Bak en deilig karamellkake
Foto: Kristin Ellefsen

Bak en deilig karamellkake

Ingredienser
Kakebunn:
2 ts vaniljesukker
200 g usaltet smør
360 g sukker
440 g g mel
2 ts bakepulver
2 ts natron
5 store egg
500 g dadler
250 g hakket valnøtter
Krem:
4 ss mel
3 dl melk
300 gram smør
3 dl melis
1 vaniljestang eller 2 ts vaniljesukker

Salt karamell:

1 pk fløte

230 g sukker

230 g glukose

1 vaniljestang

90 g smør

5 g maldonsalt

Fremgangsmåte

Kakebunn:
Miks smør og sukker til en luftig masse.

Sikt mel, bakepulver, vaniljesukker og natron i en bolle.

Ha i eggene i smør og sukkermiksen.

Ha så i melblandingen. Ha til slutt i ⅔ av de hakkede valnøttene.

Fordel deigen i 3 former a 18-20 cm. For helt like bunner vei opp røren i hver form. Om du ikke har 3 former så stek bunnene i 3 omganger.

Stekes på 170 grader i 20-30 minutter.

Krem:
Bland mel og melk i en bolle til det er klumpfritt.

Kok dette opp til en tykk pudding og avkjøl det i en bolle med plastfolie over. Miks med stavmikser før du setter det kaldt.

La puddingen bli helt kald før du bruker den.

Om det er klumper i puddingen, bruk stavmikseren igjen for å få disse bort.

Pisk smør og melis hvitt og ha i melpuddingen.

Pisk kremen i 1-2 minutter.

NB: Pisk kun til kremen er godt blandet slik at den ikke skiller seg.

Når kremen er ferdig, blandes salt karamell i. Ha i karamell etter ønske. Jo mer karamell, jo sterkere smak.

Salt karamell:

Smelt sukker i en tykkbunnet kjele. Ikke rør for mye i det, da kommer det luft inn og temperaturen går ikke fort nok opp.

Ikke la sukkeret bli for mørkt for da blir karamellen bitter.

Ha i glukose og rør rundt.

Dypp kjelen i kaldt vannbad slik at temperaturen går hurtig ned. Sett kjelen tilbake på platen på middels varme og tilsett fløte og vaniljestang.

Når alt er godt blandet tar du kjelen av platen.

La alt avkjøle seg og ha deretter i smør og havsaltet.

Bruk en stavmikser for perfekt resultat og konsistens på slutten.

Sette sammen kaken:
Pensle salt karamell på hver kakebunn. Ha siste rest av de hakkede valnøttene på før du legger krem inni to lag. Stable alle tre lagene oppå hverandre. Det siste laget har også salt karamell oppå.

Ha krem oppå kaken og rundt. Jeg brukte cirka halvparten av kremen til dette.

Den andre halvparten has i en sprøytepose. Nå skal mønsteret på siden lages.

Bruk en rund tipp og sprøyt så ut 6 perler vertikalt nedover kaken.

Bruk en spatel eller teskje til å dra perlene mot høyre.

Når du har gjort dette, sprøyter du ut en ny vertikal linje til høyre for den første rekken.

Følg samme prosedyre helt rundt kaken.

Til slutt bytter du sprøytetipp med en bladtipp og sprøyter blomster oppå kaken og avslutter det hele med en perle/tupp i midten av blomsten.

Tips 1: For å lage mønsteret på kaken trenger du runde tipper/tyller og bladtipper/tyller, nr 125 og 126. Du klarer deg ikke uten!
 
Tips 2: Når du skal blande smaker i kremer, kan det være viktig å ha noenlunde samme temperatur på de forskjellige blandingene. Jo større forskjellen er i temperatur, jo mer forsiktig må du være med å blande dem sammen.
 

Sendt inn av Anne Brith Davidsen

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak hundrevis av viner på Rieslingmessen 2025
Matkurs og vinkurs
Vinmesse 07. mai i Oslo

Smak hundrevis av viner på Rieslingmessen 2025

Bli med på en smakfull vinopplevelse hvor du får smake viner fra noen av verdens beste rieslingprodusenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her