Voksenbrus til jordbærene

På nasjonaldagen er vin med bobler til jordbærene nærmest obligatorisk for de voksne. Men vinen behøver ikke være søt.
Aase E. Jacobsen
16 Mai 2006 - 01:02

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Forventningen om store mengder jordbær er like sikker som forventingen om ubegrensete mengder med brus, is og pølser. Hvis vi holder oss til de søte, eller kanskje ikke så veldig søte røde (importerte) er vinfølget nærmest opplagt. Søt italiensk musserende av typen Moscato d'Asti og Asti har nærmest fått monopol på rollen som fast følge til jordbær. Moscato d'Asti har generelt noe mer karakter enn Asti som til gjengjeld er tørrere og dermed bedre når jordbærene serveres naturell, eller bare med et lett dryss av melis. Asti som forunderlig nok også har fått betegnelsen DOCG, den høyeste i italiensk vinlov, gitt den noe industrielle produksjonsmetoden, har dermed litt høyere alkohol.

Alkoholinnholdet er imidlertid fortsatt lavt, 7,5 prosent, hvilket gjør at den passer fint inn på 17. mai hvor feiringen ofte starter til frokost. Denne vintypen er i tillegg rimelig, men de aller billigste minner mest om fruktchampagne, og er ikke en nasjonaldag verdig. Fontanafredda Asti (13786) derimot er både fruktig og elegant og en drøm til jordbær, servert så vel naturell til aperitiffen som til dessert.

Men for mange blir dette likevel for søtt. Og det er ikke til å komme forbi at en tørr musserende, og aller helst champagne, er det aller beste på 17. mai, men da må matchen med jordbærene komme i annen rekke. Men ikke helt, for ved å velge en champagne med relativt høy såkalt dosage, altså sukkeret som tilsettes ved omkorkingen, blir jobben enklere. I tillegg hjelper det at mange av de såkalte non vintage-brut'ene som er i salg nå er basert på hovedsakelig vin fra 2003, og det var som kjent et varmt år også i Champagne. Loven setter strek ved et sukkerinnhold på 15 gram pr liter for brut. Grunnen til at slik champagne likevel ikke føles søt er den store syrefriskheten som ved siden av boblene er denne vintypens bærebjelker.

Velger du dessuten en rosa type, får du noe mer bærsødme inn i bildet, og det gjør seg svært godt sammen med jordbærene. Gosset Grand Rosé Brut (47185) som er ny i fullsortiment nå i mai er en svært delikat og innsmigrende rosa champagne i en utpreget fruktig og frisk stil som likevel har nok sødme til å møte jordbærene. I hvert fall de godt modne. Harde eller vasne utgaver med gressaktige aromaer er det tilnærmet umulig å nyte en tørr vin til.

Spanske Marques de Monistrol Selecion Especial Rose Brut (43439), også den ny, kan selvsagt ikke konkurrere med champagne i raffinement men gjør en svært god jobb som en tørr jordbærpartner. Den er overraskende frisk og har samtidig nok frukt til å gjøre møtet med de vanskelige bærene harmonisk. Denne ultrabillige vinen er for øvrig perfekt når du har en ekstra lang gjesteliste.

Men siden champagne som sådan er utropt til verdens mest fleksible matvin, klarer også den lys gule utgaven jordbær. Spesielt de utpreget fruktige typene. Veuve Clicquot, Brut (881), bedre kjent som den gule enke, er en ledende eksponent for denne stilen. Og alltid en lettdrikkelig, behagelig og innsmigrende vin uten den store kompleksiteten. Sammen med jordbærene fungerer den mer enn tilfredsstillende. Den litt søtere Veuve Clicquot, Sec (882) er imidlertid enda bedre egnet til å nytes sammen med jordbær, og ofte gir den ekstra sødmen en rundhet som mange setter pris på.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS og SMS
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det som SMS eller MMS-tekstmelding på mobiltelefonen din.

w MMS:
Skriv Ukens og send til 2004.
Du mottar deretter Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - hver tirsdag.
Tjenesten koster 5 kroner pr. mottatt melding.
Vil du stoppe tjenesten, skriver du Ukens stop og sender til 2004.

w SMS:
Skriv varsle ukensvin og send til 1986. Du får Ukens vin sendt som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke.
Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kroner 5 pr. mottatt melding.

Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Ukens vin som e-post er en spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis. Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

La juletorsken få en ekstra julete vri
Dagens rett
Stekt torsk med appelsinsaus og potetmos

La juletorsken få en ekstra julete vri

Torsk, appelsin og fennikel gir alene julestemning i huset. Om du ikke er blant dem som spiser torsk på julaften, smaker den godt gjennom hele jula.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her