Vi er i Flåm i Sogn og Fjordane. Nede ved fjorden, i mylderet av turister fra hele verden, åpenbarer en stavkirkelignende bygning seg. Et beskjedent skilt forteller at dette er Ægir, pub og bryggeri. Solide dører åpner seg og vi er inne i Ægirs hall.
Det var svogeren til Evan som foreslo at bryggeriet og puben skulle bygges som en gildehall i vikingstil. Arkitekten Kjell Tokvam har hatt ansvaret for byggeprosessen. Et firma fra Hallingdal har stått for byggingen som blant annet innebærer 26000 flis (staver), og polske murere har stått for utvendig og innvendig murerarbeid. Innredningen og møbleringen har Aud vært sjef for.
Evan forteller at de har døpt ølsortene etter inspirasjon fra norrøn mytologi, bortsett fra Rallar Amber Ale som er oppkalt etter de som bygget Bergensbanen. Med største respekt.
- Bøyla var en av Ægirs tjenestejenter, blond og fager, som trolig hadde ansvaret for å servere gjestene, mens Sumbel er et gammelnorsk navn for ølgjestebud, forteller Evan. - Vi valgte navnet Ægir fordi dette var en gud med sans for det gode liv og med øl som spesialitet. Når han innbød til gjestebud, ble ølkrusene aldri tomme, på magisk vis var de alltid fylt opp. Alle var glade og fornøyde, aldri slåssing og bråk. Slik vil vi også ha det, sier Evan.
Aud forteller at øl er mer komplekst enn vin, og at de ønsker å formidle kunnskap om øl både til egne ansatte og til gjestene som er innom. Hun mener at øl ikke bare er tørstedrikk, øl kan nytes på samme måte som vin. Og at øl skal presenteres av servitørene på en måte som er ølet verdig. Dette krever kunnskap.
- Vi ligger midt i en region der hjemmebrygging av øl har lange tradisjoner, sier Aud og fortsetter: - Derfor var vi spente på hva lokalbefolkningen hadde å si om det ølet som serveres her. Lettelsen var stor da vi kunne konstatere at ølet vårt var godkjent av spesialistene, ler hun. Det er særlig Rallar som har slått an blant lokalbefolkningen, trolig fordi det likner til en viss grad på det tradisjonelle brygget folk er vant med her inne, sier hun.
Evan selv forteller at han er kompromissløs når det gjelder kvaliteten på ølet. Anlegget er spesialdesignet i Canada. Råvarene er av verdens beste, gjær fra California, korn fra Tyskland og humle fra ulike deler av verden. Vannet er friskt fjellvann fra Flåm. Dessuten bruker han nitti prosent av tiden til rengjøring, hygiene er alfa og omega i bryggeriprosessen.
- Jeg brukte lang tid på å bli enig med meg selv om hvilken glasstype som var best, sier Evan, og fremhever viktigheten av å ikke overlate noe av ølopplevelsen til tilfeldighetene. - Glasset skal være godt å holde i, det skal ha et godt utseende, du skal ha en god følelse når du drikker, sier han.
Foreløpig har hele produksjonen gått med til eget bruk i Ægir og på Furukroa. Etter hvert vil Evan Lewis også produsere for tapping på flasker. Han jobber med å få til distribusjon til serveringssteder og gjennom Vinmonopolet. Ægir er det niende mikrobryggeriet her til lands. Evan tror at vi vil få mange flere.
- Mikrobryggeriene er en trend både ute i Europa og i USA. Folk vil ha noe mer enn den vanlige pilsen, de vil ha noe spesielt, og de er villige til å betale for det, sier han. Og legger til at omsetningen hittil i sommer ligger godt over de kalkylene han utarbeidet ved oppstarten 1. juli i år.