Very British, indeed

Selv når Hine lager en kraftig cognac som skal følge en real cubansk sigar, blir det aldri vulgært. Smaksrikt ja, men fortsatt meget raffinert. Med samme britiske finesse som et par håndsydde sko.
Aase E. Jacobsen
20 Oktober 2000 - 15:33

At Hine rent smaksmessig tilhører det såkalte britiske cognacsegmentet, og derfor kan smykke seg med tittelen eksklusiv leverandør til det britiske hoff, har en historisk forklaring. Thomas Hine som har gitt navn til dette cognachuset kom til Cognac fra Dorset i England som svært ung mann i 1791 for å lære fransk. Han kom aldri hjem igjen, for de franske revolusjonære kastet ham i fengsel. Og da han ble løslatt, tok han arbeid i et cognacfirma tilhørende Delamain-familien. Hvor han nær sagt selvfølgelig sjarmerte eierens datter, Françoise Elisabeth; de giftet seg og da svigerfar døde, overtok Thomas roret og døpte firmaet Hine !amp! Co.

I dag er det sjette generasjon Hine som styrer skuta selv om aksjemajoriteten ble kjøpt av mektige LMVH, hvor også Hennessy inngår, i 1988. - Bernhard og Jacques Hine som er fettere kontrollerer til tross for tilhørigheten til LMVH alt, og selv om de begge er 68 år, er det ennå ikke avgjort hvem som skal overta ansvaret, forteller Cyrille Auriol, Hines eksportsjef.

Dempet

Hine har derfor beholdt familiefirmaets intimitet, i følge Auriol. Et forhold som preger husets kvalitetsorientering. Fra vinstokkene i vinmarkene, via vinfremstillingen til destilleringen som eksterne leverandører besørger, men etter Hines pipe. Det er i kjellerne at Hines preg settes på cognacen. Lagringen skjer i nøye utvalgte fat. - De første 7-8 månedene i nye Limousin-fat med middels store porer og deretter i brukte finporete Tronçais-fat som er det som virkelig setter Hine-stempelet på smaken, understreker Auriol. Hines lagerskur ligger ved Charente-elven i Jarnac. Her er klimaet fuktig. Og cognac som modnes under slike forhold blir rundere og mykere. Dessuten er fordampingen lavere, jo høyere fuktigheten er. Modningen blir derfor langsommere og mer skånsom.

Reduksjonen av alkoholgehalten gjøres med destillert vann over lengre tid. Etter blandingen ligger cognacene 10-12 måneder i ro før de filtreres og de tappes i flasker. Husets "enkleste cognac" er en Fine Champagne - altså en blanding av cognac fra de to høyest ansette områdene, nemlig Petite og Grande Champagne som for øvrig er kjernen i Hines cognacer. Rare !amp! Delicate er som navnet antyder en lett og fruktig sak med aprikos, tørkete blomster og høy. De ulike elementene i blandingen har tilbrakt sju til tolv år i fat. Og representerer den klassiske engelske cognac-smaken som betegnes som pale !amp! dry, altså relativt lys farge og dempet sødme. Hvilket tyder på lite bruk av farge- og smaksstoffer.

Full pakke

Bernhard Hine er ikke bare lidenskapelig opptatt av cognac. Sigarer er tydelig like viktig når han uttaler "en stor cognac og en stor sigar er sammen en invitasjon til nytelse". Samtidig som at han gir anbefalinger til sine cognacer om hvilken type sigar som passer, eksempelvis er det en Partagas Maduro som bør følge et glass Rare !amp! Delicate, så har han komponert en egen sigarcuvée, Cigar Reserve.

En skikkelig kraftig cognac, spesialdesignet for ekte havanasigarer, som er en blanding av de to champagnene samt noe fins bois. Alderen på ingrediensene er fra 15 til 20 år. Her får du hele pakken med kaffe, sigar, sjokolade, tørket frukt, honning, lær, krydder og eksotisk treverk. Men likevel ikke uten eleganse, selvsagt, for et hus med britiske aner ville vel aldri finne på å lage noe svulstig og plumpt?

Foto: Hine

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

På Poppy får du denne bestselgeren både med og uten alkohol
+

På Poppy får du denne bestselgeren både med og uten alkohol

Med Poppy lover Xuseen og Thomas Ramse-Miskell fargerikt mangfold, nytelse og glede, og at det alltid er en colada og en frozen på menyen. Samt ikke minst fullgode alkoholfrie alternativer og velvalgte viner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fantastiske whiskyer på øverste hylle og styrke
+
Tester
56 nye brennevin spesialpol november 2024

Fantastiske whiskyer på øverste hylle og styrke

De aller beste er ikke en gang kvotert, og samtidig gunstig priset i en internasjonal kontekst. Noen perler som ikke er whisky, finnes også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

En sjømatgryte som denne topper det meste
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Den norske klassikeren dampet kveite slår aldri feil - spesielt ikke med dette tilbehøret
Dagens rett

Den norske klassikeren dampet kveite slår aldri feil - spesielt ikke med dette tilbehøret

De ingefærkokte gulrøttene setter en ekstra spiss på denne klassiske retten med dampet kveite, agurksalat og sandefjordsmør.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
På Poppy får du denne bestselgeren både med og uten alkohol
+

På Poppy får du denne bestselgeren både med og uten alkohol

Med Poppy lover Xuseen og Thomas Ramse-Miskell fargerikt mangfold, nytelse og glede, og at det alltid er en colada og en frozen på menyen. Samt ikke minst fullgode alkoholfrie alternativer og velvalgte viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fantastiske whiskyer på øverste hylle og styrke
+
Tester
56 nye brennevin spesialpol november 2024

Fantastiske whiskyer på øverste hylle og styrke

De aller beste er ikke en gang kvotert, og samtidig gunstig priset i en internasjonal kontekst. Noen perler som ikke er whisky, finnes også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kvitnes Gård er både årets kjøkken og årets sirkulære matgründer

Det er Matprisen som deler ut ulike bærekraftpriser, som (omsider) fant Halvar Ellingsen og hans team i Vesterålen denne prisen verdig. Det gjorde også Norges vel når de skulle dele ut sin Gründerpris for 2024.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sensasjonell førsteplass til Himkok

I kåringen Topp500Bars kommer Himkok som nummer én. Det betyr at det er denne baren som nå er på hele verdens lepper.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En suppe som denne varmer godt en hustrig tirsdag
Dagens rett
Tomatisert fiskesuppe

En suppe som denne varmer godt en hustrig tirsdag

Her er det kombinasjonen av tomat, chili og fiskekraft som skaper magi. Og best av alt: lettlaget som bare det.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

En sjømatgryte som denne topper det meste
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her