Vin for 600.000 kroner fikk helsesjekk

Sjelden har så mange verdifulle vinflasker blitt åpnet under samme tak. Vin til over 600.000 kroner ble kvalitetssjekket på Penfolds "omkorkningsklinikk" i Stockholm.
Redaksjonen
16 Oktober 2009 - 19:00

Australske Penfolds er det eneste vinhuset i verden som åpner for at samlere skal få omkorket vinene. Nylig var vinhusets eksperter i Norden for første gang. Samlere med Penfolds-viner eldre enn 15 år, fikk anledning til å få kvalitetskontrollert, smakt, etterfylt og korket om sine viner av Penfolds legendariske sjefsvinmaker, Peter Gago.

Moden, men ungdommelig
- I alt fikk vi inn 160 flasker med en samlet verdi på over 600.000 kroner. Den eldste vinflasken som ble levert til omkorkingen var fra 1963, og ble alene verdisatt til ca 20.000 kroner, sier Gago.

Peter Gago har vært med å korke om over 90.000 flasker for Penfolds, og han vet godt at de fleste av Penfolds viner egner seg godt til lagring. Allikevel kunne han ikke la være å bli imponert over årets samling.

- Av de 160 flaskene vi fikk inn, var det ikke en eneste som var blitt korkskadet. Det er nesten utrolig! En annen ting som overrasket meg var hvor ungdommelige flere av vinene hadde holdt seg. Penfolds Grange 1990, som er en snart 20 år gammel vin, var fremdeles preget av karakteristikker man forbinder med langt yngre viner, sier Gago.

Vin i klesskapet
Hvis du selv ikke kunne være til stede på årets Re-Corking Clinic, får du Penfolds-ekspertens vinlagringstips her:
- Det viktigste å huske på når man lagrer vin er at flaskene får ligge på et mørkt sted med stabil temperatur. For optimale forhold bør ikke temperaturen overstige 15 grader og luftfuktigheten bør ikke være under 70 prosent. Har du ikke en velegnet kjeller, så kan du for eksempel oppbevare vinen i klesskapet. Her vil temperaturen være noenlunde kjølig og stabil, i motsetning til kjøkkenet som er det varmeste rommet i huset, forklarer Gago.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol
Ukens drink

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol

Noen ganger trenger du bare tre ingredienser for en drink. Selvsagt må de være gode for at sluttresultatet skal bli godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til
Ukens kake

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til

Denne kaken er smaksmessig en skjønnhet. Og mektig god. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol
Ukens drink

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol

Noen ganger trenger du bare tre ingredienser for en drink. Selvsagt må de være gode for at sluttresultatet skal bli godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til
Ukens kake

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til

Denne kaken er smaksmessig en skjønnhet. Og mektig god. Her er oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bocuse d'Or: Følg Håvard Werkland til pallen

27. januar skal Håvard Werkland (30) og det norske teamet kjempe om pallen i verdens vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse, Bocuse d’Or i Lyon. Se konkurransen live.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik piffer du opp fredagsbiffen
Dagens rett
Sesamfrøstekte skinkebiffer med couscous

Slik piffer du opp fredagsbiffen

Det litt nøytrale svinekjøttet gis her smaker som får oss til å drømme om markedene i Nord-Afrika.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her