Vinmonopolet det nye Lidl

Vinmonopolet det nye Lidl

Vinmonopolet er i ferd med å bli den alkoholholdige parallellen til Lidl med sin satsing på billigst mulig børst.
Aase E. Jacobsen
02 Mai 2013 - 14:22

For det blir resultatet om dagens nyhetspolicy videreføres. Stadig flere uinteressante og kommersielle produkter rettet mot polsjefen Kai G. Henriksens og ikke minst logistikkdirektør Erlend Leinums favorittsegment, nemlig «de prisfokuserte».

Et paradoks er at en undersøkelse utført av TNS Gallup for Vinmonopolet, sist i 2011, viser at dette segmentet er i nedgang.  

I marsslippet inkluderes også flere boksviner, akkurat som om det ikke er nok av intetsigende skvipvin i denne emballasjen. For boksene som var plukket ut av Vinmonopolets sensoriske panel var langt dårligere enn boksene som ble lansert i testutvalget i mars. Testvarene er som kjent valgt av importørene selv.

Nyhetene i mars 2013

Blant mainyhetene er det ikke noe bedre. Hvis mine smaksnotater gir en pekepinn på kvaliteten, er dette det svakeste vinslippet noensinne. Det eneste som gjør at det var verd å tilbringe noen timer i Vinmonopolets smakerom, er nok en gang en håndfull riktig gode øl og alkoholfrie juicealternativer.

Nyhetene i mai 2013

Vinmonopolet skreddersyr altså nyhetslanseringene etter kundegruppen som nå representerer 25 prosent av markedet. De vininteresserte, de kunnskapsrike eller ekspertene som utgjør 46 prosent av kundemassen og står for 59 prosent av salget i volum og 63 prosent i verdi, overses brutalt.

Ikke rart at Vinmonopolets produktavdeling tømmes for dyktige medarbeidere. Hvem gidder å jobbe med markedsplaner hvis formål er å skape en enda større kvalitetsmessig avstand mellom polets basisutvalg og bestillingsutvalget? Og stakkars de «på gølvet» som må forholde seg til alle de uspennende nyhetene og sågar «pushe» viner de ikke liker til kundene. Det eneste området det fortsatt lanseres gode produkter i basis er på ølfronten.

Les om misnøye blant polansatte

Som vinsmaker har jeg sterkt vurdert å boikotte vurdering av basisnyhetene, kun testvarer og øl. Og selvsagt varer fra bestillingsutvalget, hvor det fortsatt er stor grad av dynamikk. Det er her vin- og brennevinsmonopolet viser seg fra sin beste side. Glem fullsortiment (for vin). Aldri har det vært lansert så mange nyheter i bestillingsutvalget som i mai 2013. Flere enn 800 nye varelinjer å velge mellom forteller alt om et tilbud som er helt unikt i verden.

Nyhetene i BU i mai 2013

Nettopp bestillingsutvalget rir Henriksen & Co som en mare, og alle midler tas i bruk for å kjempe mot dette for alle vininteresserte forbrukere (og ansatte i polutsalgene) fantastiske tilbudet.

Det er strenge regler og fysiske begrensninger for å inkludere bestillingsvarer i de lokale listene. Og det til tross for at disse lokale sortimentene kunne være med på å demonstrere og videreutvikle det enkelte polutsalgs styrke og egenart. Hvor er logikken?

Den finnes ikke, for Vinmonopolets ledelse har forlest seg på rapporter om kjededrift og glemt at et så sterkt voksende marked som det norske alkoholmarkedet, trenger noe helt annet enn Lidl-strateger på plass i Akersgata.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene
+
Godbiter i pollisten

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene

Dette er de beste champagnekjøpene i basis – fire helt forskjellige champagner som alle byr på solid valuta for (omtrent) det samme pengebeløpet

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene
+
Godbiter i pollisten

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene

Dette er de beste champagnekjøpene i basis – fire helt forskjellige champagner som alle byr på solid valuta for (omtrent) det samme pengebeløpet

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj
Dagens rett
Janssons fristelse

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj

Det er ingen grunn til å fortelle familiens mest følsomme at det er ansjos i denne potetgratengen. De vil garantert elske den.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her