Ekte, tyske brezeln
Foto: badmanproduction

Ekte, tyske brezeln

Slik lager du de typisk tyske kringlene. De kan også formes som rundstykker som anbefales på ethvert frokostbord, også utenfor oktoberfestsesongen.

Fremgangsmåte

  1. Løs opp gjær i lunkent vann og tilsett sukkeret. Pass på at gjæret er helt oppløst og la blandingen hvile i 10 minutter.
  2. Bland salt og mel i en bolle.
  3. Tilsett vann-/gjærblandingen i det tørre.
  4. Tilsett smøret og bland deigen til en formbar masse.
  5. Strø mel på arbeidsflaten og kna deigen i 5-10 minutter. Deigen er klar når den er glatt og fin, og ikke klistrer til fingrene.
  6. Smør en bolle med olje og la deigen hvile tildekket i bollen i 10 minutter.
  7. Lag en blanding av vann og kaustisk soda (en såkalt "Lauge"). Ha først 1 liter vann i en glassbolle, og tilsett kaustisk soda. Rør godt.
    NB! Vær forsiktig, dette er etsende! Det er også viktig at pulveret tilsettes vannet, og ikke omvendt.
  8. Del deigen opp i 16 like deler på 80-90 gram, og form hver del til kringler. Du kan også forme dem til stenger eller rundstykker, om du foretrekker dette.
  9. Dypp brezelne i sodablandingen i 15-30 sekunder (bruk gummihansker) og legg dem på smurt bakepapir.
  10. Strø salt på brezelne. Velg den typen salt du foretrekker. Det smaker også godt med både salt og pepper, sesamfrø eller valmuefrø.
  11. Bak brezelne på 200 grader i ca. 20 minutter.

Tips: Etter å ha dyppet brezelne i "Laugen", kan de gjerne fryses. Også "Laugen" kan oppbevares (i glasskrukke med lokk) og brukes om igjen.

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Slik blir torsken festfin
Dagens rett
Torsk med tapenade og lune tomater

Slik blir torsken festfin

Følg denne oppskriften, så blir den så smaksrik som torsk kan bli.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet
Dagens rett

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet

Langtidssteking av kjøtt over lav varme er perfekt for å sikre seg at kjøttet blir mørt og utrolig saftig, bare prøv denne delikate oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Forsiden akkurat nå - 4

Bocuse d'Or: Følg Håvard Werkland til pallen

27. januar skal Håvard Werkland (30) og det norske teamet kjempe om pallen i verdens vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse, Bocuse d’Or i Lyon. Se konkurransen live.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik piffer du opp fredagsbiffen
Dagens rett
Sesamfrøstekte skinkebiffer med couscous

Slik piffer du opp fredagsbiffen

Det litt nøytrale svinekjøttet gis her smaker som får oss til å drømme om markedene i Nord-Afrika.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol
Ukens drink

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol

Noen ganger trenger du bare tre ingredienser for en drink. Selvsagt må de være gode for at sluttresultatet skal bli godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her