Du kan kjøpe gravlaksen i butikken eller lage den selv. Om du vil lage den selv, gjør du slik:
Kjøp en laks, om du ikke vil filetere den selv, be dem gjøre det for deg. Frys den ned, godt innpakket i to døgn. Dette for å bli kvitt eventuelle parasitter.
Bland like deler salt og sukker (salt uten jod) ca 1/2dl av hver. Smør fisken godt inn med denne blandingen, klipp opp 4 spiseskjeer med dill og strø over, (du kan sette til forskjellige aromaer om du vil som akevitt, whisky, multer, sjalottløk osv.
Det er gøy å eksperimentere med ulike smaker, men til denne retten graver du laksen bare med sukker, salt og dill.
Legg laksen i en form med litt kanter på, legg filetene oppå hverandre med kjøttsiden mot hverandre, og halen mot hodet, (hodet er selvsagt fjernet) Legg noe litt tungt oppå, så det ligger i press, snu på filetene to ganger i døgnet. Laksen er ferdig etter to døgn, fastere og med litt mer smak etter tre døgn.
Gravet laks med vinaigrette
Skrell og finstrimle sellerien og gulroten, kok dem i lettsaltet vann i ca. 3 min.
Skjær squashen i strimler og legg den i kok ytterligere 2 min. Skyll grønnsakene i kaldt vann, rør i olje og salt, bland i vinegger, vann, olje, pepperrot, salt og pepper. Grovriv ikke pepperroten i forveien fordi den mørkner, legg opp grønnsakene på 4 tallerkener. Legg på lakseskivene, og topp det med pepperrot.
Her finner du flere oppskrifter med gravet laks
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig