Vinnerne av Ganefartprisen 2006 er...

Årets priser har blitt tildelt Bios Cafe i Troms og Sans Bergmannskroa i Sør-Trøndelag.
Redaksjonen
20 Oktober 2006 - 15:11

Konkurransen som er et samarbeid mellom Norges bygdekvinnelag i samarbeid med Landbruks- og matdepartementet og Innovasjon Norge, har som mål å finne frem til hyggelige, gjestfrie spisesteder som bruker lokale råvarer og som er opptatt av lokal/regional matkultur.

Årets vinnere
I år ble prisen for "Beste spisestedet langs veien" tildelt Bios Cafe på Storslett i Troms og prisen "Spisestedet med beste innovasjonsplaner" gikk til Sans Bergmannsskroa, Løkken i Sør- Trøndelag. Det var en sterk konkurranse mellom 120 forskjellige spisesteder, og juryen berømmer de for at det finnes mange meget gode spisesteder langs våre veier, melder Innovasjon Norge denne uken. De to stedene ble overrakt prisene av landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen under en seremoni tidligere denne uken.

Regionale vinnere
Det har blitt kåret i alt åtte regionale vinnere i hver av de to klassene gjennom at folk har stemt frem sine favoritter via sms eller nettet. 
 
Med god støtte fra Fylkesmannens landbruksavdeling og lokalkontorene til Innovasjon Norge, har Norges Bygdekvinnelag gjort sitt til at Ganefart 2006 har blitt en stor suksess. Det kan tenkes at neste års konkurranse blir enda hardere.

De 120 spisestedene har blitt vurdert etter følgende kriterier:
 
• Bruk av lokale råvarer, også variasjon i forhold til sesong
• Bruk av tradisjonsmat
• Kunnskap og formidling av historien bak retten
• Service og gjestfrihet på stedet
• Smak
• Hygiene
• Estetikk

Alle de regionale vinnerne har blitt vurdert av en nasjonal jury som har bestått av:
Tove Ødeskaug, leder i Norges Bygdekvinnelag.
Tove Diesen, matjournalist i Aftenposten.
Gunn Ovesen, direktør i Innovasjon Norge.
Jarle Baer, kokk og daglig leder i Oslo Spiseforretning

Juryens bedømmelse av de to vinnerne er som følger:

Klasse 1: Det beste spisestedet langs veien.
Innovasjon Norges pris på kr 50 000 går til Bios Cafe på Storslett i Troms.

Juryens kommentarer:
Bios ligger midt i sentrum av Nordreisa, og er et naturlig sted både for tilreisende og fastboende å stoppe. Stedet tar i bruk lokale råvarer i så stor utstrekning som mulig; selvplukket bær og sopp, kje, villsau, reinsdyr, rype og fisk. Retter med lokalbasert råstoff er merket særskilt. Maten smakte fortreffelig i følge den lokale juryen.

Vi legger avgjørende vekt på Bios Cafes målbevisste lokale forankring gjennom et dedikert samarbeid med Reisamat. Dette samarbeidet medfører at en stadig større del av verdiskapningen vil bli i bygda.

Klasse 2: Spisestedet med beste innovasjonsplaner.
Innovasjon Norges pris på kr 50.000 går til Sans Bergmannsskroa, Løkken i Sør- Trøndelag

Juryens kommentarer: 
Sans Bergmannskroa ønsker å etablere kursaktiviteter rettet mot lokale leverandører for å sikre lokal leveranse og kvalitet. Juryen ser på dette tiltaket som strategisk viktig både for virksomheten, leverandørene og for å øke interessen for lokale råvarer hos folk flest.

I tillegg til lokal jurys begrunnelse legger vi vekt på den store betydning kroa har i lokalmiljøet for forståelse for og videreutvikling av lokale råvarer og matkultur.
 
Kroa fungerer som en innovasjonsmotor i lokalmiljøet på matområdet. Vi gleder oss til fortsettelsen.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Sake som ikke er sake er den mest spennende nyheten sammen med en fantastisk alkoholfri norsk musserende
+
Tester

Sake som ikke er sake er den mest spennende nyheten sammen med en fantastisk alkoholfri norsk musserende

Januar er måneden hvor du skal teste ut noe melkehvitt i glasset. Eller la deg overraske over hva som er mulig å få til uten alkohol.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Hørt om Lawrenceburg før? Derfra kommer basisnyhetenes beste brennevin - en rugwhiskey i en klasse for seg
+
Tester

Hørt om Lawrenceburg før? Derfra kommer basisnyhetenes beste brennevin - en rugwhiskey i en klasse for seg

Vi snakker om amerikansk whiskeyhistorie som er gjenopplivet. Og det smaker riktig så overbevisende.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Mencia fra Bierzo er årets vinstil
+
Godbiter i pollisten

Mencia fra Bierzo er årets vinstil

Her får du nemlig stor konsentrasjon og terroirkarakter uten at det går utover drikkevennligheten, og det til en pris som er svært gunstig. Noe som er ytterst velkomment i dagens vinprisbilde.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

I basis fra januar kommer en håndfull gode gamle kjenninger, som denne
+
Tester

I basis fra januar kommer en håndfull gode gamle kjenninger, som denne

Men det er likevel de hvite vinene som stikker av med flest lovord. Og dermed gir hvit januar en ny mening.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Sake som ikke er sake er den mest spennende nyheten sammen med en fantastisk alkoholfri norsk musserende
+
Tester

Sake som ikke er sake er den mest spennende nyheten sammen med en fantastisk alkoholfri norsk musserende

Januar er måneden hvor du skal teste ut noe melkehvitt i glasset. Eller la deg overraske over hva som er mulig å få til uten alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Hørt om Lawrenceburg før? Derfra kommer basisnyhetenes beste brennevin - en rugwhiskey i en klasse for seg
+
Tester

Hørt om Lawrenceburg før? Derfra kommer basisnyhetenes beste brennevin - en rugwhiskey i en klasse for seg

Vi snakker om amerikansk whiskeyhistorie som er gjenopplivet. Og det smaker riktig så overbevisende.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slik velger du vin til taco
Mat og vin i kombinasjon
Vin til taco

Slik velger du vin til taco

Fredagstacoen har har nesten blitt hellig her i Norge, og mange koser seg kanskje med et glass vin på fredagskvelden. Hvilken vin velger vi da til taco?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Mattrender 2025: Nå kan du spise taco også på Michelinrestaurant
+

Mattrender 2025: Nå kan du spise taco også på Michelinrestaurant

Da snakker vi ikke om den norske fredagstacoen, men den autentiske meksikanske som fortsetter å være en sterk trend også i 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Disse koreanske pannekakene er en av årets mattrender
Ukens kake

Disse koreanske pannekakene er en av årets mattrender

De er søte og fylt med nøtter og fungerer derfor som alternativ til kake eller dessert - eller snack.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Mencia fra Bierzo er årets vinstil
+
Godbiter i pollisten

Mencia fra Bierzo er årets vinstil

Her får du nemlig stor konsentrasjon og terroirkarakter uten at det går utover drikkevennligheten, og det til en pris som er svært gunstig. Noe som er ytterst velkomment i dagens vinprisbilde.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her