Vi kjøpte verdens dyreste kaffe

Du som opptatt av god kaffe har noe meget godt i vente. En norsk kaffeimportør har kjøpt verdens beste kaffe til landet til internasjonal rekordpris. Det begynner å nærme seg prisnivået på svært fornemme Grand Cru viner.
Redaksjonen
08 Juni 2001 - 01:59

Mens prisen på industrikaffe lenge har befunnet seg på et bunnnivå, har prisene på gourmetkaffe gått motsatt vei. I praksis vil det si at mens verdensmarkedets priser ligger på ca. 15-20 kroner pr. kilo for råkaffe til industrien, ble det i går oppnådd en topp pris på over 200 kroner pr. kilo for vinnerkaffen i Guatemalas "Cup of Excellence" konkurranse. Ferdig brent, malt og tilberedt vil denne kaffen derfor begynne å nærme seg prisnivået på svært fornemme Grand Cru viner. Dette er en klar rekordpris på auksjoner for Gourmetkaffe.

15 av Guatemalas absolutt beste kaffepartier (Guatemala er i verdenseliten) ble i går auksjonert bort over internett. Etter at en jury på 20 internasjonale profesjonelle kaffesmakere i begynnelsen av mai brukte fire dager på utvelgelsen, har prøver vært ute til testing hos verdens ledende importører av gourmetkaffe.

Resultatet av auksjonen ble at vinnerkaffen fra Fabio Solis Sanabrias farm, Las Nubes havnet hos Solberg & Hansen AS i Oslo. Samme firma kjøpte også kaffepartiet fra La Perla som fikk auksjonens nest høyeste pris. De øvrige partiene havnet i all hovedsak hos gourmetkaffeimportører i Japan, mens resten gikk til USA, England, Spania og Singapore.
 
I likhet med vin betyr den botaniske art svært mye for sluttresultatet og i dette tilfelle var det artene Catuai og Caturra som gikk av med seieren. Vinnerkaffen beskrives som sødmefylt, velbalansert og med stor fylde i kropp og ettersmak. Toner av mandel og mørk sjokolade gjør kaffen fra Las Nubes til en stor smaksopplevelse.

Partiene på henholdsvis 30 og 18 sekker ventes til Norge og Solberg & Hansen AS i løpet av høsten og vil bli å finne som nybrent ferskvare i ledende spesialforretninger og kaffebarer.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Server skreien med skikkelige påskearomaer
Dagens rett
Skrei med spinat og appelsinsaus

Server skreien med skikkelige påskearomaer

Det er appelsinsmaken som sørger for det, men denne vrien fungerer også når det ikke er påske.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp
+
Godbiter i pollisten

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp

Med disse to i feriebagasjen er du godt forberedt. De finnes dessuten på svært mange pol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også
Dagens rett

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også

Reinskav er nær sagt alltid å finne i selv den minste butikkens frysedisk. Derfor er det en selvfølgelig ingrediens i påskemenyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her