Da Svensk Vodka ble etablert i 1996 var det første gang på 79 år at noen hadde utfordret brennevinsmonopolet, men grunnleggerne hadde tro på ideen og lot det stå til. Fem år senere ble bedriften kjøp av Fondberg & Co, og i dag tappes det 10 000 flasker hver arbeidsdag − noe som gjør Svensk Vodka til Sveriges nest største produsent av brennevin.
Nå er det ikke enklere å starte eget destilleri Sverige enn det er i Norge i våre dager. Følgelig var det noen små detaljer som måtte på plass før Svensk Vodka kunne åpne dørene − blant annet utfylling av et søknadsskjema på bare 140 sider. Deretter var det bare åtte offentlige instanser som skulle si sitt.
I februar 1996 var likevel alle tillatelser på plass og Svensk Vodka så dagens lys. Produktene ble snart populære, men lønnsomheten i selskapet var så som så. I 2001 ble Svensk Vodka sendt til Skifteretten, noe som ikke gikk upåaktet hen i bransjen. Sveriges største private vin- og brennevinsimportør, Fondberg & Co, hadde fulgt med vodkaprodusentens ferd mot totalhavari, og da sjansen bød seg, la selskapet inn bud på boet. Enden på visa var at Svensk Vodka gjenoppsto under ny ledelse.
At det produseres vodka ved Vätterns bredder er egentlig ingen merkverdighet. Den svenske vodkaens far, Lars Olsson Smith, han med rektifikasjonsmetoden, har også satt sine spor i distriktet. For å friske opp minnet: Det var den samme Olsson Smith som sloss mot Stockholmernes spritmonopol i 1877 der han åpnet butikk ved siden av destilleriet sitt på Reimersholme og tilbød Stockholmerne gratis båttur slik at de kunne kjøpe billige kvalitetsprodukter. Det var også han som registrerte varemerket «Absolut renat Bränvin» i 1879, men det er en annen historie.
L.O. Smith var en periode masterblender hos John Andersson i Motala. Andersson hadde sitt eget vodkamerke og han bygde seg også en svært så eksklusiv villa på en øy midt i Göta Kanal. Villaen ble etter hvert kjent som «Vodkavillaen». I dag er det Svensk Vodka som eier huset og navnet er selvsagt Villa Svensk Vodka. Men tilbake til vannet: I følge selskapet bak Svensk Vodka har kvaliteten på vannet svært mye å si for sluttproduktet.
Resten av ingrediensene - kanskje med unntak av en vaniljestang eller to - er også lokale, og hveten dyrkes bare tre mil fra Motala. Svensk Vodka er opptatt av det rene og naturlige og de oppfordrer følgelig bartenderne til å la ferdigkjøpte drinkingredienser bli stående i hylla. Selv om en drink eller cocktail brygget fra grunnen tar litt lenger tid, er den som ofte vel verdt å vente på.
Nå fås den svenske vodkaen også her hos oss. Svensk Vodka Lake Vättern er en premium vodka som er ren og nøytral både i gjelder lukt og smak med litt oljete karakter i smaksbildet. Alkoholinnholdet er 37,5 volumprosent.
Svensk Vodka Citron (Lemon) har samme karakter som Svensk Vodka Lake Vättern, men er tilsatt naturlig sitron. Både smak og duft er frisk og fruktig, og alkoholinnholdet er 37,5 volumprosent. Svensk Vodka Vanilj (Vanilla) er den tredje vaniljevodkaen som produseres i Sverige. Vodkaen er smaksatt med naturlig vanilje og kan nytes bar eller brukes i drinker. Utover vaniljesmaken er det også et hint av toffee.
Svensk Vodka Smultron (Wild Strawberry) er kanskje det mest spennende av produktene fra Svensk Vodka - sett i forhold til at sitron og vanilje etter hvert har mange konkurrenter i markedet. Markjordbærvodkaen som kom på markedet i Sverige sommeren 2003, smaker virkelig av modne markjordbær, og kan absolutt nytes bar. Den er dessuten fortreffelig i forskjellige sommerlige drinker.
Popsicle
Fremgangsmåte
Shakes med is og hell i et cocktailglass, garnér med limeskall.
Her kan du søke i Apéritifs drinkbase med over 2000 oppskrifter
Smultron Fizz drinkoppskrift
Fremgangsmåte
Her kan du søke i Apéritifs drinkbase med over 2000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Lag din egen personlige bartender enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne
Få ukens drink som nyhetsbrev
Wild Strawberry Smash
Fremgangsmåte
Muddle frukt med sprit, fyll på med is og topp med clubsoda.
Serveres i highballglass.
Her kan du søke i Apéritifs drinkbase med over 2000 oppskrifter
Svensk Smultronpuff
Fremgangsmåte
Shakes med is, hell i et highballglass, garnere med epleskiver eller markjordbær.
Very Berry
Fremgangsmåte
Muddle frukt og sukker, fyll på med knust is og sprit, rør om og garner med ferske bjørnebær.
Very Berry er blitt servert på Godot i Stockholm noen år nå og har oppnådd klassiker-status. Mange reiser faktisk dit ens ærend for å få smakt denne drinken.
Her kan du søke i Apéritifs drinkbase med over 2000 oppskrifter