Vinnerne av Ganefartprisen 2006 er...

Årets priser har blitt tildelt Bios Cafe i Troms og Sans Bergmannskroa i Sør-Trøndelag.
Redaksjonen
20 Oktober 2006 - 16:11

Konkurransen som er et samarbeid mellom Norges bygdekvinnelag i samarbeid med Landbruks- og matdepartementet og Innovasjon Norge, har som mål å finne frem til hyggelige, gjestfrie spisesteder som bruker lokale råvarer og som er opptatt av lokal/regional matkultur.

Årets vinnere
I år ble prisen for "Beste spisestedet langs veien" tildelt Bios Cafe på Storslett i Troms og prisen "Spisestedet med beste innovasjonsplaner" gikk til Sans Bergmannsskroa, Løkken i Sør- Trøndelag. Det var en sterk konkurranse mellom 120 forskjellige spisesteder, og juryen berømmer de for at det finnes mange meget gode spisesteder langs våre veier, melder Innovasjon Norge denne uken. De to stedene ble overrakt prisene av landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen under en seremoni tidligere denne uken.

Regionale vinnere
Det har blitt kåret i alt åtte regionale vinnere i hver av de to klassene gjennom at folk har stemt frem sine favoritter via sms eller nettet. 
 
Med god støtte fra Fylkesmannens landbruksavdeling og lokalkontorene til Innovasjon Norge, har Norges Bygdekvinnelag gjort sitt til at Ganefart 2006 har blitt en stor suksess. Det kan tenkes at neste års konkurranse blir enda hardere.

De 120 spisestedene har blitt vurdert etter følgende kriterier:
 
• Bruk av lokale råvarer, også variasjon i forhold til sesong
• Bruk av tradisjonsmat
• Kunnskap og formidling av historien bak retten
• Service og gjestfrihet på stedet
• Smak
• Hygiene
• Estetikk

Alle de regionale vinnerne har blitt vurdert av en nasjonal jury som har bestått av:
Tove Ødeskaug, leder i Norges Bygdekvinnelag.
Tove Diesen, matjournalist i Aftenposten.
Gunn Ovesen, direktør i Innovasjon Norge.
Jarle Baer, kokk og daglig leder i Oslo Spiseforretning

Juryens bedømmelse av de to vinnerne er som følger:

Klasse 1: Det beste spisestedet langs veien.
Innovasjon Norges pris på kr 50 000 går til Bios Cafe på Storslett i Troms.

Juryens kommentarer:
Bios ligger midt i sentrum av Nordreisa, og er et naturlig sted både for tilreisende og fastboende å stoppe. Stedet tar i bruk lokale råvarer i så stor utstrekning som mulig; selvplukket bær og sopp, kje, villsau, reinsdyr, rype og fisk. Retter med lokalbasert råstoff er merket særskilt. Maten smakte fortreffelig i følge den lokale juryen.

Vi legger avgjørende vekt på Bios Cafes målbevisste lokale forankring gjennom et dedikert samarbeid med Reisamat. Dette samarbeidet medfører at en stadig større del av verdiskapningen vil bli i bygda.

Klasse 2: Spisestedet med beste innovasjonsplaner.
Innovasjon Norges pris på kr 50.000 går til Sans Bergmannsskroa, Løkken i Sør- Trøndelag

Juryens kommentarer: 
Sans Bergmannskroa ønsker å etablere kursaktiviteter rettet mot lokale leverandører for å sikre lokal leveranse og kvalitet. Juryen ser på dette tiltaket som strategisk viktig både for virksomheten, leverandørene og for å øke interessen for lokale råvarer hos folk flest.

I tillegg til lokal jurys begrunnelse legger vi vekt på den store betydning kroa har i lokalmiljøet for forståelse for og videreutvikling av lokale råvarer og matkultur.
 
Kroa fungerer som en innovasjonsmotor i lokalmiljøet på matområdet. Vi gleder oss til fortsettelsen.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Server skreien med skikkelige påskearomaer
Dagens rett
Skrei med spinat og appelsinsaus

Server skreien med skikkelige påskearomaer

Det er appelsinsmaken som sørger for det, men denne vrien fungerer også når det ikke er påske.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. april

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay

Dette vil du ikke gå glipp av! Smak på seks flotte viner laget med samme drue, men fra ulike land og vinregioner. Klarer du å finne din favoritt – eller kanskje oppdager du flere?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her