

De beste julegavene er spiselige - slik lager du dem selv

Hvorfor handle julegaver når du kan lage dem selv? Her får du idèer til både søte og salte gourmetgaver som alle vil elske.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med dette på helgemenyen er det garantert suksess
Dagens rett

Med dette på helgemenyen er det garantert suksess

Vi varter opp med et skikkelig festmåltid denne helgen som blir ekstra smakfull.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Ny bærekraft-milepæl for Kvitnes Gård

Kvitnes Gård har som en av tre norske restauranter nådd full skår på 360Eat Guide sin bærekraftsskala.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Er du i tvil? Dette er de sju slagene du skal bake til jul
Julemat
Oppskrifter julekaker

Er du i tvil? Dette er de sju slagene du skal bake til jul

Inviter familie og venner på juleverksted og bak julens mest klassiske småkaker sammen. Oppskriftene finner du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Prøv dette med laksen - og bli overrasket
Dagens rett

Prøv dette med laksen - og bli overrasket

Når den får en glasering med eplepure har laksefisket startet i mange vassdrag over det ganske land, og hva er vel bedre enn en herlig lakserett denne tirsdagen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Får du tak i en liten kveite, skal du gjøre dette med den
Dagens rett

Får du tak i en liten kveite, skal du gjøre dette med den

Ovnsbakt pepperkveite er intet mindre enn et luksusmåltid, men som er uhyre enkelt å lykkes med.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her