- Ha hvetemel, smør i tynne skiver (bruk en ostehøvel) og 2 ss iskaldt vann i en food-processor og kjør deigen i ca. 10 - 15 sekunder til den får en finkornet konsistens.
- Får du den ikke samlet må du tilsette ½ ss vann ekstra. Press deigen forsiktig sammen, til en flat runding.
- Har du ikke food-processor tilsetter du melet i en bolle og gnir inn smøret med fingertuppene til det blir en smulet masse.
- Lag en grop i midten og hell i vannet. Bland med en kniv til deigen kan samles.
- Legg deigen i en plastpose og sett den kaldt i minimum 15 minutter.
- Legg bakepapir med litt mel på både over og under deigen, og kjevle den ut til den kan dekke både bunn og kanter på en 26 cm terteform.
- Fjern det øverste laget med bakepapir og vend deigen forsiktig over i formen og trykk deigen forsiktig inn mot formens kanter. Sett deigen kaldt i 15 minutter.
- Forvarm ovnen til 190 ºC.
-
Renskjær kantene med en skarp kniv og prikk den med en gaffel. Stek tertebunnen i 10 minutter til den er gjennomstekt.
Skrell eplene og fjern kjernehusene. Del eplene i to før de skjæres i tynne skiver.
- Legg dem lett overlappet i et spiralmønster i tertebunnen. Dryss over 2 ss sukker og stek i 15 minutter.
- Mens terten stekes piskes egg, sukker, kremfløte og likør sammen. Hell blandingen over eplene og stek videre i ca. 30 minutter.
- Terten er ferdig når eggemassen har stivnet og fått en gylden farge.
Server terten varm med vaniljeyoghurt eller vaniljekesam smakssatt med litt kanel.