Det lunefulle været i Frankrike skaper problemer for landets vinprodusenter. Mindre avlinger og dårligere kvalitet kan medføre store tap, og problemstillingen synes bare å bli mer og mer aktuell.
Nå har den franske appellasjonsmyndigheten, INAO, foreslått å endre regelverket for å komme produsentene i møte. Det dreier seg om VCI, Volume Complémentaire Individuel - eller individuelt supplerende volum.
Tiltaket vil gi produsenter tillatelse til å høste en større mengde druer i gode år. Vinen fra dette overskuddet skal kunne blandes i vin i dårligere årganger uten at det får følger for årstallet på etiketten.
På den måten kan en mer stabil smak og kvalitet sikres år etter år, mens økonomiske bølgedaler i større grad kan jevnes ut.
Det har pågått forsøk med ordningen i flere år. I Chablis har produsenter kunnet benytte VCI i tørre hvitviner siden 2006, og i Bordeaux har 20 appellasjoner vært omfattet av regelen siden 2010.
Eksperimentet er nylig forlenget til 2014, for deretter mest sannsynlig å bli innført permanent.
Likevel er det ikke tvil om at mange førende franske vinprodusenter ikke vil benytte seg av muligheten VCI gir, skriver vinavisen.dk.
Å blande vin fra to ulike årganger er en kjent metode i franske champagnehuse, som sper viner med reservevin nettopp for å oppnå en ensartet karakter.