Vil gjemme bort ølet i butikkene

Vil begrense misbruk, ifølge forslag.
16 Februar 2011 - 15:36

I de fleste dagligvareforretninger står et titalls kasser med øl, midt i butikken og lett synlig for kundene.

Nå kommer forslaget om at øl og rusbrus skal plasseres i egne rom i dagligvarebutikkene. Hensikten er å unngå at folk blir fristet til impulskjøp av alkohol når de handler melk og brød. Det er Edvin Hurlen i Arbeiderbevegelsens rus og sosialpolitiske forbund som setter fram forslaget.

Han mener det øl og rusbrus kan behandles på samme måte som tobakk, som nå står gjemt bak grå merkelapper i butikkene.

- Det var mange protester på forhånd, men nå har det roet seg, og tobakken har blitt noe utenom vanlig dagligvarehandel. Det samme håper vi å få til med ølet, at øl ikke skal behandles som en vanlig dagligvare. Det er et rusmiddel, og bør behandles deretter, sier Hurlen til NRK.

Psykolog Ingjerd Meen Lorvik støtter forslaget, og mener øl også kan sammenlignes med spilleautomatene som tidligere stod utplassert i dagligvareforretninger.

Egne ølrom møter motstand i bransjen, som tror det fort vil koste sekssifrede beløp å bygge om en butikk.

Leder i Bryggeri- og drikkevareforeningen, Petter Nome, sier til Dagligvarehandelen at forslaget er en alkoholpolitisk blindgate.

- Jeg tviler ikke på at motivene er de alle beste, men dette kan umulig være gjennomtenkt, sier Nome.

- Å gjemme bort øl i butikkene, vil være en gavepakke til store utenlandske produsenter av øl, vin og brennevin. Han peker på at norske bryggerier gjennom flere tiår har vært hardt presset av store internasjonale alkoholprodusenter.

- Mens ølsalget går ned, øker forbruket av de sterkere alkoholtypene. Det skyldes en kombinasjon av kulturelle trender, norsk alkoholpolitikk og vin- og brennevinsleverandørenes meget effektive markedsføring mot norske forbrukere, mener han.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj
Dagens rett
Janssons fristelse

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj

Det er ingen grunn til å fortelle familiens mest følsomme at det er ansjos i denne potetgratengen. De vil garantert elske den.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her