Bakte poteter med sopp og bacon
Apéritif

Bakte poteter med sopp og bacon

Denne oppskriften gir deg to muligheter til fyll til potetene. En med meksikansk fyll, og en med sopp og bacon.

Fremgangsmåte

Baking av potet:

  1. Bruk jevnt store poteter. Vask dem godt, slik at alle som liker skallet kan spise det.
  2. Smør potetene inn med olivenolje. Oljen gjør skallet blankt, sprøtt og delikat. Skjær et kryss i toppen og stikk flere hull i poteten med en potetstikker. Dryss litt salt i krysset. Nå er potetene klare for baking i ovn.
  3. Potetene kan pakkes inn i aluminiumsfolie før baking, men dette er ikke nødvendig. Poteter kan også bakes i mikrobølgeovn eller på grillen. Skal de bakes i mikrobølgeovn må de ikke pakkes i folie. Skal de grilles - spesielt rett på glørne - bør du bruke folie.
  4. I stekeovn: Potetene bakes ved 195°C i 30 - 60 min, avhengig av størrelsen.
  5. I mikrobølgeovn: Potetene blir best hvis de bakes ved lav effekt i ca. 15 min pr. potet. Bruker du full effekt, kan du regne ca. 4 min pr. potet.
  6. På grillen: Potetene bakes på grillen i 30 - 40 min, avhengig av størrelsen.
  7. Når potetene er ferdige, avkjøles de litt. Skjær toppen av poteten - den skal være som et lokk. Hul ut poteten med en teskje, men la det være igjen ca. 1 cm "vegg".
  8. Legg potetmassen i en ildfast form. Denne skal brukes til fyllet senere. For å få blanke, sprø poteter kan du pensle skallet med litt olje.
  9. Sett de hule potetene og fatet med potetmassen tilbake i ovnen på 180°C (varmluft) eller 200°C (vanlig stekeovn), steketid 5 - 10 min.
  10. Tips: Unngå mikrobølgeovn til denne stekingen, selv om du kanskje bakte potetene der. Potetene får ikke sprø skorpe i mikrobølgeovnen.
  11. Potetene er nå klare til fylling. Følg oppskriftene nedenfor.
  12. Når potetene er ferdig fylt kan de settes tilbake i ovnen ved samme temperatur og steketid som tidligere. I mikrobølgeovn benyttes full effekt og ca. 1 min pr. potet.

Fyllet: 

Sopp og bacon: 

  1. Finhakk ingrediensene og stek dem i smør og olje, 3 - 4 min. Smak til med salt og pepper.
  2. Bland inn potetmassen og fyll potetene. Topp med revet ost.
  3. Sett evt. potetene tilbake i ovnen før servering (beskrevet tidligere).
  4. Pynt med karse og sprøstekt bacon.

En smak av Mexico: 

  1. Stek potetmasse og salsa i smør og olje i 4 - 5 min. Smak til med salt, pepper og evt. tacokrydder.
  2. Skjær ytrefileten i skiver og stek dem raskt på sterk varme, 1-2 min på hver side avhengig av om du vil ha den rå, medium eller gjennomstekt.
  3. Fyll potetene med potetmassen og kjøttet. Pynt med avocado, finhakket løk og tortillachips. Topp med litt rømme.

Sendt inn av Apéritif

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Billig-champagne som skiller seg ut
+
Godbiter i pollisten

Billig-champagne som skiller seg ut

Den er nemlig laget med alle de sju tillatte druesortene i Champagne. Og ordet billig bør stå i anførselstegn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Beste chianti under 200 kroner
+
Ukens vin

Beste chianti under 200 kroner

Den koster sågar bare 149,90 og overgår det meste i dette prissjiktet, uansett opprinnelse. Den kommer dessuten fra et middelalderslott.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

By på denne luftige og friske desserten
Ukens kake

By på denne luftige og friske desserten

Fromasj er undervurdert som dessert - i hvert fall lages det ikke så ofte lenger. Det kan du gjøre noe med. Prøv denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Håvard Werkland nådde nesten pallen i årets Bocuse d'Or

En fjerdeplass og prisen for beste tallerkenrett føyer Håvard Werkland og det norske teamet inn i en god norsk tradisjon med å gjøre det veldig godt i Bocuse d'Or - verdens tøffeste kokkekonkurranse.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Fredagskosen er i boks med denne asiatiskinspirerte retten
Dagens rett

Fredagskosen er i boks med denne asiatiskinspirerte retten

En rask og smakfull rett avslutter en lang arbeidsuke - gjerne med skummende følge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Spesialpol øl: Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Spesialpol øl: Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her