Vi kjøper stadig mer vin

Vinmonopolets salg av vin i mai i år økte med drøye 185.000 liter, eller 5,6 prosent, sammenlignet med tilsvarende måned i fjor. Det er særlig salget av fransk rødvin som bidrar til økningen.
Redaksjonen
27 Juni 2001 - 10:25

På den hvite siden er det bare italiensk som viser økning, og det skyldes nærmest ene og alene lanseringen av den hvite Cappella.

Det er verdt å merke seg at italiensk rødvin har passert chilensk rødvin. Sistnevnte som var markedsledende i perioden 1997-1999 er de senere år blitt sterkt utfordret av relativt rimelige, fruktige og ukompliserte franske og italienske viner med betydelig markedspotensial, sier Vinmonopolet i en pressemelding.

Også spansk og sørafrikansk rødvin har for tiden et godt grep på oss nordmenn.

Salget av rødvin fortsetter å øke. I mai i år ble det solgt nesten 200.000 liter (9,3 prosent) mer enn i fjorårets mai måned. Derimot er det en nedgang eller stagnasjon for hvitvin med drøye 14.000 liter - 1,5 prosent for alle land med unntak av Italia. Salget av italiensk hvitvin i mai i år er det dobbelte av hva det var i mai i fjor. Årsaken er å finne i lanseringen av hvit Cappella som tegner til å bli en suksess innen sin kategori, om enn ikke i samme grad som den røde.

Vinmonopolets salg av svakvin, mai 2001

Angitt i 1000 liter

Mai

Endring

2000

2001

Liter

Prosent

Rødvin

2 109,0

2 305,0

196,0

9,3 %

- Frankrike

473,6

613,0

139,4

29,4 %

- Italia

436,0

467,4

31,5

7,2 %

- Chile

469,9

452,3

-17,6

-3,7 %

- Spania

320,5

351,8

31,3

9,8 %

- Australia

127,6

125,4

-2,2

-1,7 %

- Sør-Afrika

42,7

67,1

24,5

57,3 %

- Portugal

66,6

65,3

-1,3

-2,0 %

- USA

38,3

43,6

5,4

14,1 %

- Bulgaria

48,5

29,8

-18,8

-38,7 %

- Argentina

12,5

17,0

4,5

36,2 %

- Andre land

72,8

72,3

-0,6

-0,8 %

Hvitvin

974,9

960,7

-14,3

-1,5 %

- Tyskland

356,4

333,2

-23,2

-6,5 %

- Frankrike

299,7

301,9

2,2

0,7 %

- Italia

42,7

85,6

42,9

100,4 %

- Australia

59,5

54,8

-4,7

-7,9 %

- Spania

51,9

49,6

-2,3

-4,5 %

- Ungarn

40,6

44,1

3,5

8,5 %

- Chile

38,3

30,3

-8,0

-20,9 %

- Sør-Afrika

11,6

10,7

-1,0

-8,4 %

-USA

14,8

10,3

-4,5

-30,5 %

- Portugal

12,0

10,2

-1,8

-15,0 %

- Andre land

47,3

30,0

-17,3

-36,6 %

Musserende Vin

95,6

97,7

2,1

2,2 %

Fruktvin

90,7

92,9

2,2

2,4 %

Aromatisert

27,0

24,3

-2,7

-10,0 %

Rosévin

19,9

23,1

3,2

16,2 %

Muss. fruktvin

1,6

1,6

-0,1

-3,4 %

Øvrig Svakvin

0,7

0,6

-0,1

-9,9 %

Totalt

3 319,5

3 505,9

186,4

5,6 %

Foto: Roger Kolbu

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Server skreien med skikkelige påskearomaer
Dagens rett
Skrei med spinat og appelsinsaus

Server skreien med skikkelige påskearomaer

Det er appelsinsmaken som sørger for det, men denne vrien fungerer også når det ikke er påske.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp
+
Godbiter i pollisten

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp

Med disse to i feriebagasjen er du godt forberedt. De finnes dessuten på svært mange pol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også
Dagens rett

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også

Reinskav er nær sagt alltid å finne i selv den minste butikkens frysedisk. Derfor er det en selvfølgelig ingrediens i påskemenyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her