Vinsamlinger solgt for 1,5 millioner

To komplette samlinger (1951-2002) av Australias mest berømte vin, Penfolds, gikk for 1 469 000 kroner på onlineauksjonen Langton's i Melbourne denne uken.
Redaksjonen
30 August 2007 - 16:23

En flaske av Penfolds Grange fra 1951 ble solgt for rundt 243 000 kroner. Dette er en av de høyeste prisene som er oppnådd for en slik flaske. 
 
Under Langton's onlineauksjon var både antall tilbydere og salgsprisene langt over forventningene. Dette er nokså sjeldent i vinmarkedet.
 
To eksklusive utgaver av Bin 60A Coonawaara Cabernet Barossa Valley Shiraz 2004 og Block 42 Barossa Valley Cabernet Sauvignon 2004 gikk for henholdsvis 76 200 kroner og 74 000 kroner. Vinene er populære blant kjennere. 
 
Alltid bra
- Penfolds, og særlig Grange, gjør det alltid bra uansett hva slags marked vi er inne i, sier Stewart Langton, Managing Director ved Langton's.
 
- Samlere og vinentusiaster har en sterk forkjærlighet for disse vinene. Ved å ha levert jevnt høy kvalitet gjennom mange år, vet kjennerne akkurat hva de får når de kjøper Penfolds. Selv med endringer på eierskapssiden, har Penfolds vært kompromissløse på vinens kvalitet og opphav. Produsenten har opparbeidet seg et godt rykte, noe som også gir utslag i salget i mindre gode tider, sier Langton.
 
"Forsikringsprogram"
Under auksjonen ble verdien av Pendfolds "forsikringsprogram" svært synlig. Penfolds tilbyr kundene å jevnlig få kontrollert korken på vinen av en ekspert. Dersom korken ikke er i god nok stand, korkes vinen på nytt. Tjenesten har blitt tilbudt vinsamlere siden 1991, og reflekteres ofte i prisene på noen av de eldre årgangene. Dette gjelder blant annet de svært sjeldne årgangene Bin 60A 1962 (14 815 kroner) og Bin 58 Cabernet 1961 (5770 kroner).
 
En flaske "forsikret" 1961 Grange oppnådde en rekordpris på rundt 9 000 kroner, noe som er en 100 prosents økning fra forrige toppsalg.
Utfordrer franske viner
Fra 1960-tallet har Grange vært et fast innslag i enhver seriøs samlers vinkjeller. I dag regnes den som en av de største rivalene til de virkelig store vinene fra Bordeaux og Bourgogne. 1955-årgangen, som har blitt utnevnt til en av de beste vinene i det 20. århundrede av amerikanske Wine Spectator, gikk for over 13 000 kroner.
 
Fornøyd
- Vi er veldig fornøyd med salget. Kjøpevilligheten blant samlerne understreker at Penfolds klarer å holde på interessen i markedet. Salget har også symbolverdi fordi det viser interessen helt fra 1950-årgangene og frem til nå, med sjeldne årganger av Bin 60A Coonawarra Cabernet Barossa Valley Shiraz 2004 og Block 42 Barossa Valley Cabernet Sauvignon 2004. Det er tydelig at Penfolds-viner virkelig engasjerer samlere fra hele verden, sier Penfolds Chief Winemaker, Peter Gago.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Start uka med en tacoinspirert pai
Dagens rett

Start uka med en tacoinspirert pai

Her blandes klassisk pai med alt du vanligvis setter på tacobordet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Høsten er tiden for dekadente ølopplevelser - med dette får du alt og mer til
+
Tester

Høsten er tiden for dekadente ølopplevelser - med dette får du alt og mer til

Dette belgiske collab-ølet er det beste blant de testede ølene, siderne og mjødene i spesialpolet i oktober.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Mais og kantarell skaper stor smaksopplevelse til stekt fisk
Dagens rett

Mais og kantarell skaper stor smaksopplevelse til stekt fisk

Når både fersk mais og kantarell er å få tak i, må du benytte anledningen, som i denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne måten å bruke fårikålkjøttet på gir enda mer smak
Dagens rett
Lammegryte med rotgrønnsaker

Denne måten å bruke fårikålkjøttet på gir enda mer smak

Dette er en perfekt rett til søndagsmiddagen og her kan du virkelig slå deg løs med de gode norske rotgrønnsakene og lammet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Start uka med en tacoinspirert pai
Dagens rett

Start uka med en tacoinspirert pai

Her blandes klassisk pai med alt du vanligvis setter på tacobordet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Høsten er tiden for dekadente ølopplevelser - med dette får du alt og mer til
+
Tester

Høsten er tiden for dekadente ølopplevelser - med dette får du alt og mer til

Dette belgiske collab-ølet er det beste blant de testede ølene, siderne og mjødene i spesialpolet i oktober.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når pærene er så gode som nå, fortjener de å spille hovedrollen
Dagens rett

Når pærene er så gode som nå, fortjener de å spille hovedrollen

Søte pærer kombinerer utrolig godt med en smaksrik kremet ost, som gorgonzola eller annen type om du ikke liker blåmuggkarakteren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til fårikål
Mat og vin i kombinasjon
Vin til fårikål

Slik velger du vin til fårikål

Stadig flere serverer fårikål som festmat, men hva serverer vi å drikke til den norske klassikeren?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

7 spanske viner kombinert med nydelig mat fra Bon Lio
Matkurs og vinkurs
Winedinner 05. november i Oslo

7 spanske viner kombinert med nydelig mat fra Bon Lio

Den 5. november kan du bli med på en helt unik mat og vinopplevelse! Familia Zabala Martinez henter frem 7 deilige viner og Bon Lio disker opp med en 5-retters meny.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Mais og kantarell skaper stor smaksopplevelse til stekt fisk
Dagens rett

Mais og kantarell skaper stor smaksopplevelse til stekt fisk

Når både fersk mais og kantarell er å få tak i, må du benytte anledningen, som i denne oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her