Very British, indeed

Selv når Hine lager en kraftig cognac som skal følge en real cubansk sigar, blir det aldri vulgært, smaksrikt ja, men fortsatt meget raffinert. Med samme britiske finesse som et par håndsydde sko.
Aase E. Jacobsen
20 Oktober 2000 - 16:33

At Hine rent smaksmessig tilhører det såkalte britiske cognacsegmentet, og derfor kan smykke seg med tittelen eksklusiv leverandør til det britiske hoff, har en historisk forklaring. Thomas Hine som har gitt navn til dette cognachuset kom til Cognac fra Dorset i England som svært ung mann i 1791 for å lære fransk. Han kom aldri hjem igjen, for de franske revolusjonære kastet ham i fengsel. Og da han ble løslatt, tok han arbeid i et cognacfirma tilhørende Delamain-familien. Hvor han nær sagt selvfølgelig sjarmerte eierens datter, Françoise Elisabeth; de giftet seg og da svigerfar døde, overtok Thomas roret og døpte firmaet Hine !amp! Co.

I dag er det sjette generasjon Hine som styrer skuta selv om aksjemajoriteten ble kjøpt av mektige LMVH, hvor også Hennessy inngår, i 1988. - Bernhard og Jacques Hine som er fettere kontrollerer til tross for tilhørigheten til LMVH alt, og selv om de begge er 68 år, er det ennå ikke avgjort hvem som skal overta ansvaret, forteller Cyrille Auriol, Hines eksportsjef.

Dempet

Hine har derfor beholdt familiefirmaets intimitet, i følge Auriol. Et forhold som preger husets kvalitetsorientering. Fra vinstokkene i vinmarkene, via vinfremstillingen til destilleringen som eksterne leverandører besørger, men etter Hines pipe. Det er i kjellerne at Hines preg settes på cognacen. Lagringen skjer i nøye utvalgte fat. - De første 7-8 månedene i nye Limousin-fat med middels store porer og deretter i brukte finporete Tronçais-fat som er det som virkelig setter Hine-stempelet på smaken, understreker Auriol. Hines lagerskur ligger ved Charente-elven i Jarnac. Her er klimaet fuktig. Og cognac som modnes under slike forhold blir rundere og mykere. Dessuten er fordampingen lavere, jo høyere fuktigheten er. Modningen blir derfor langsommere og mer skånsom.

Reduksjonen av alkoholgehalten gjøres med destillert vann over lengre tid. Etter blandingen ligger cognacene 10-12 måneder i ro før de filtreres og de tappes i flasker. Husets "enkleste cognac" er en Fine Champagne - altså en blanding av cognac fra de to høyest ansette områdene, nemlig Petite og Grande Champagne som for øvrig er kjernen i Hines cognacer. Rare !amp! Delicate er som navnet antyder en lett og fruktig sak med aprikos, tørkete blomster og høy. De ulike elementene i blandingen har tilbrakt sju til tolv år i fat. Og representerer den klassiske engelske cognac-smaken som betegnes som pale !amp! dry, altså relativt lys farge og dempet sødme. Hvilket tyder på lite bruk av farge- og smaksstoffer.

Full pakke

Bernhard Hine er ikke bare lidenskapelig opptatt av cognac. Sigarer er tydelig like viktig når han uttaler "en stor cognac og en stor sigar er sammen en invitasjon til nytelse". Samtidig som at han gir anbefalinger til sine cognacer om hvilken type sigar som passer, eksempelvis er det en Partagas Maduro som bør følge et glass Rare !amp! Delicate, så har han komponert en egen sigarcuvée, Cigar Reserve.

En skikkelig kraftig cognac, spesialdesignet for ekte havanasigarer, som er en blanding av de to champagnene samt noe fins bois. Alderen på ingrediensene er fra 15 til 20 år. Her får du hele pakken med kaffe, sigar, sjokolade, tørket frukt, honning, lær, krydder og eksotisk treverk. Men likevel ikke uten eleganse, selvsagt, for et hus med britiske aner ville vel aldri finne på å lage noe svulstig og plumpt?

Foto: Hine

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Artikler detail - section 11 Dagens rett

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 2

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik får du brukt opp resten av påskegodteriene
Ukens kake
Rocky road sjokoladekake

Slik får du brukt opp resten av påskegodteriene

Den er ikke så barnslig som den ser ut til. Derimot saftig og mektig. Men ikke mer enn at du klarer et stykke til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her