Vinsamlinger solgt for 1,5 millioner

To komplette samlinger (1951-2002) av Australias mest berømte vin, Penfolds, gikk for 1 469 000 kroner på onlineauksjonen Langton's i Melbourne denne uken.
Redaksjonen
30 August 2007 - 16:23

En flaske av Penfolds Grange fra 1951 ble solgt for rundt 243 000 kroner. Dette er en av de høyeste prisene som er oppnådd for en slik flaske. 
 
Under Langton's onlineauksjon var både antall tilbydere og salgsprisene langt over forventningene. Dette er nokså sjeldent i vinmarkedet.
 
To eksklusive utgaver av Bin 60A Coonawaara Cabernet Barossa Valley Shiraz 2004 og Block 42 Barossa Valley Cabernet Sauvignon 2004 gikk for henholdsvis 76 200 kroner og 74 000 kroner. Vinene er populære blant kjennere. 
 
Alltid bra
- Penfolds, og særlig Grange, gjør det alltid bra uansett hva slags marked vi er inne i, sier Stewart Langton, Managing Director ved Langton's.
 
- Samlere og vinentusiaster har en sterk forkjærlighet for disse vinene. Ved å ha levert jevnt høy kvalitet gjennom mange år, vet kjennerne akkurat hva de får når de kjøper Penfolds. Selv med endringer på eierskapssiden, har Penfolds vært kompromissløse på vinens kvalitet og opphav. Produsenten har opparbeidet seg et godt rykte, noe som også gir utslag i salget i mindre gode tider, sier Langton.
 
"Forsikringsprogram"
Under auksjonen ble verdien av Pendfolds "forsikringsprogram" svært synlig. Penfolds tilbyr kundene å jevnlig få kontrollert korken på vinen av en ekspert. Dersom korken ikke er i god nok stand, korkes vinen på nytt. Tjenesten har blitt tilbudt vinsamlere siden 1991, og reflekteres ofte i prisene på noen av de eldre årgangene. Dette gjelder blant annet de svært sjeldne årgangene Bin 60A 1962 (14 815 kroner) og Bin 58 Cabernet 1961 (5770 kroner).
 
En flaske "forsikret" 1961 Grange oppnådde en rekordpris på rundt 9 000 kroner, noe som er en 100 prosents økning fra forrige toppsalg.
Utfordrer franske viner
Fra 1960-tallet har Grange vært et fast innslag i enhver seriøs samlers vinkjeller. I dag regnes den som en av de største rivalene til de virkelig store vinene fra Bordeaux og Bourgogne. 1955-årgangen, som har blitt utnevnt til en av de beste vinene i det 20. århundrede av amerikanske Wine Spectator, gikk for over 13 000 kroner.
 
Fornøyd
- Vi er veldig fornøyd med salget. Kjøpevilligheten blant samlerne understreker at Penfolds klarer å holde på interessen i markedet. Salget har også symbolverdi fordi det viser interessen helt fra 1950-årgangene og frem til nå, med sjeldne årganger av Bin 60A Coonawarra Cabernet Barossa Valley Shiraz 2004 og Block 42 Barossa Valley Cabernet Sauvignon 2004. Det er tydelig at Penfolds-viner virkelig engasjerer samlere fra hele verden, sier Penfolds Chief Winemaker, Peter Gago.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Server skreien med skikkelige påskearomaer
Dagens rett
Skrei med spinat og appelsinsaus

Server skreien med skikkelige påskearomaer

Det er appelsinsmaken som sørger for det, men denne vrien fungerer også når det ikke er påske.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp
+
Godbiter i pollisten

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp

Med disse to i feriebagasjen er du godt forberedt. De finnes dessuten på svært mange pol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også
Dagens rett

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også

Reinskav er nær sagt alltid å finne i selv den minste butikkens frysedisk. Derfor er det en selvfølgelig ingrediens i påskemenyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her