Vinsamlinger solgt for 1,5 millioner

To komplette samlinger (1951-2002) av Australias mest berømte vin, Penfolds, gikk for 1 469 000 kroner på onlineauksjonen Langton's i Melbourne denne uken.
Redaksjonen
30 August 2007 - 15:23

En flaske av Penfolds Grange fra 1951 ble solgt for rundt 243 000 kroner. Dette er en av de høyeste prisene som er oppnådd for en slik flaske. 
 
Under Langton's onlineauksjon var både antall tilbydere og salgsprisene langt over forventningene. Dette er nokså sjeldent i vinmarkedet.
 
To eksklusive utgaver av Bin 60A Coonawaara Cabernet Barossa Valley Shiraz 2004 og Block 42 Barossa Valley Cabernet Sauvignon 2004 gikk for henholdsvis 76 200 kroner og 74 000 kroner. Vinene er populære blant kjennere. 
 
Alltid bra
- Penfolds, og særlig Grange, gjør det alltid bra uansett hva slags marked vi er inne i, sier Stewart Langton, Managing Director ved Langton's.
 
- Samlere og vinentusiaster har en sterk forkjærlighet for disse vinene. Ved å ha levert jevnt høy kvalitet gjennom mange år, vet kjennerne akkurat hva de får når de kjøper Penfolds. Selv med endringer på eierskapssiden, har Penfolds vært kompromissløse på vinens kvalitet og opphav. Produsenten har opparbeidet seg et godt rykte, noe som også gir utslag i salget i mindre gode tider, sier Langton.
 
"Forsikringsprogram"
Under auksjonen ble verdien av Pendfolds "forsikringsprogram" svært synlig. Penfolds tilbyr kundene å jevnlig få kontrollert korken på vinen av en ekspert. Dersom korken ikke er i god nok stand, korkes vinen på nytt. Tjenesten har blitt tilbudt vinsamlere siden 1991, og reflekteres ofte i prisene på noen av de eldre årgangene. Dette gjelder blant annet de svært sjeldne årgangene Bin 60A 1962 (14 815 kroner) og Bin 58 Cabernet 1961 (5770 kroner).
 
En flaske "forsikret" 1961 Grange oppnådde en rekordpris på rundt 9 000 kroner, noe som er en 100 prosents økning fra forrige toppsalg.
Utfordrer franske viner
Fra 1960-tallet har Grange vært et fast innslag i enhver seriøs samlers vinkjeller. I dag regnes den som en av de største rivalene til de virkelig store vinene fra Bordeaux og Bourgogne. 1955-årgangen, som har blitt utnevnt til en av de beste vinene i det 20. århundrede av amerikanske Wine Spectator, gikk for over 13 000 kroner.
 
Fornøyd
- Vi er veldig fornøyd med salget. Kjøpevilligheten blant samlerne understreker at Penfolds klarer å holde på interessen i markedet. Salget har også symbolverdi fordi det viser interessen helt fra 1950-årgangene og frem til nå, med sjeldne årganger av Bin 60A Coonawarra Cabernet Barossa Valley Shiraz 2004 og Block 42 Barossa Valley Cabernet Sauvignon 2004. Det er tydelig at Penfolds-viner virkelig engasjerer samlere fra hele verden, sier Penfolds Chief Winemaker, Peter Gago.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Champagnesesongen starter nå med mange lekre viner - det beste kjøpet er fra denne karen
+
Tester
Sniktitt på januarnyhetene

Champagnesesongen starter nå med mange lekre viner - det beste kjøpet er fra denne karen

De første 700 vinene blant januarnyhetene er testet, og det lover godt for den som ikke helt har klart å slippe champagneglasset.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Tre barolo-kupp i 2020-årgang venter på et pol nær deg
+
Godbiter i pollisten

Tre barolo-kupp i 2020-årgang venter på et pol nær deg

Samtlige er gode gamle kjenninger som i denne årgangen har fått ekstra mye sjarm.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Årets første søndag fortjener en varmende suppe som denne
Dagens rett

Årets første søndag fortjener en varmende suppe som denne

Du kan bruke rester av kjøtt - saltet eller røykt - det varmer godt for både kropp, sjel og lommebok.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du en rimelig festmiddag til årets første helg
Dagens rett

Slik lager du en rimelig festmiddag til årets første helg

Torsk er en sikker vinner fra fiskedisk eller fryseboks. Når den får følge av en smaksrik "paella" basert på det du har i kjøleskapet, er seieren sikret.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Champagnesesongen starter nå med mange lekre viner - det beste kjøpet er fra denne karen
+
Tester
Sniktitt på januarnyhetene

Champagnesesongen starter nå med mange lekre viner - det beste kjøpet er fra denne karen

De første 700 vinene blant januarnyhetene er testet, og det lover godt for den som ikke helt har klart å slippe champagneglasset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Tre barolo-kupp i 2020-årgang venter på et pol nær deg
+
Godbiter i pollisten

Tre barolo-kupp i 2020-årgang venter på et pol nær deg

Samtlige er gode gamle kjenninger som i denne årgangen har fått ekstra mye sjarm.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slik velger du vin til taco
Mat og vin i kombinasjon
Vin til taco

Slik velger du vin til taco

Fredagstacoen har har nesten blitt hellig her i Norge, og mange koser seg kanskje med et glass vin på fredagskvelden. Hvilken vin velger vi da til taco?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Mattrender 2025: Nå kan du spise taco også på Michelinrestaurant
+

Mattrender 2025: Nå kan du spise taco også på Michelinrestaurant

Da snakker vi ikke om den norske fredagstacoen, men den autentiske meksikanske som fortsetter å være en sterk trend også i 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

I dag er det barna som bestemmer middagen
Dagens rett
Enkel pølserett med bacon og ost

I dag er det barna som bestemmer middagen

Pølser er raskt å lage - her har klassikeren med potetmos fått en vri.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Årets første søndag fortjener en varmende suppe som denne
Dagens rett

Årets første søndag fortjener en varmende suppe som denne

Du kan bruke rester av kjøtt - saltet eller røykt - det varmer godt for både kropp, sjel og lommebok.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her