Baking av potet:
- Bruk jevnt store poteter. Vask dem godt, slik at alle som liker skallet kan spise det.
- Smør potetene inn med olivenolje. Oljen gjør skallet blankt, sprøtt og delikat. Skjær et kryss i toppen og stikk flere hull i poteten med en potetstikker. Dryss litt salt i krysset. Nå er potetene klare for baking i ovn.
- Potetene kan pakkes inn i aluminiumsfolie før baking, men dette er ikke nødvendig. Poteter kan også bakes i mikrobølgeovn eller på grillen. Skal de bakes i mikrobølgeovn må de ikke pakkes i folie. Skal de grilles - spesielt rett på glørne - bør du bruke folie.
- I stekeovn: Potetene bakes ved 195°C i 30 - 60 min, avhengig av størrelsen.
- I mikrobølgeovn: Potetene blir best hvis de bakes ved lav effekt i ca. 15 min pr. potet. Bruker du full effekt, kan du regne ca. 4 min pr. potet.
- På grillen: Potetene bakes på grillen i 30 - 40 min, avhengig av størrelsen.
- Når potetene er ferdige, avkjøles de litt. Skjær toppen av poteten - den skal være som et lokk. Hul ut poteten med en teskje, men la det være igjen ca. 1 cm "vegg".
- Legg potetmassen i en ildfast form. Denne skal brukes til fyllet senere. For å få blanke, sprø poteter kan du pensle skallet med litt olje.
- Sett de hule potetene og fatet med potetmassen tilbake i ovnen på 180°C (varmluft) eller 200°C (vanlig stekeovn), steketid 5 - 10 min.
- Tips: Unngå mikrobølgeovn til denne stekingen, selv om du kanskje bakte potetene der. Potetene får ikke sprø skorpe i mikrobølgeovnen.
- Potetene er nå klare til fylling. Følg oppskriftene nedenfor.
- Når potetene er ferdig fylt kan de settes tilbake i ovnen ved samme temperatur og steketid som tidligere. I mikrobølgeovn benyttes full effekt og ca. 1 min pr. potet.
Fyllet:
Sopp og bacon:
- Finhakk ingrediensene og stek dem i smør og olje, 3 - 4 min. Smak til med salt og pepper.
- Bland inn potetmassen og fyll potetene. Topp med revet ost.
- Sett evt. potetene tilbake i ovnen før servering (beskrevet tidligere).
- Pynt med karse og sprøstekt bacon.
En smak av Mexico:
- Stek potetmasse og salsa i smør og olje i 4 - 5 min. Smak til med salt, pepper og evt. tacokrydder.
- Skjær ytrefileten i skiver og stek dem raskt på sterk varme, 1-2 min på hver side avhengig av om du vil ha den rå, medium eller gjennomstekt.
- Fyll potetene med potetmassen og kjøttet. Pynt med avocado, finhakket løk og tortillachips. Topp med litt rømme.