Vodka fra Vättern

Svensk Vodka som var på konkursens rand i 2001 er siden blitt Sveriges største privateide spritprodusent, og nå er vodkaen fra Motala på full fart inn på det norske markedet.
Redaksjonen
07 Desember 2004 - 13:49

Da Svensk Vodka ble etablert i 1996 var det første gang på 79 år at noen hadde utfordret brennevinsmonopolet, men grunnleggerne hadde tro på ideen og lot det stå til. Fem år senere ble bedriften kjøp av Fondberg & Co, og i dag tappes det 10 000 flasker hver arbeidsdag − noe som gjør Svensk Vodka til Sveriges nest største produsent av brennevin.

Byråkrati og konkurs
Det var en sen høstkveld for ni år siden at herrene Michael Lindberg og Mikael Andersson begynte å diskutere den nye virkeligheten som hadde rammet Sverige. Landet var nettopp blitt medlem av EU, noe som blant annet betydde en rekke tilpasninger til Unionens regelverk. Ett utslag av at AB Vin- og Spritcentralen, som ble etablert i 1917 for å ta hånd om brennevinssalget i Sverige, ikke lenger hadde monopol på spritproduksjon. Selskapet som i de senere år har hett Vin & Sprit AB, måtte derfor regne med å få konkurranse − og det var nettopp dette Lindberg og Andersson satt og diskuterte.

Nå er det ikke enklere å starte eget destilleri Sverige enn det er i Norge i våre dager. Følgelig var det noen små detaljer som måtte på plass før Svensk Vodka kunne åpne dørene − blant annet utfylling av et søknadsskjema på bare 140 sider. Deretter var det bare åtte offentlige instanser som skulle si sitt.

I februar 1996 var likevel alle tillatelser på plass og Svensk Vodka så dagens lys. Produktene ble snart populære, men lønnsomheten i selskapet var så som så. I 2001 ble Svensk Vodka sendt til Skifteretten, noe som ikke gikk upåaktet hen i bransjen. Sveriges største private vin- og brennevinsimportør, Fondberg & Co, hadde fulgt med vodkaprodusentens ferd mot totalhavari, og da sjansen bød seg, la selskapet inn bud på boet. Enden på visa var at Svensk Vodka gjenoppsto under ny ledelse.

Vann fra Vättern
Innsjøen Vättern som ligger mellom Stockholm og Göteborg, er en av Sveriges viktigste drikkevannskilder. Hver dag nyter mer enn en halv millioner svensker godt av vannet fra Sveriges nest største innsjø, og det er vannet herfra som benyttes i Svensk Vodka.

At det produseres vodka ved Vätterns bredder er egentlig ingen merkverdighet. Den svenske vodkaens far, Lars Olsson Smith, han med rektifikasjonsmetoden, har også satt sine spor i distriktet. For å friske opp minnet: Det var den samme Olsson Smith som sloss mot Stockholmernes spritmonopol i 1877 der han åpnet butikk ved siden av destilleriet sitt på Reimersholme og tilbød Stockholmerne gratis båttur slik at de kunne kjøpe billige kvalitetsprodukter. Det var også han som registrerte varemerket «Absolut renat Bränvin» i 1879, men det er en annen historie.

L.O. Smith var en periode masterblender hos John Andersson i Motala. Andersson hadde sitt eget vodkamerke og han bygde seg også en svært så eksklusiv villa på en øy midt i Göta Kanal. Villaen ble etter hvert kjent som «Vodkavillaen». I dag er det Svensk Vodka som eier huset og navnet er selvsagt Villa Svensk Vodka. Men tilbake til vannet: I følge selskapet bak Svensk Vodka har kvaliteten på vannet svært mye å si for sluttproduktet.

Resten av ingrediensene - kanskje med unntak av en vaniljestang eller to - er også lokale, og hveten dyrkes bare tre mil fra Motala. Svensk Vodka er opptatt av det rene og naturlige og de oppfordrer følgelig bartenderne til å la ferdigkjøpte drinkingredienser bli stående i hylla. Selv om en drink eller cocktail brygget fra grunnen tar litt lenger tid, er den som ofte vel verdt å vente på.

Den lille testen
Svensk Vodka Lake Vättern kom i Systembolagets hyller i april 1999, og flere merket seg kombinasjonen av flaskeform og logo. Flaskeformen - som best kan betegnes som minimalistisk - er skapt av de engelske designerne Anthony Joseph og Kishor Mistry. Logoen er silketrykket øverst på flasken der ordet Svensk gjengis speilvendt under. Speilet en tenker seg er selvsagt innsjøen Vättern.

Nå fås den svenske vodkaen også her hos oss. Svensk Vodka Lake Vättern er en premium vodka som er ren og nøytral både i gjelder lukt og smak med litt oljete karakter i smaksbildet. Alkoholinnholdet er 37,5 volumprosent.

Svensk Vodka Citron (Lemon) har samme karakter som Svensk Vodka Lake Vättern, men er tilsatt naturlig sitron. Både smak og duft er frisk og fruktig, og alkoholinnholdet er 37,5 volumprosent. Svensk Vodka Vanilj (Vanilla) er den tredje vaniljevodkaen som produseres i Sverige. Vodkaen er smaksatt med naturlig vanilje og kan nytes bar eller brukes i drinker. Utover vaniljesmaken er det også et hint av toffee.

Svensk Vodka Smultron (Wild Strawberry) er kanskje det mest spennende av produktene fra Svensk Vodka - sett i forhold til at sitron og vanilje etter hvert har mange konkurrenter i markedet. Markjordbærvodkaen som kom på markedet i Sverige sommeren 2003, smaker virkelig av modne markjordbær, og kan absolutt nytes bar. Den er dessuten fortreffelig i forskjellige sommerlige drinker.

Også Svensk Vodka Äpple (Apple) er en morsom sak som både kan nytes bar og med hell benyttes som base i drinker. Vodkaen har en relativt intens duft og smak av epler, og sorten som benyttes til å få fram smaken heter Granny Smith. Denne varianten ble lansert i mai i år og har allerede vunnet popularitet - spesielt gjennom en drink som bærer navnet Grand Apple der Svensk Vodka Äpple mikses med Grand Marnier og limejuice. Navnet er forresten til forveksling lik drinken som består av calvados, Grand Marnier og cognac, men resultatet smaker en smule annerledes.

Grand Apple

Fremgangsmåte

Shakes med is og helles i shotglass.

Sendt inn av Stockholms Barakademi i samarbeid med Fondberg & Co.

Vurder oppskriften

Popsicle

Vurder oppskriften

Aquapolitan

Fremgangsmåte

Shakes og siles i cocktailglass.

Sendt inn av Fondberg & Co.

Vurder oppskriften

Wild Strawberry Smash

Fremgangsmåte

Sendt inn av Niclas Helge,Gondolen i Stockholm

Vurder oppskriften

Very Berry

Fremgangsmåte

Muddle frukt og sukker, fyll på med knust is og sprit, rør om og garner med ferske bjørnebær.

Very Berry er blitt servert på Godot i Stockholm noen år nå og har oppnådd klassiker-status. Mange reiser faktisk dit ens ærend for å få smakt denne drinken.

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase med over 2000 oppskrifter

Lag din egen personlige bartender enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få ukens drink som nyhetsbrev 

 

Sendt inn av Bartender Andreas Näslund,Godot, Stockholm

Vurder oppskriften
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene
+
Godbiter i pollisten

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene

Dette er de beste champagnekjøpene i basis – fire helt forskjellige champagner som alle byr på solid valuta for (omtrent) det samme pengebeløpet

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene
+
Godbiter i pollisten

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene

Dette er de beste champagnekjøpene i basis – fire helt forskjellige champagner som alle byr på solid valuta for (omtrent) det samme pengebeløpet

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gi pinnekjøttet en omgang på thaivis
Dagens rett
Honningglasert pinnekjøtt på thaivis

Gi pinnekjøttet en omgang på thaivis

Har du fortsatt pinnekjøtt som ikke er spist, har du kanskje lyst å prøve en helt annen vri. Prøv denne oppskriften. da vel.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her