- Du kan kjøpe gravlaksen i butikken eller lage den selv. Om du vil lage den selv, gjør du slik:
- Kjøp en laks, om du ikke vil filetere den selv, be dem gjøre det for deg. Frys den ned, godt innpakket i to døgn. Dette for å bli kvitt eventuelle parasitter.
- Bland like deler salt og sukker (salt uten jod) ca 1/2 dl av hver. Smør fisken godt inn med denne blandingen, klipp opp 4 spiseskjeer med dill og strø over, (du kan sette til forskjellige aromaer om du vil som akevitt, whisky, multer, sjalottløk osv.
- Det er gøy å eksperimentere med ulike smaker, men til denne retten graver du laksen bare med sukker, salt og dill.
- Legg laksen i en form med litt kanter på, legg filetene oppå hverandre med kjøttsiden mot hverandre, og halen mot hodet, (hodet er selvsagt fjernet) Legg noe litt tungt oppå, så det ligger i press, snu på filetene to ganger i døgnet. Laksen er ferdig etter to døgn, fastere og med litt mer smak etter tre døgn.
Gravet laks med vinaigrette:
Skrell og finstrimle sellerien og gulroten, kok dem i lettsaltet vann i 2-3 min.
Skjær squashen i strimler og legg den i kok ytterligere 1-2 min. Skyll grønnsakene i iskaldt vann, rør i olje og salt, bland i hvitvinseddik, vann, olje, pepperrot, salt og pepper.
Tips:
Grovriv ikke pepperroten i forveien fordi den mørkner.
Legg opp grønnsakene på 4 tallerkener. Legg på lakseskivene, og topp det med friskrevet pepperrot.
Server med grovt brød.
Her finner du flere oppskrifter med gravet laks
Her finner du flere småretter som passer utmerket til koldtbordet