Fransk aprikosterte - Mme Cotat's Gateau des Abricots
Foto: Nanna Kirkegård Olesen

Fransk aprikosterte - Mme Cotat's Gateau des Abricots

Det som gjør denne franske terten så smakfull er karamelliseringen. Du kan følge samme oppskrift for de fleste frukttyper, også de du måtte ha i fryseren som rabarbra.

Fremgangsmåte

Varm opp stekeovnen til 230 grader. Bland sammen alle ingrediensene til kaken, unntatt frukten, i en liten/mellomstor bolle, slik at deigen blir nesten litt flytende.
 
Gni smør inn i en 23 cm kakeform (quicheform fungerer bra) , eller porsjonsformer, og fordel kakedeigen slik at den dekker bunnen av formen(e). Spre frukten som er delt i to eller i fire båter, jevnt over kakedeigen.
 
Sett i stekeovnen og stek den i 30 minutter, inntil kaken er gyllen.
 
I mellomtiden forberedes karamellsausen. Smelt sukker og smør sammen i en liten kasserolle. Ta av varmen, la den kjøle av litt, og så pisk inn egget. Vær forsiktig slik at du ikke får eggerøre!
 
Når du tar kaken ut av stekeovnen, helles sausen over den. Sett den under en varm grill (ca. 450 grader) til sausen er karamelllisert. Dette går veldig fort (1-2 minutter). Ikke forlat stekeovnen, er du 2 sekunder for sent får du en brent kake! Kaken kan serveres varm eller kald, den kan godt lages opptil en dag i forveien.
 
Tips: Kaken kan serveres med vaniljeiskrem eller pisket krem.
 
Server med en kraftig Orange Muskat (Brown Brothers er anbefalt) eller annen vin med litt syre og mye sødme.
 
 
 

Sendt inn av Erling Mork

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Dobbelt kupp til julematen i mange polhyller
+
Godbiter i pollisten

Dobbelt kupp til julematen i mange polhyller

To topp rieslinger fra et av Alsaces fyrtårn kommer til å løfte jule- og nyttårsmiddagene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Pent lagret chablis til veldig god pris på 200 pol
+
Ukens vin

Pent lagret chablis til veldig god pris på 200 pol

Om du trodde chablis var forbeholdt høysommer og rekekos, er denne altså noe ganske annet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slik velger du drikke til juledesserten
Julemat
Drikke til juledesserten

Slik velger du drikke til juledesserten

Vi tøyser ikke med de søte juletradisjonene, derfor blir det også veldig klassisk i glasset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Ny bærekraft-milepæl for Kvitnes Gård

Kvitnes Gård har som en av tre norske restauranter nådd full skår på 360Eat Guide sin bærekraftsskala.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Indiskinspirert kylling lager du raskt i stekepanne
Dagens rett

Indiskinspirert kylling lager du raskt i stekepanne

En nydelig rett av kylling og eksotiske krydder sprer matglede i desembermørket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

De beste julegavene er spiselige - slik lager du dem selv
Julemat
Spiselige julegaver

De beste julegavene er spiselige - slik lager du dem selv

Hvorfor handle julegaver når du kan lage dem selv? Her får du idèer til både søte og salte gourmetgaver som alle vil elske.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her