Dag 1:
Skålding:
Hell kokende vann over havremelet og rør sammen. Kjøl ned i kjøleskap. Dette gjør du for å binde opp vann som gir saftighet til det ferdige brødet, og for å stoppe den kraftige enzymaktiviteten i havremelet som ellers ville bidratt til at glutennettet i hvetemelet ville blitt ødelagt.
Poolish (fordeig): Rør gjæren ut i vann i en bolle, og bland melet inn til en jevn røre. La stå til neste dag. Dette skal bidra til å styrke glutennettet, gi økt løft på ovnen, samt bidra med smaksaromaer.
Dag 2:
Hoveddeig:
Ha alle ingrediensene minus skåldingen i eltebollen. Elt deigen til du har et nesten ferdigutviklet glutennett i deigen (du skal nesten klare å strekke en ”tyggisboble”-tynn hinne av deigen uten at den sprekker). Nå kan du spe inn havreskåldingen litt og litt, elt deigen jevn og smidig. Skåldingen has i til slutt fordi den er fri for gluten, og has den i til slutt gjør den minst ”skade” på glutennettet.
La deigen ligge i eltebollen i 75 - 90 min, dekket av et kjøkkenhåndkle.Ha deigen ut på kjøkkenbenken, og del opp til to like store deigemner. Rundtvirk deigene forsiktig uten å ødelegge deigstrukturen. Prøv å ”samle” deigen mot et senter innunder deigemnet med å rotere deigen mellom hendene. Her må du bruke litt mel.
La deigene ligge å hvile i 15 minutter under kjøkkenhåndkle, uten mel under slik at undersiden blir fuktig. Nå skal du forme dem til brød. Snu dem opp-ned med den fuktige siden opp og klem dem forsiktig utover til en halvflat runding, fortsatt uten å ødelegge strukturen. Brett inn 1/3 av deigen mot midten, lim skjøten forsiktig med håndbaken. Brett motsatt side på samme måte, slik at endene møtes i én skjøt. Lim skjøten forsiktig med håndbaken. Snu deigen slik at skjøten kommer ned, og stram deigen mot skjøten med fingrene. Rull de ferdigformede brødene først i en fuktig kjøkkenklut, og så i havregryn.
Ha brødene på bakebrett med papir. Dette er en løs og vanskelig deig å jobbe med, og sliter du med utforming kan du fint bruke brødformer. Heves under kjøkkenhåndkle i 45-60 min. Snitt ønsket mønster med en skarp kniv. Sett brødene inn på full varme på ovnen, sett ned til 220 grader med en gang, stekes i ca 40 min.
Bakeren tips:
Når du skal lage selve hoveddeigen må du ha en god kjøkkenmaskin med eltekrok. Ønsket sluttemperatur på deigen er 24 gr, glem fingervarmt vann. Du ønsker lang liggetid og gode smaksaromarer, og da er lite gjær og lav deigtemperatur nødvendig, ellers kommer deigen for fort og gjæren har gjort seg ferdig før bakverket er i ovnen. Når du elter deigen i maskin, skaper friksjonen økt temperatur i deigen. For at du ikke skal komme over 24 gr, bør da både vannet, poolishen og skåldinen være kjøleskapskaldt, i hvertfall på sommeren.
Den høye havreandelen (35%) i brødet og den høye vannandelen (87%) gjør det umulig å unngå litt flate brød. Du vil til gjengjeld sitte igjen med en rik, nøtteaktig havresmak og masse saftighet.
Her kan du fråtse i oppskrifter på brød
Alle kan bli en dyktig brødbaker
Er du klar for å prøve surdeig?
Brød kan bakes i krukke - må prøves
Dette brødet er som et måltid i seg selv
Ost i loffdeigen gir ekstra smak
Dette kan bli din nye grovbrødfavoritt
Rug og spelt gir maksimalt med smak
Se alle våre andre gode brødoppskrifter
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig