Vil vurdere «sladding» av Vinmonopolet

Vil vurdere «sladding» av Vinmonopolet

Vinmonopolet og bryggerienes nettsider bør ha like vilkår, mener lederen i Stortingets næringskomité. Han vil også vurdere endringer i medienes adgang til redaksjonell omtale av vin og øl.
20 Februar 2012 - 13:49

Direktør Petter Nome i Bryggeri- og drikkevareforeningen (BROD) gikk i forrige uke hardt ut mot det han kaller pornosladding av bryggerienes nettsider. Bakgrunnen var Markedsrådet støtte til Helsedirektoratets vedtak i striden rundt Aass bryggerier og bryggeriforeningens nettside, drikkeglede.no.

Nome sier til VG Nett at det er urimelig at forbrukere kan lese om sterkøl på Vinmonopolets nettsider, mens omtale om svakøl og pils er forbudt.

LES OGSÅ: Nytt nei til ølbilder

Markedsrådets kjennelse fører til at både Bryggeriforeningen og norske bryggerier ikke kan vise fram bilder eller omtale egne produkter på egne nettsider.

- Ser noen urimelige bestemmelser

Leder Terje Lien Aasland (Ap) i Stortingets næringskomité sier til VG Nett at ha ser at noen bestemmelser kan virke urimelige.

- Spørsmålet er om det skal åpnes opp for Bryggeriforeningen eller om Vinmonopolet skal få det vanskeligere. Her er det nok det siste som er mest aktuelt, sier han til VG Nett.

LES OGSÅ: Får forbud mot ølnyheter

Lien Aasland mener det uansett er viktigst å beskytte befolkningen mot å bli eksponert for alkoholreklame. Han er opptatt av at det ikke skal være mulig å «tilsnike seg reklame», og at nåværende praksis kommer foran norsk konkurranseevne og arbeidsplasser.

Vil også vurdere redaksjonell omtale

Lien Aasland tar også til orde for å vurdere om redaksjonell omtale av alkoholholdige drikkevarer skal skjerpes inn. Per i dag har mediene lov til å publisere tester og skrive omtaler av blant annet vin og øl, men bryggeriene har ikke lov til å legge ut lenker til disse artiklene på sine nettsider.

Møter motbør i Frp og Venstre

Terje Lien Aasland møter kraftig motstand fra kollega Harald T. Nesvik (Frp) i næringskomiteen.

- Norske bryggerier taper i kampen med de utenlandske når de ikke engang får fortelle om produktene sine. Dette skyver norske arbeidsplasser ut av landet, sier Nesvik til VG Nett.

Han mener det nåværende regelverket er utdatert i forhold til dagens mediebilde.

- Vi må se dette i sammenheng med resten av verden. Loven tar ikke inn over seg den virkeligheten vi lever i i dag.

Venstre foreslo i april i fjor å la produsentene omtale øl på egne nettsider. Partileder Trine Skei Grande sier til VG Nett at det er forskjell på å fremme drikking av alkohol og å fremme drikkekultur og kunnskap.

Hun understreker at Venstre er tilhengere av en restriktiv alkoholpolitikk og et forbud mot alkoholreklame, men mener produsentenes nettsider ikke bør være underlagt forbudet.

LES OGSÅ: Politikere trosser ølforbud

- Vi reklamerer gjerne for utenlandsk bulk, men ikke for norsk gourmet. Det blir for dumt, sier Skei Grande.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj
Dagens rett
Janssons fristelse

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj

Det er ingen grunn til å fortelle familiens mest følsomme at det er ansjos i denne potetgratengen. De vil garantert elske den.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her